kolmistaan

Korona-ahdistuksesta

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Sunnuntaina se iski, kun menin varaamaan esikoiselle koronarokotusaikaa. Etsin googlen kautta koronarokotepaikkaa ja sitten törmäsin taas uutisiin, joiden olemassaolon ja sisällön kyllä tiesin, mutta jotka taas kerran, uudelleen luettuna, iski ytimeen. Eikö tästä pirulaisesta päästä ollenkaan eroon?

Huolimatta mun isän vakavasta koronasta viime keväänä en ole osannut oikein pelätä koko tautia. Tai sanotaanko, että ehkä tautia itseään olen pelännyt, mutta en tämän maan kantokykyä. Mulla on kaksikin sairautta, jotka tekee musta riskiryhmäläisen, joten totta kai se on riski. Tässä elämässä on kuitenkin tälläkin hetkellä niin paljon elettävää ja ajateltavaa, että en vaan jaksa yleensä alkaa murehtia etukäteen. 

Kuitenkin uutiset vaikkapa HUS:n alueen tilanteesta ja järkyttävistä hoitojonoista veti mielen niin matalaksi, että on ollut vaikea vetää tätä viikkoa läpi normifiiliksillä. Jotenkin epävarmuus, pelko ja koko se ahditusmöykky, joka tilanteen ympärillä on, vie kauheasti voimia. On tosi vaikea miettiä positiivisia ja nähdä tulevaisuudessa valoa, kun paskan loppumisesta ei näytävä olevan mitään takeita. 

Jännällä tavalla sellainen tulevaisuuden pelko alkaa heijastua monille muillekin osa-alueille elämässä kuin itse koronaan. Viime kuukausina on useammankin kerran juolahtanut mieleen, että mitäs sitten, jos sairastuisi vakavasti. Jos joku kuolisi. Jos rahat loppuisi. Jos talo palaisi. Jos tulisi sädesientä. Itse asiassa nämä kauheusaatokset on näköjään muhinut mielessä jo tovin, mutta vasta lehtiuutiset jotenkin kaivoi ne konkreettisesti esille alitajunnasta. 

Ja tiedän kyllä, etten ole yksin. Ja tiedän senkin, että ainakin toistaiseksi meillä on asiat hyvin. Ei olla jääty työttömiksi ja kaikkien läheisten sairastetutkin koronat on päätynyt lopulta hyvin. Että ei tässä mitään hätää pitäisi olla, monilla on paljon pahemmin. 

Mutta silti. Miten ihmeessä tässä voi pitää lipun korkealla ja luottaa hyvään tulevaan?

Mistä te etsitte valoa ja voimia tähän tilanteeseen?

-Karoliina- 

Kuva: Pixabay

 

Lue myös

X