kolmistaan

Kun aina pitää vääntää kaikesta

Teksti: Karoliina Pentikäinen

”Kohta. Mä siivoon sen kohta.”

“E minä hajua nyt. Ei viejä.”

“Ei”

“Eiiiiii, eiiiii, eiiiii”

“Miks? Miks en saa? Kerro, kerro, kerro. Vastaa äiti! Kyl mä vaan saan.”

“ En tuu nyt.” 

 

Juoksee karkkuun. Vetää oven kiinni nenän edestä. Rimpuilee. Tuijottaa kännykkää sovitun ajan jälkeen. Riisuu jo puetun vaatteen. Ei suostu pukemaan. Suostuu pukemaan vain itse. Saa raivarin, kun paita menee väärinpäin pukiessa itse. Marisee tylsyyttä. Marisee, että on liikaa tekemistä. 

Imin eilen illalla BabyVacin avulla Ompun nenää. Ensin olin suostutellut Mesin saman puuhan äärelle. Maanitellut suorastaan, tehnyt kymmenen eri temppua, että olin saanut tytön nenän puhtaaksi. Kun se oli tehty, olin juossut Ompun perässä pitkin kotia. Kun vihdoin sain hänet nenäimurille, rimpuili ja karjui tyttö niin kovasti, että sain käyttää kaikki voimani, että pystyin imemään hänenkin nenänsä puhtaaksi. Kun imuri lauloi ja Omppu karjui, ryntäsi esikoinen huoneeseen kiljuen jotakin “Pentsu pakottaa mut viemään pyyhkeen alakertaan.” Mulla kilahti. 

Kun joskus näkee kadulla sellaisia äitejä ja isiä, joiden naamasta loistaa merkkin “elämäänsä kyllästynyt”, olen melko varma siitä, että suurinta osaa kiristää se, että lapsiperheessä – sellaisessa tavisonnellisessa ja hyvin sujuvassakin – saa vääntää joka helvetin hetki jostakin asiasta. Lapset – iästä riippumatta – lähtökohtaisesti vastustaa 5-15 kertaa tunnissa jotakin asiaa isommin tai pienemmin, ja mitä enemmän lapsia on, sitä enemmän myös vastustusta. Ja se jos mikä tekee vanhempana olosta välillä todella raskasta.

Ollaanpa me oltu tyttöjen kanssa missä hyvänsä korvanputkitusnukutuksilla, influenssarokotteilla tai muualla, missä tytöt on joutunut epämieluiseen tilanteeseen, on heitä kommentoinut ulkopuoliset aina sanoin “oho, onpas heillä luonnetta ja omaa tahtoa”. Itse ajattelen sisimmässäni, että oma tahto ja rohkeus ilmaista sitä on vain hyvä asia. Mutta helkkarisoikoon mä välillä toivoisin oman mielenterveyteni vuoksi, että nämä lapset ei olisi niin kovasti…tulleet vanhempiinsa.

Kuulostaako tutulle?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

 

Lue myös

X