Kolmistaan

10 x vinkkiä siistimpään kotiin

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Heti alkuun pieni disclaimer. Meillä ei ole mitenkään erityisen siistiä. Ennen kaksosten syntymää oli aina. Mutta ei enää. Tilanteeseen nähden on kuitenkin ihan ok tilanne, ja mulla on pari ässää takataskussa syksyä varten, joten odotukset zen-kodista elää vielä vahvana. Kaikki näistä vinkeistä ei tee kotia viihtyisämmäksi (kts vaikka kohdat 1 ja 3), mutta siistimmäksi kyllä. 

10 x vinkkiä siistimpään lapsiperhekotiin

  1. Jätä mahdollisimman paljon tyhjää tasopinta-alaa. Tasoille kertyy väkisinkin aina välillä sinne kuulumatonta roinaa, joten jos tämän lisäksi tasolla on paikka öljypulloille, suolalle, avaimille yms, tuplaantuu röykkiöiden määrä. 
  2. Suosi ovellisia kaappeja avokaappien ja -hyllyjen sijaan. 
  3. Karsi koriste-esineet (ainakin sellaiset, joihin lapset pääsee käsiksi) minimiin. Samoin vähennä koristetyynyjen ja vilttien määrää, koska nehän ovat AINA LATTIALLA.
  4. Jätä kaappeihin tyhjää tilaa ja ilmaa. Kun kaappi on väljä, tulee sinne laitettua tavarat ja vaatteet paremmin paikalleen. Jos sinne sen sijaa pitää änkeä kamppeet, tai niiden laitto on monen mutkan takan, ei tätä tule tehtyä. 
  5. Nosta asioita seinille. Kun peili, lamppu tai kaappi on seinälle pultattuna, on se varmasti ojennuksessa, eikä se estä esimerkiksi lattian imurointia. Rakastan sitä, että meillä on olkkarin tv-taso ja keittiön vitriini seinälle nostettua mallia, ilman jalkoja. Tyhjä tila kaappien alla luo ihanan ilmavan ilmeen, ja lattian puhtaana piti alta on todella kätevää. 
  6. Liinat ja rätit käden ulottuvilla. Mulla on suihkepullot sekä alakerran vessassa, että keittiössä ja eteisessä, josta voi nopsasti suihkaista pesuainetta suttuisiin peileihin ja tasoille. Toinen loistava tuote on Lidlin puhdistusliinat, mutta ne paketit on aina vaan tosi rumia pitää esillä. 
  7. Opeta lapset siivoamaan omat jälkensä. Tässä olen täysi amatööri. Esikoinen siivoaa oman huoneensa, mutta vaikka pienet ovat ihan innokkaita siivoajia, tämä unohtuu usein. Jotenkin ilta tulee aina niin nopsaa, että sitten mä mätän kauhealla hötäkällä lelut kaappiin, jotta saadaan tenavat unille. Miten te toteutatte tätä, joilla homma toimii leikki-ikäisten kanssa?
  8. Siivouspäivä. Vaikka lapsiperheessä jokainen päivä on siivouspäivä, tarvitaan musta kerran viikossa se päivä, kun siivotaan ja pestään huolella paikat. Vaihdetaan lakanat ja pyyhkeet jne. Meillä tämän suorittaa pääasiassa siivooja, mutta myös itse väliviikkoina. 
  9. Siirrä yläkaappeihin/varastoon sellaiset tavarat, jotka ei ole ajankohtaisia. Esille vain sellaiset, joita käytetään kulloisellakin kaudella.
  10. Dymota, dymota, dymota. Mä olen tullut siihen tulokseen, että vaikka dymotus on hidasta, ja välillä tuntuu hölmölle kirjoittaa lasihyllylle “lasit”, on se vaivan arvoista. Paine laittaa asiat niiden oikeille paikoille kasvaa tuhatkertaisesti, jos tavaroille on dymotetut paikat. Ei jotenkin vaan kehtaa laittaa Legoa koriin, jossa lukee “nukentarvikkeet”. Kaiken lisäksi esimerkiksi lakanoille tämä on elinehto. Kun lakanat tulee pyykistä, laitan ne heti oikean tekstin kohdalle, joten seuraavan kerran minä tai siivooja osaa katsoa oikeat lakanat kulloiseenkin sänkyyn, eikä lakanarullia tarvitse availla turhaan siinä vaiheessa. 

Kerro, pliis, sun vinkit, jos olette perhe, jossa on pieniä lapsia, ja silti siistiä!!

-Karoliina- 

P.S. Tätä kuvaa kun katselee, pitäisi saada mankeli tulille PIKAISESTI!

 

 

 

X