kolmistaan

Jotta muistaisin nämä jouluna 2022

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Mä yritin tämän joulun kynnyksellä muistella, kuinka paljon ruokia pitikään ostaa tai koska luonnonkuusen pystyikään tuomaan sisälle, mutta en muistanut – yllättäen – mitään viime vuodesta. Tästä viisastuneena päätin tehdä itselleni muistilistan joululle 2022, jotta en tekisi samoja virheitä kuin tänä vuonna tai toisaalta: Muistaisin hyväksi todetut jutut.

Laatikot. Osta vain porkkanaloota. Unohda kaikki muut. Mies ja lapset ei juuri lootia syö ja porkkana on mulle itselleni se tärkein.

Mäti. Siikaa ei tarvitse. Riitää kaksi pientä Nygrenin purnukkaa: Yksi lohta ja yksi sitä toista, jonka nimeä en muista.

Lahjat. Miehen ja minun toisillemme antamat yhdet paketit on musta ihana tapa. On kiva keksiä lahja toiselle ja totta kai kivan lahjan saaminen on myös hauskaa. Lasten kanssa homma lähti aivan yllättäen ihan lapasesta. Mä en omasta mielestä ostellut lahjoja kauheasti, mutta lopulta paketteja oli aivan älytön kasa. En jotenkin tajunnut huomioida sitä, että myös sukulaiset ja kummita ostaa lahjat. Kaikki lahjat oli tosi mieleisiä ja ihania, mutta jatkossa hommaa on pakko jotenkin rajoittaa. 

Kalat. Kylmäsavu- ja lämminsavulohi on sopivasti. Graavi jo liikaa. Vaikka ginisiika on mun lempparikalaa Nygreniltä normiarjessa, joulussa se on vähän ylimääräinen kaveri. 

Pre-loma. Pari päivää lapsivapaata lomaa ENNEN joulua olisi timanttista. Yritin tosin sitä jo tänäkin vuonna, tai siis päivän lomaa, mutta niinpä vaan lapset oli sairaina ja kotona. Vaikka en ole kokenut olevani henkisesti uupunut, on parina jouluiltana itkettänyt lasten mentyä nukkumaan, ihan ilman mitään syytä, jonka osaisin nimetä. Jotenkin syksyn kuorma varmaan purkaantuu, kun saa vähän hengähtää. Erityisesti sairaiden lasten kanssa arjen ja töiden sumpiliminen on ehkä kuormittanut enemmän kuin niissä hetkissä on ajatellutkaan. 

Loma. Pidä. Jotenkin (tai siis sairasteluiden vuoksi) en ehtinyt tehdä rästihommia ennen joulua, joten nyt on pakko osittain tehdä duunia välipäivinä. Pitäisi vielä paremmin osata rajata loma-aika täysin erilleen arjesta. 

Kuusi. Voi tuoda jo joulukuun puolessa välissä sisään, koska heitetään se kuitenkin mäkeen tapsan iltana.

Jouluvaatteet. Tosi kivoja. Olen ennen parjannut, mutta nyt ymmärrän niiden päälle. On ihanaa pukea koko perhe punaisiin.

Hyasintti ja kuusi. Ei ole kukaan meistä allerginen. (Tätä siis mietin ja muistelen joka ikinen marraskuu.)

Mitä sä haluaisit ottaa opiksesi tästä joulusta tulevia vuosia ajatellen?

-Karoliina-

 

Lue myös

X