Kolmistaan

5 x syytä rakastaan (merino)villaa

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Kuten tiedätte, olen JÄTTIMAINEN merinovillafani. En edes tiedä, monta pelkästään merinovillaista neulepaitaa omistan, mutta niitä on varmaan 20-30. Sen lisäksi merinovilla-aluspaidat ja -kerrastot, sukat, lapaset, pipot, lounge-asut ja lastenvaatteet. Jopa merinovillasekoite kollaripöksyt ja leggarit löytyy mun kaapista. 

Mulle merinovilla on aikalailla talvielämän elinehto. Olen sellainen vilukissa, mutta myös herkkäihoinen, jonka hipiää kutittaa helposti, että ainoa vaihtoehto on pehmoinen merino (tai silkkivilla). 

Tällä hetkellä mun kaapissa on neuleita mm. KnowledgeCotton Apparelilta, Nosh Womanilta, Nansolta, Espritiltä, Sidosteelta ja &Otherstories-liikkeestä. Sukat tietenkin Sidosteelta ja lasten villoista suurin osa on Kivatilta, osa Reimalta.

Mun mielestä merinovilla on aivan ylivoimainen matsku, koska:

 

  1. Merinovilla on lämmin, mutta se ei hiosta. Tämä ominaisuushan on muillakin luonnonmatskuilla, kuten untuvalla. Mua sapettaa aina, kun jossakin Henkkamaukalla lukee verkkokaupassa “villapaita”, ja sitten kun katsot tuotetietoja, villaa on joku 3%. Keinokuidut ei ole villaa, ne ei lämmitä ja ne hiostaa tosi nopeasti. 
  2. Merinovillaa ei tarvitse juuri koskaan pestä. Säästää siis vaivaa arjessa. Tuuletus tai joku yhden tarhan poisto on paras tapa. Totta kai välillä joitakin paitoja tulee kammata/harjata, mutta huolto vie paljon vähemmän aikaa kuin monien muiden tuotteiden.
  3. Merinovilla ei sähköistä. Varsinkin talvella, varsinkin pitkän lasimaisen tukan kanssa, tämä on tosi tärkeä juttu.
  4. Laadukas merinovilla kestää vuosia, käyttöä ja aikaa. Mun vanhimmat merinovillatuotteet on 6-7 vuotta vanhoja, ja edelleen aivan uuden näköisiä.
  5. (Merino)villa lämmittää myös märkän. Siksi (merino)villasukat on aivan ehdottomat ulkoillessa tai vaikka lapsilla päiväkodissa. Vaikka kenkä hörppäisi vähän vettä, ei varpaat silti palellu. 

 

Oletko säkin merinovillafani? Mitä merinobrändejä suosittelet? 

 

-Karoliina-

Farkut Levis 501, neule Sidoste

Kuva Janita Autio

X