Kolmistaan

Ristiriitainen suhde jouluun

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Mulle on alkanut viime viikkojen aikana hiipiä mieleen jouluajatuksia. Olen kysellyt perheeltä, missä kukin on joulun ja koska puolestaan vietetään yhteistä joulua. Olen tehnyt vähän joululahjalistaa. Pohtinut, minne kohtaa jouluviikkoa pitäisi ottaa vapaata (vitsi on ärsyttävästi pyhät tänä vuonna, kun ei tule yhtään “ilmaista” vapaapäivää) ja voitaisiinko karata miehen kanssa jonnekin joulukaupunkiin yhdeksi yöksi käyskentelemään joulutoreille ja siemailemaan glögiä. 

Ajatus joulusta on tuntunut yhtäkkiä ihanalle ja kutkuttavalle, vaikka mun suhde jouluun on ollut jo pitkään tosi ristiriitainen. Alunperin, sanotaanko 25 ensimmäistä vuotta, mä olen ollut todella KREISI jouluttaja. Olen rakastanut jouluperinteitä ja koko sitä valmiiksi määriteltyä konseptia. Olisi voinut luulla, että kun jouluihminen saa lapsen, kasvaa joulutus uusiin mittoihin, koska kuten sanotaan, “lapset tuo joulun”. Mutta ei kuulkaas. Mulle on jostain syystä käynyt päinvastoin. Esikoisen syntymän (joulukuu 2010) jälkeen mä olen alkanut suhtautua jouluun ihan eri tavalla kuin ennen. Ehkä tarve luoda omat jouluperinteet on ajanut vanhojen perinteiden yli. Ehkä pari tosi paskaa joulua – liittyen sen hetkiseen elämäntilanteeseen – on tehnyt sen, että olen halunnut ikään kuin rimpuilla irti valmiista malleista. Ehkä sekin on tuonut jouluun eri kulman, että nyt MUN pitää olla se joulun taian tuottaja. Se, joka takaa lapsille ihanan joulun. Se luo paineita, idyllin tavoittelu. 

Ennen mulle oli esimerkiksi todella tärkeää, että joulua vietetään tasan jouluaattona. Nyt ajattelen, että joulua voi viettää laajasti pitkin joulukuuta. Joskus “aatto” voi olla jo itsenäisyyspäivän aikaan, joskus vasta tapsana. Ennen en olisi voinut kuvitellakaan viettäväni joulua ystävien kanssa – nyt edessä on jo kolmas (vai neljäs?) joulupäivä ystäväpariskunnan kanssa. Ennen halusin hukuttaa kaikki lahjoihin – nyt ajatus pakko-ostamisesta tuntuu järjettömälle. 

Mitä ajatuksia joulu sussa herättää? Joko siitä saa puhu lokakuussa?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

X