Kolmistaan

Remonttijännitystä ilmassa

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Kun meidän kodin remonttia alettiin suunnitella viime syksynä, maaliskuu tuntui olevan valovuoden päässä. Siellä jossakin keväällä. Kaukana. 

Nyt, kun kotona on rampannut joulu-tammikuun aikana niin moni suunnittelija, asentaja, työnjohtaja, sähkäri ja ties kuka, on tilanne alkanut konkretisoitua. Täällä tosiaankin aletaan kohta vetää seinää matalaksi ja rakentaa lattiaa ja kaapistoja uudelleen. Voiko enää perääntyä, jaiks?!

Mua on yllättänyt se, kuinka paljon remontissa on suunniteltavaa, päätettävää ja tilattavaa. Vaikka meillä on mukana remontissa sisustusarkkitehti, keittiösuunnittelija ja kaikki remppaan konkreettisesti liittyvät henkilöt, on totta kai paljon asioita, jotka vain me voidaan hoitaa. 

Ensinnäkin – kröhöm – raha. Mä olin osannut arvioida ihan hatusta ja summamutikalla rempan kustannukset melko oikein, mutta heti kun tarjouksia ja euroja alkoi kilahdella sähköpostiin, alkoi tilanne vaikuttaa konkreettisemmalle. Hikikarpalot otsalla sitä alkoi summa muuttua päässä vähintäänkin viiden asuntolainan kokoiseksi, vaikka siinä ei mitään (toistaiseksi!!) yllättävää ollutkaan. Tosiaankin: Nämä jututhan pitää maksaa. Jännä.

Toisekseen asioiden ja aikataulujen antaminen toisten ihmisten käsiin vähän aina kuumottaa. Olen ollut mukana suunnittelupalavereissa, missä eri firmojen tyypit on käynyt meidän kotia läpi. Ja toiminut kirjurina, mutta koska en ymmärrä mitään “joo tähän yks kasikymppinen ja sitten dee vitosta puolihimmeänä -keskustelusta” mitään, on ollut vaan pakko luottaa siihen, että tekijät tietää, mitä ne tekee. Mullehan tämä osa on ehdottomasti vaikeinta. Aikataulujen suhteen olen tarkka, enkä ymmärrä ihmisten epäloogisuuksia töiden ajoittamisten ja limittäisyyksien suhteen. Mutta koska aihe on mulle nyt aivan uusi, ajattelen, että kyllä tämäkin asia varmasti lutviintuu. Onneksi kaikki tekijät on mulle tuttuja ja ne kyllä tietää, millainen olen. Hah.

Lopputulos. Sekin vähän jännittää. Me ostettiin vajaat pari vuotta sitten meidän unelmien koti ja me tullaan teettämään nyt siihen ne muutokset, joiden tarkoitus on tehdä ihanasta kodista täydellinen. Siksi, kuten kaikissa suurissa rakkaustarinoissa, jännitystä on ilmassa massiivisten odotusten vuoksi. Entä jos vaiva ja rahat menee hukkaan, kun joku juttu ei toimikaan? Menetetäänkö rempalla vanhan talon henkeä? Onko remppa, värit, kalusteet niitä, joiden pintaa pussaillaan innostuneesti vielä vuosienkin päästä?

Sellaisia aatoksia! Ja hei kuulkaa: Olenko muuten muistanut kertoa, mitä kaikkea meidän onkaan tarkoitus tehdä?

-Karoliina-

 

X