Kolmistaan

5+1 positiivista havaintoa remppaevakossa

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Mulla maailman tärkein paikka on koti, ja sen olen tiennyt aina. Remppan vuoksi kotoa poissaolo on kuitenkin tuntunut silti yllättävän raskaalle. En osannut arvata, että kaipaisin NIIN paljon omiin nurkkiin. Tästä huolimatta olen tajunnut, että tällainen pieni ja vapaaehtoinen irtiotto omasta kodista on tehnyt myös hyvää monella tavalla. 

5 x POSITIIVISTA HAVAINTOA VÄLIAIKAISKODISSA ASUESSA

  1. Pienellä vaatemäärällä pärjää. Mä pakkasin tänne mukaan itselleni ehkä kolme paitaa, ja kahdet housut ja hyvin olen pärjännyt. Totta kai se on TYLSÄÄ ja rakastan vaihtelua, mutta yhdessä Ikea-säkissä oleva omaisuus on myös helpottavaa. Vaatteenvalintatilanteisiin ei mene aikaa sitten yhtään.
  2. Kokoa ajan ei tarvitse tehdä jotain kotitöitä.  Koska täällä välikaikaiskodissa ei ole omia kaappeja, varastoja tai hyllyjä, joita organisoida, aikaa jää paljon enemmän muuhun. Totta kai täälläkin sängyt pedataan, pyykit pestään ja ruuat laitetaan, mutta silti aikaa haahuiluun jää paljon enemmän kuin kotona. Meidän tavoite alunperinkin oli se, että remontoidussa kodissa aletaan pitää tavaroista parempaa huolta, jottei jatkuvaan siivoukseen mene niin paljon aikaa. Tämä kokemus kannustaa tähän hommaan entisestään.
  3. Perheen kanssa voisi puuhailla enemmän seinien ulkopuolella. Koska meillä on täällä vähemmän neliöitä käytössä, ollaan alettu hengailla enemmän kylillä kuin normaaleissa kotioloissa hengailtiin. Ja se on todella virkistävää näin korona-aikojen jälkeen, sanoo jopa kotikissa-introvertti. Jopa passikuvanottoreissu yhdistettynä Mäkki-illalliseen tuntui huikean kivalle perheen yhteiselle seikkailulle.
  4. Lapset keksii puuhat ja leikit vähemmälläkin tavaramäärällä. Me pakattiin pienille mukaan kaksi Aykasan lelukoria ja esikoiselle ehkä yhden verran piirustusvälineitä, kirjoja yms. Kotiin jäi siis laatikkotolkulla tavaraa, mutta huomaako sitä missään heidän toiminnassaan? EI! Hei leikkivät ja touhuavat ihan samalla tavalla kuin ennenkin, eikä KUKAAN heistä ole kaivannut yhtä ainoaa tavaraa tai esinettä.
  5. Kodin arvostus kasvaa. Mä en ole ainoa , joka kaipaa meistä kotiin. Itse asiassa esikoinen taitaa olla ainoa, joka ei niin “kärsi” tästä tilanteesta. Hänestä tämä on hauska seikkailu, jonka ehdoton plussa on se, että saa nukkua perheen kanssa samassa huoneessa. Mä muistan aina, kun mun lapsuudenkodissa oli vesivahinko millenium-uudenvuoden aikaan, ja me jouduttiin olemaan poissa kotoa liki 4 kuukautta. Vaikkei meidän kodin ulkonäkö muuttunut edes lainkaan tuona aikana, muistan, kuinka ihanalle jopa hampaidenpesu tuntui evakon jälkeen omassa kylppärissä. Uskon, että tällä kertaa käy samalla tavalla. Arvostus omaa kotia kasvaa tämän pikkureissun myötä.
  6. BONUS. Asiat voi aloittaa puhtaalta pöydältä. Monissa lasten unioppaissahan esimerkiksi sanotaan, että uudet rutiinit vaikkapa nukkumaanmenossa voi sujua paremmin, jos konkreettista ympäristöä vähän muokataan. Jos lapsi saa uuden sängyn tai sängyn paikkaa vaihdetaan huoneessa, voi nukkuminenkin sujua paremmin. Mä uskon konkreettisen muutoksen “sisällölliseen voimaan” täysillä. Kotoa poissa ollessa onkin ollut aikaa miettiä, mitä me toivotaan tyttöjen unilta jatkossa, kuinka hoidetaan kierrätysasiat keittiössä paremmin jne. Tuollaisten pienten arkisten kohennusten miettiminen tekee nyt hyvää ja luo omalla tavalla uskoa tulevaan. 

-Karoliina-

Takit osa @karoliina_pentikainen tilin IG-yhteistyötä, Nosh Women // Kuva Noora Näppilä

X