Kolmistaan

Lapsiperheellinen - Nämä asiat kannattaa kokea kesä-Tampereella

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Multa pyydetään ihan viikoittain Tampere-vinkkejä, mutta koska en ramppaa missään uusien ravintoloiden avajaisissa tai joka ikisissä kulttuuririennoissa, olen ajatellut, että ei musta ole oikein vinkkaamaan. Aloin kuitenkin huomata, että kysymykset, jotka mulle esitetään Tampereesta, on lähes aina sellaisia, jotka toden totta kyllä liittyy meidän arkeen, eikä ihmiset näin ollen usein kaipaakaan mitään kovin ihmeellistä. Tyyliin turistille, jolle Tampere on vieras, “mikä olikaan se paikka, jossa käytte aina kahvilla?” tai “Mikä oli se leikkipuisto, joka näkyi eilen sun storyissä?”

Tässä mun lapsiperhevinkit kesälle 2022, jos suuntaat Tampereelle.

  • Leikkipuistot. Tampereella ei ole Helsingin tapaan ilmaista leikkariruokailua kesällä, mutta täällä on sentään kivoja puistoja, jotka on musta turistina lasten kanssa reissatessa aina yksi reissujen kohokohta. Pikku Kakkosen puisto on totta kai legendaarinen ja kiva. Ehdottomasti käymisen arvoinen. Pikku Kakkonen on kaunis, iso, aivan keskustan ytimessä ja kaiken lisäksi siellä on touhua hyvinkin eri-ikäisille lapsille. Plussaa myös kioski, joka on aivan leikkipuiston kupeessa. On tosi kiva hakea kahvit puistoon ja istahtaa katselemaan lasten touhuja (myös aikuisten istumapaikkoja on paljon). Pikku Kakkosen puiston vieressä on myös yleinen WC, joka helpottaa pienten kanssa toimimista. Tosin vessan kunto on sitä, mitä tuollaisissa paikoissa yleensäkin, mutta on se tyhjää parempi. Pikku Kakkosen puisto on aidattu tosi hyvin, ja oman kokemuksen mukaan aikuiset myös muistavat laittaa portit täällä kiitettävän hyvin kiinni. Muita kivoja leikkipuistoja Tampereella on Tiitiäisen Satupuisto, Väinö Linnan puisto, Sorsapuiston leikkipuisto (paljon tekemistä eri ikäisille + kesäisin lintutarha) ja Emil Aaltosen Leikkipuisto. EDIT. Kiitos lukijat!  Tampereella on aloitettu kokeilla puistoruokailuja uimarannoilla. Lisää aiheesta täällä.
  • Tammelan alue. Emil Aaltosen Leikkipuistosta saakin oivan aasinsillan seuraavaan kohteeseen, nimittäin Tammelantorin alueelle. Emil Aaltosen leikkipuisto sijaitsee aivan Tammelantorin vieressä, mutta alueella on myös paljon muutakin kivaa lapsiperheille. Mä olen henkeen ja vereen tori-ihminen, ja yksi kesän parhaita juttuja onkin mennä heti aamusta Tammelantorille. Suosittelen aamukahveja ja -mehuja ihanien leipien ja pullien kera Kahvikeitaassa. Sen jälkeen torilla on kiva käyskennellä (tosin pienten lasten kanssa tulee varoa, tori sijaitsee autoteiden keskellä). Torilla myydään marjojen ja vihannesten lisäksi mm. leivonnaisia ja kesäisin torilla on usein myös kirppispöytiään pitäviä ihmisiä. Tammelantorilla voi syödä lounasta mm. Tapolan mustamakkarakioskissa tai Tampereen Eurolohessa, josta saa mm. herkullisia lohihamppareita. Aivan Tammelantorin kupeessa sijaitsee myös monien lasten suosikki, kissakahvila Purnauskis. Ja jos Tampere-reissulla mukana on second handistä kiinnostuneita isompia lapsia (tai pieniä, jotka jaksaa käydä kaupoilla), on Tammela oiva paikka käydä kirppistelemässä. Käykää ainakin Vintage Gardenissa ja Kätkö Vintagessa. 
