Kolmistaan

15 x vinkkiä risteilylle lasten kanssa

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Meidän risteily ei mennyt aivan putkeen reissussa sairastumisen vuoksi, mutta onneksi osa porukasta pääsi nauttimaan koko reissusta (eikä vain pelkästä hytistä). Pääsiäisristely Tukholmaan oli eka laivamatka meidän sakille, ja vähän mietin, miten se menee ja mitä pitää muistaa. Jos sulla on luvassa samanlainen reissu, lapsiporukalla, tässä muutamat vinkit risteilymatkalle.

 1. Osta kaikki ruokailut etukäteen. Varsinkin, jos teitä on iso porukka. Meille meinasi tulla ongelma toisen illan illallisen suhteen, kun 17 henkeä ei meinattu saada mahtumaan minnekään. Etukäteen ostetuissa ruokailuissa säästää usein myös rahaa. Buffa on klassikko, samoin meriaamupala toimii.
 2. Varaa kaikille sisäkengät, jotka on helppo pukea ja riisua. Leikkipaikoissa ollaan sukkasiltaan tai tossuilla, joten kenkien riisumista ja pukemista on tosi paljon.
 3. Muista pitkähihainen, myös kesällä. Monet laivan tiloista on melko viileitä.
 4. Varaa potat, sänkyjen lisälaidat ja esimerkiksi vauvan matkasänky jo varausvaiheessa. Ne odottavat hytissä valmiina, mutta eivät maksa ekstraa.
 5. Muista, että hytin alasängyt saa hinattua yhteen. Auttaa perhepetinukkumisessa.
 6. Mieti, tarvitseeko iso perhe kaksi hyttiä. Me olisi kyllä tarvittu, koska pienet parahteli pitkin yötä ja esikoinen olisi sairastumisen vuoksi tarvinnut yöunensa.
 7. Käteisen vaihto nykypäivänä on isossa mittakaavassa ainakin melko tarpeetonta. Sekä Virossa, että Ruotsissa käy kortti käytännössä joka paikkaan. Laivalla voi maksaa euroilla ja toki kortilla.
 8. Jos menet maihin, voi matkaliput ja esimerkiksi Junibackenin liput ostaa etukäteen. Itse asiassa juuri Junibackeniin pitää ostaa lippu, johon valitaan myös tuloaika.
 9. Ota mukaan tabletti tai muuta viihdykettä. Vaikka meillä lapset saavat katsoa Netflixiä tai YleAreenan ohjelmia, ei meillä ruokapöydässä tai usein ravintoloissakaan tablettia tai puhelinta katsota. Laivalla – varsinkin seisovassa pöydässä – menee hirmuisen pitkät ajat pelkän ruuan hakemiseen, joten pienet oli melkein jo syöneet omat ruokansa, kun toinen vanhempi vasta tuli lautasen kanssa pöytään. Ruokapöytäviihdyke on siis ehdoton juttu.
 10. Muista pakata mukaan: Viroon passit, Ruotsiin riittää jokin muu viranomaisten vahvistama henkilöllisyystodistus. Myös koronapassien tarkastukseen tuli (pääsiäisenä 2022) varautua, mutta meiltä niitä ei kyllä kyselty.
 11. Ota mukaan omat eväät. Varsinkin lasten kanssa on hyvä, jos matkassa on pre-aamupalaksi ja Muumidiskon jälkeiseksi iltapalaksi jotain helposti säilyvää aamu- ja iltapalaa. Tuli melkoisen kalliiksi ostella joguja ja leipiä kanttiinista vähän joka välissä.
 12. Jos mukana on vaippaikäisiä, ota mukaan muovipusseja, joihin voit laittaa ”vakuumiin” kakkavaipat. Laivan pieni vessa ja kakkavaipat ei ole kiva yhdistelmä.
 13. Sovi isompien lasten kanssa treffauspaikat ja ajat, jos he voivat liikkua laivalla jo yksin. Kännykät ei EDELLEENKÄÄN toimi laivalla kun tuurilla. Koskahan tässä asiassa tultaisiin 2020-luvulle?
 14. Tutustu laivan ohjelmaan etukäteen! Varsinkin pienille risteilijöille on laivalla usein paljon kivaa, ilmaista, ohjelmaa.
 15. Ota mukaan mahdollisimman kapeat rattaat/vaunut. Meidän Bugaboo Donkey3 Duot mahtuivat kahden istuimen kanssa vielä jopa käytäville, mutta eivät enää hytin ovesta sisään koottuina. Mitä pienemmät, sen paremmat. Hyvä säilytyspaikka löytyy sänkyjen alta.

 

Mitä muita vinkkejä annat risteilylle lasten kanssa?

 

-Karoliina-

 

 

X