Kolmistaan

Tästä syystä meidän kaksosilla on samanlaiset/erilaiset vaatteet

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Ennen, kun edes odotin meidän Mesiä ja Omppua, katselin arvostelevin silmin kaksospareja, jotka oli puettu samanlaisiin vaatteisiin. Mielestäni se oli lapsen identiteetin riistämistä. Pakko sanoa, että ajatukset ovat osin muuttuneet tässä oikeassa monikkoarjessa. Tässä mun ajatuksia kaksosten pukemisesta vajaan kahden vuoden kokemuksella. 

 

TÄSTÄ SYYSTÄ SAMAT VAATTEET KAKSOSILLA:

  • RAHA – Ostan lastenvaatteet pääasiassa alennusmyynneistä/ystävämyynneistä/outleteistä. Niissä on harvoin varaa valita monen eri vaihtoehdon väliltä, joten sitä otetaan, mitä lasten koossa on ja jotka heille mallien puolesta käy.
  • SAMAT OMINAISUUDET – Mun olisi tosi vaikea kuvitella, että laittaisin samaan säähän, tismalleen samanikäisille ja -kokoisille lapsille esimerkiksi täysin eri ominaisuukilla varustetut vaatteet. Jos toisella olisi vaikka untuvahaalari vesipilarilla X ja toisella toppahaalari vesipilarilla Y, tekisi se arjesta hankalampaa. Jos siis haluan, että vaatteiden käyttösäät ja -olosuhteet olisi aina samat, on vaatteiden oltava usein myös hyvin samannäköiset. Harvalla merkillä on täysin eri näköisiä, mutta yhtä lämpimiä ja ominaisuuksiltaan samoja haalareita/kenkiä/hanksoja/jne.
  • HELPPOUS ARJESSA – Tämä asia liittyy vahvasti edelliseen kohtaan. Koska arjessa on muutenkin liikkuvia osia, mä haluan, että lapset voi pukea ikään kuin samalla kaavalla. Jos toiselle laittaa pipon ja tietyt hanskat, haluan laittaa “liukuhihnalta” toiselle samat. Jos pitäisi alkaa toiselle laittamaan ohuemman pipon alle kypärämyssyä ja toiselle ei, menisi siinä helposti sekaisin.
  • LASTEN OMAT TOIVEET – Tämä piirre on hyvin vahvasti nähtävillä jo nyt. Vaikka itse haluaisi, että toisella tytöllä olisi vaikka housut ja toisella hame, se ei vaan nykyisin enää käy. Itse asiassa nykyisin tytöt haluaisi TISMALLEEN samat vaatteet aivan väriä myöten. Sama pätee tavaroissa. Jos esim ostan toiselle pupu-pehmon ja toiselle koiran, on täysin varma, että siitä yhdestä ja samasta tulee riita ja pian molemmilla pitää olla tismalleen samat puput. 
  • KAKSOSET EI OLE OMAAN SILMÄÄN “KAKSOSET”, ELI PARI, VAAN KAKSI TÄYSIN ERINÄKÖISTÄ JA OLOISTA PERSOONAA – Koska omaan silmään Omppu ja Mesi eivät ole sitten yhtään samannäköiset, sitä ei myöskään ajattele, että heitä voisi vaatetuksella niputtaa yhteen. Sitä ikään kuin unohtaa, että jonkun tuntemattoman silmään he näyttävät samoissa vaatteissa klooneille.

 

TÄSTÄ SYYSTÄ KAKSOSILLA ERI VAATTEET:

  • HELPOMPI TUNNISTAA – Ollaan ajateltu, että naapureiden, päikyn aikuisten ja kaukaisimpien tuttujen on helpompi toimia tyttöjen kanssa, jos vaatteet on vaikka eri väriset ja sitten voi painaa muistisäännöksi itselleen, kumpi tyttö on kummassa paidassa. Olen vierastanut aina ajatusta siitä, että toisella kaksosista olisi aina jonkun tietyn värinen vaate, MUTTA nyt olemme ajautuneet siihen tilanteeseen aivan vahingossa. Kaikki alkoi siitä, kun aloimme pitää Mesillä kesällä pinkkejä lenkkareita ja Ompulla mustia, jotta naapureiden olisi helppo puhutella tyttöjä matkankin päästä. Sen jälkeen pinkki tai “tyttömäisempi” asu on löytänyt aina Mesin päälle, ja Omppu kulkee yleensä mustissa, sinisissä tai vihreissä. Vähän enemmän siis unisex-vaatteissa. Joskus olen yrittänyt sekoittaa tätä värierottelua, mutta nyt tytötkin – aivan intuitiolla – valitsevat itselleen “oikean väriset” pipot, vaikkei niitä olisi entuudestaan edes nimetty heille. Jännä – ja samalla vähän pelottavakin – juttu. 
  • TYTÖT OVAT OMIA PERSOONIAAN – Mä en halua, että tytöt koskaan olettaisivat, että heidän olisi oltava millään tavalla toisensa kaltaisia. Erilaisilla – edes erivärisillä – vaatteilla haluan luoda tytöille vahvistusta siihen, että he ovat kaksi eri ihmistä. Kokonaiset myös ilman pariaan. 
  • TUNTUU ITSELLE TÄRKEÄLLE ASIALLE – Vaikka meillä on tismalleen samanlaisiakin vaatteita em. syistä, koen siitä aina välillä vähän huonoa fiilistä. Mä en halua, että maailma niputtaa tyttöjä samaan muottiin ja samoihin odotuksiin, joten en halua olla mukana tukemassa tyttöjen yksiköittämistä saman yläotsikon alle. Meille he ovat Mesi ja Omppu (oikeilla nimillään).

 

Mitä ajatuksia tällainen monikkovaatettaminen herättää teissä muissa?

 

-Karoliina-

X