  • Kalevan maauimala. Rakastin Helsingissä asuessani Kumpulan maauimalaa, joten olin tosi iloinen pari vuotta sitten, kun Tamperekin sai oman maauimalansa. Maauimalassa on lastenallas, kahluuallas ja uintiallas. Sen lisäksi maauimalassa on hyppytorni ja nurtsialue. Varsinkin hyvällä säällä maauimala on aivan loistava ja edullinen päivänviettopaikka. Aikuisten päivälippu maksaa alle 6 euroa, alle 4-vuotiaat pääsee ilmaiseksi ja 4-16 vuotiaatkin maksaa vain 2,20 euroa. Maauimalassa plussaa on siistit wc:t, kioski ja se, ettei hiekkaa kulkeudu kotiin, kuten aina rantsupäivän jälkeen. 
  • Mutta onhan rantaelämäkin ihanaa. Ja varsinkin muualta Tampereelle turistiksi tulleille ranta antaa toki kaupungista enemmän kuin varta vasten rakennettu maauimala. Meidän rantasuosikkeja on Rosendahlin ranta (tosin täällä viihtyy kesäisin myös bilettävä nuoriso), sekä ihana hippi ja lapsiystävällinen Tahmelan uimaranta, jossa on matala rantavesi, rannan vieressä leikkipuisto ja isot nurmikkoalueet, jossa voi varjossakin istuskella ja leikkiä. Tahmelan ranta on todella suosittu lapsiperheiden keskuudessa, enkä kyllä yhtään ihmettele. Paikka on idyllinen ja siellä on poikkeuksetta hyvä tunnelma. Suuri plussa Biitsi Biilistä, josta voi ostaa kohtuuhintaista pikkupurtavaa ja ihania vohveleita. Tähän loppuun vielä yksi uimarantasuositus. Jos rannan ei tarvitse olla aivan Tampereen keskustan ytimessä, suosittelen suuntaamaan Kaukajärvelle, Riihiniemen uimarannalle. Riihiniemessä on hyvät palvelut, matala ranta ja kaiken lisäksi kaupungin kaunein vesi. Kaukajärvi on lähdepohjainen järvi, jonka vesi on niin kirkasta ja “sinistä”, että voisi kuvitella uivansa ulkomailla, meressä. 
  • Huonon sään sattuessa Tampereelta löytyy totta kai ihan perus-HopLopit, Tramppaparkit ja kauppakeskukset koluttavaksi, mutta muiksi sisäaktiviteeteiksi suosittelen seuraavia paikkoja; Tampere-talon Muumimuseo, isommille lapsille Finlaysonin Vakoilumuseo. Myös lastenkulttuurikeskus Rulla on ihana. Tampereen Kauppahalli sijaitsee aivan Sokoksen kyljessä, ja myös lapset viihtyy siellä mun kokemuksen mukaan oikein hyvin. Pääkirjasto Metso on kiva paikka, ja sen yläkerran kahvila yksi Tampereen kivoimpia. Amurin alueella lapsiystävällinen kahvila ja aamupalapaikka on Amurin Helmi, jossa on myös järjestettyjä kierroksia Amurin työläiskorttelin alueella. Ja jos satutte Amuriin 3.7.2022, järjestetään Amurin Helmen alueella lasten oma museosunnuntai.  Pyynikin munkkitorni on legendaarinen ja siellä on ehdottomasti Suomen parhaat munkit. 

 

Toivottavasti näistä on apua Tampere-reissujen tueksi! Parhaiten, varsinkin rattaiden kanssa, keskusta-alueella liikkuu Tampereen Ratikalla. Rattaiden kanssa kulkeva aikuinen pääsee ratikkaan ilmaiseksi. Jos Tampereella tulee matkustettua paljon julkisilla, suosittelen vuorokausilippua. Nyssen joukkoliikennettä varten on myös oma äppinsä. 

 

-Karoliina-

X