Kolmistaan

Lomamorkkis - miten ollaan tässä tilanteessa taas?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Marssin eilen töihin, kuten niin monena muunakin maanantaina ennen eilistä. Päivä alkoi ihan normaalisti päiväkotirundilla ja aamupalan ostolla ja läppärin avaamisella. Vasta, kun aloin lähetellä sähköposteja, tajusin, että oltiin menty miehen kanssa TAAS siihen halpaan, mihin jo kerran päätettiin, ettei mennä. 

Tilanne alkoi valjeta siinä vaiheessa, kun olin pistänyt viitisen sähköpostia maailmalle ja aloin odotella niihin vastausta. Yleensä maanantaiaamun viesteihin vastataan nopealla tahdilla, mutta nyt kävin pari kertaa varmistamassa, oliko nettiyhteyteni ylipäätään päällä, kun postilootaani ei kilahtanut yhtä ainoaa vastausta. Vasta, kun sain kympin aikoihin viestin, jossa luki ”olen lomalla”, muistin että nythän on tosiaan talvilomaviikko. Ei ihme, ettei kukaan vastannut. 

Me päätettiin jo viime kesänä miehen kanssa, että tästä eteenpäin aletaan lomailla ”kuten muutkin”, mutta kuten alkuviikon tapahtumat osoittivat, aihe tuntuu olevan meille edelleen haastava. Ei muistettu viettää syyslomaa, joululoma sentään. Kyse ei ole siitä, että tehtäisiin töitä, joista ei saisi lomaa. Että oltaisiin korvaamattomia, että meitä ei päästettäisi lomalle. Me myös varmasti molemmat halutaan ja tarvitaankin lomaa, mutta jostain syystä ei olla vaan jotenkin ymmärretty tätä lomailukulttuuria. Unohdetaan se kerta toisensa jälkeen. 

Kun olin opettaja, lomat oli ennalta määrätty. Kun olin kokopäiväinen yrittäjä, en itse joko ehtinyt tai taloudellisesti raaskinut lomailla. Mies taas tuli perinteiseen työelämään vasta mun yrittäjäaikaan, joten ei olla luotu yhdessä sellaista kulttuuria, jossa lomia rakennettaisiin tai suunniteltaisiin aktiivisesti. 

Mulla on pieni morkkis tästä viikosta. Esikoinen lomailee mummolassa, mutta pienet vetelee ihan normaalisti päiväkodissa mun ja miehen ollessa töissä. Koen, että remonttia edeltävä hässäkkä ja muuttohommat vei niin paljon energiaa, että en osannut jotenkin varautua tai suunnitella lomaa sen tarkemmin. 

Tehtiin nyt sitten tällainen viime hetken peliliike, että mä otan päivän lomaa ja matkaan pienten kanssa Keski-Suomeen torstaina. Maalle meno rentouttaa aina takuuvarmasti ja saapa pienetkin jotain vähän erilaista puuhaa mummon ja papan luona. Ihanaa saada myös lomapäiviä esikoisen kanssa! 

Nyt toivoisinkin vinkkejä meille jatkoa ajatellen: 

Missä vaiheessa vuotta päätätte, koska ja kuinka kauan lomailette perheen kanssa?

Koska teette lomasuunnitelmat?

Mistä ja mitä keksitte loma-aktiviteetit?

Onko talvi-,kesä-,syys- ja joululoma ns. ”vakiosetti”, vai onko jotain muuta muistettavaa?

-Karoliina- 

Kuva: Pixabay

 

X