Kolmistaan

Lyhyet työpäivä ja pitkät lomat. Saako opet edes lakkoilla?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Viime viikkoina lakkouutisia on tullut joka tuutista ja yhtä jos toista lakko on koskettanut ihan konkreettisesti. Meidänkin perheen arjessa on ollut palasia, jotka on täytynyt tehdä toisin lakon vuoksi.  Bussimatkoja on peruuntunut, kouluun ja päikkyyn on pitänyt tehdä eväitä ja ensi viikolla ilmeisesti koulupäiviäkin on peruttu kaksin kappalein. Moni on tukenut lakkoilijoita somessa, ja pidän sitä hienona tekona. Niin kuuluukin! Tuntuu typerälle edes sanoa tämä itsestäänselvyys, mutta sanonpa silti – Kaikille lakkoaloille kaivataan aivan varmasti palkankorotuksia ja lisäresursseja.

Mulla itselläni on ollut somessa se linja (yksityiselämässä ei niinkään, hah), että kommentoin vain asioita, joista koen tietäväni. Siksi päätin jo alkuviikosta, että annan oman postaukseni opettajille. Aloin pohtia postauksen kärkeä jo alkuviikosta, mutta tajusin, että viisi vuotta pois opettajan töistä on tehnyt sen, etten todellakaan enää ole oikea ihminen kommentoimaan sitä, millaista koulussa nykypäivänä on. Ja mihin opejen on töissään venyttävä tilanteessa, jossa on hoidettu koronat ja etäopetukset ja päälle vielä vieressä riehuva sotakin.

Siksi päätin, että avaan koulumaailmaa nyt kahdella tavalla täällä mun kanavissa.

Ensinnäkin mä linkkaan tähän nyt neljä postausta, jotka kirjoitin vuonna 2018, kun koulumaailma oli vielä kirkkaana mun mielessä. Tuolloin nuo tekstit aiheuttivat valtavasti keskustelua, ja kun luin ne nyt läpi, muistin taas monia sellaisia koulumaailman elementtejä, jotka olin ehtinyt jo unohtaa. Ehkä te löydätte niistä lisätietoa siihen, millaista koulussa on tehdä töitä ja MIKSI palkka ei vastaa enää työn kuormittavuutta.

Toisekseen mä tein pienen kyselyn IG-tililleni opettajille. Mä julkaisen niiden tulokset äänestysajan (eli 24h) loputtua. Ehkä se kertoo myös päättäjille ja lakkoa kummasteleville, millaisessa maailmassa nykyopet tekevät töitä.

Tässä kaikki ope-sarjan postaukset vuodelta 2018. Lue ne kaikki, koska täydentävät toisiaan!

Mä jätin opettajan työt. Eikä se ole sattumaa. (Ope-postaus 1/4)

Opettajilla on olemattomat työajat ja poskettomat lomat. Eiku. (Ope-postaus 2/4)

Opearkea: Revitään persnahasta, kotimetsästä ja kierretään lakia. (Ope-postaus 3/4)

Opettajanhuoneitkuja ja nyrkkejä. (Ope-postaus, 4/4)

Tsemppiä koteihin lakon ajalle ja opeille lakkoon!

-Karoliina- Kuva:Esikoisen käsialaa

 

 

 

 

X