Kolmistaan

Alkoholinkäytön murros - mikä on, kun hiprakka ei enää maistu?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Kuten kerroin sunnuntaina, me vietettiin A:n kanssa pitkä viikonloppu kaksin Helsingissä. Viikonlopun ohjelmassa oli kahdet juhlat, paljon uusia ja vanhoja tuttuja, hyvää ruokaa ja paljon naurua. Sosiaalisuuden vastapainoksi me nyhvättiin miehen kanssa paljon myös kaksin. Juteltiin ja oltiin ihan hiljaa, vieretysten. Luettiin lehtiä ja uutisia. Syötiin pitkiä aamupaloja ja mä kävin myös lenkillä kauniissa maisemissa. Nukuttiin!

Mä olen sellainen kumisaappaissa hiihtelijä arjessa ja pidän arkisesta menosta. Mutta VITSI TEKI HYVÄÄ meikata kunnolla, vetää korkokengät jalkaan ja syödä aivan surutta ulkona. Mun on/off-luonteelle tällainen erilaisten hetkien yhdistäminen tuntuu tosi hyvälle. Arkinen aamupuuro on ihanaa, kun voi välillä nauttia brunssin ja iskeä tekoripset silmänurkkiin.

Korona ja lapsiperhe-elämä ovat tehneet sen, etten juurikaan juhli nykyisin. Nyt, kun saman viikonlopun aikana oli peräti kahdet juhlat, huomasin joutuvani taas kasvotusten oman alkoholinkäyttömuutokseni kanssa. (Ja kyllä, vastasin taas kysymykseen, olenko raskaana.) Vaikka olen huomannut talven aikana muutenkin jo sen, että olen vähentänyt entuudestaankin vähäistä alkoholinkäyttöäni rutkasti, tajusin vasta juhlissa, että muutos entiseen on suuri. En ollut päättänyt missään vaiheessa etukäteen, miten toimin juhlissa alkoholin suhteen, mutta lopulta kävi niin, että alkumaljan ja ruuan kanssa juodun lasillisen sijaan nautin illan aikana vain limuja ja vettä.

Vaikka olin äärimmäisen iloinen, että viikonloppu, vaikka aamuyön tunneille valvottiinkin, meni silti ennemmin levon ja hyvinvoinnin  kuin krapulan puolelle, olin itsekin omasta käytöksestäni vähän hämmentynyt. Mä harvoin olen aikuiselämässäni ollut kännissä, mutta hiprakassa juhlissa kylläkin, ja nyt sen tunteen puuttuminen teki juhlinnassa vähän erilaista. Toisaalta oli ihan yhtä hauskaa kuin ennenkin (keskustelut oli huikean hyviä), mutta toisaalta välillä aidosti mietitytti, kuinka osaisin juhlia täysillä näin omana ei-niin-heittäytyvänä itsenäni. Jotenkin selvistä päin tanssilattialla pyörähtely tai bändiä eturivissä fanittaminen ei tuntunutkaan ihan omalle. En voi väittää, etteikö olisi tullut tavallaan vähän surullinenkin olo – tämmöinen tylsimyskö minusta oli tullut.

Mä pidän edelleen hyvästä viinistä ja oluesta ruuan kanssa, mutta hiprakan konsepti on tällä hetkellä mulle jollakin tapaa ongelmallinen. (Onko yhtään enempää suomalaista, että tämä asia pohdituttaa ongelmana?). Melkein toivon, että haluaisin vielä haluta kesähiprakkaa, mutta toisaalta jos sitä fiilistä ei kesän rientojen aikaan enää tule, ehkä opin juhlimaan ihan uudella tavalla. Se on varma, että osasyy drinksuista kieltäytymiseen on siinä, että sapatti ja koko tämä ”sisäisen äänen kuuntelun -aika” mun elämässä pyrkii siihen, että mulla olisi kaikin puolin hyvä olo…eikä krapula näin ollen ole toivelistan ykköspäässä.

Onko linjoilla muita, jolla on samoja aatoksia juhlinnasta ja alkoholista?

-Karoliina-

 

 

X