Kolmistaan

Vaatejuna ja snapsilasit - arjen jelppaajat

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Koska elämä on 99 prosenttia arkea, ja arki täynnä taas toistuvia rutiineja, on musta tärkeää, että juurikin se arki on mahdollisimman jouhevaa ja kivaa. Jos mietin, mikä perusarjessa on ärsyttävää, niin varmasti se, jos joku toistuva toiminto tai kohta takkuaa kerta toisensa jälkeen. Siksipä mä olen ihminen, jonka IG:n tallennus on täynnä erilaisia life hackeja siitä, miten avocadon voi leikata helpommin,  vaatteet ripustaa kätevämmin narulle tai lapset saada innostumaan aurinkorasvan levityksestä. 

Yksi kivoimmista jutuista siinä, että tuntee toisia lapsiperheitä hyvin, on se, että toinen toisiltaan voi ottaa oppia arjen keskeltä mikrotason vinkkejä, joita voi sitten ottaa myös omaan käyttöön. Se, mikä meille on itsestään selvää, ei taas ole ehkä sitä naapureille, ja he voivat poimia jonkun vinkin meiltä. 

Jaa omat pikkuvinkkisi arjen jouhevoittamiseksi!

TÄSSÄ MUN VINKKIPANKKI:

  • Vaatejuna. Mä laitan kaksosille vaatteet “junaksi” pukemisjärjestyksessä ja niin päin, kun vaate puetaan päälle. Näin lasten on helppo pukea itse itsensä. Tässä ei ole mitään muuta miinusta kuin kaksosten ikuinen kisa, kumpi voittaa. 
  • Snapsilasit. Tämän vinkin (ja itse asiassa myös lasit) nappasin meidän naapureilta. Meillä pienet tytöt haluavat aina lasin täyteen, ja sitten desitolkulla kauramaitoa jää lopulta juomatta TAI liian painava lasi loiskuu päälle. Snapsilasillisen lapsi jaksaa juoda, eikä kaatumisvaara tai -tuho ole niin suuri. 
  • Whatsapp-ryhmä varaston sisällöstä. Mä olen koittanut LUKUISIA tapoja vuosien saatossa pitää varastossa olevat asiat niin, ettei aina iskisi paniikki ennen luisteluita, veneilyitä ja uutta vuodenaikaa, missä ihmeessä luistimet, pelastusliivit ja talvikengät taas onkaan. Olen dymottanut laatikoiden edustat ja jopa kirjoittanut varaston ovessa olevaan listaan ohjeita, mistä mitäkin löytyy. Meidän varasto on kuitenkin niin pieni ja tavaraa paljon, ettei dymotus paljon auta, jos kyseinen laatikko on kolmen muun lootan takana niin, ettei tekstiä näy. Nyt kuitenkin sain neronleimauksen – Tein mulle, A:lle ja esikoiselle whatsapp-ryhmän nimeltä “varasto”. Otin sinne kuvat jokaisesta varaston kohdasta ja kirjoitin kuviin, mitä missäkin on. Tyyliin: “tämän rekin takana kaikki taulut, tässä pukupussissa 2xSakin pörrötakkia ja A:n talvi-bomber.” Mulla on suuri luotto tämän systeemin suhteen ja erityisesti tämä vapauttaa minut siitä, ettei kaikki kysele minulta, missä tavarat on. Nyt A ja F näkevät ryhmästä suoraan, minne lootalle mennä tonkimaan. 
  • Kasvikset/hedelmät prepattuna jääkaappiin. Kun kerralla kuorii porkkanat, omput yms ja jakaa ne jääkaappiin säilytyslaatikoihin, saa tosi nopeasti itselle ja lapsille välipalat napattua. En ole vielä “uskaltanut” testata tähän IG:n niksiä, jossa kasvikset upotetaan veteen. Näin niiden pitäisi pysyä raikkaimpina. Itse pelkään lötkistymistä. Puolikkaan avokadon tosin upotan kylmään veteen ja laitan jääkaappiin – säilyy hyvänä, eikä tummu.
  • Arki- ja juhlameikkipussi erikseen. Mä meikkaan arkena tosi vähän, mutta juhliin ja kuvauksiin enemmän. Mua hermostutti aikaisemmin kaivella aina ison meikkipussin uumenista muutamaa tuotetta arkiaamun kiireessä, joten nykyisin mulla on erillinen meikkipussi arkimeikeille, ja isompi pussi vaativampaan ehostukseen. Aamut menee paljon iisimmin, kun esillä on ainoastaan tarpeelliset tuotteet.
  • Kuvat lempiasukokonaisuuksista. Tämä aihe mulla on vielä kesken, mutta aloitin prokkiksen jo viime talvena (vai aikaisemminkin?). Mutta nyt aion jatkaa sitä. Mä inhoan sitä, jos aamulla on kurja olo omissa vaatteissa ja sitten kaikessa siinä aamuhötäkässä “pitää” lähteä vielä vaihtamaan vaatteet. Siksipä mun unelma olisikin, että vaatekaapin seinällä olisi polaroid-kuvakollaasi hyvistä ja “varmoista” asuista, jotka pelastaisi aamun kuin aamun. Toisi hyvän mielen heti aamuun, plus säästäisi aikaa ja hermoja.
  • Say no to päiväpeitto. Vaikka meillä on ollut tosi kauniita päiväpeittoja, olen tullut siihen tulokseen, että arki helpottuu, kun niitä ei ole. Olen ratkaissut siistin sängyn dilemman niin, että lakanat mätsätään sisustukseen ja lakanat vaihdetaan ainakin kahden viikon välein. Esikoisella on vain valkoisia pellavalakanoita, pienillä vain siniseen Niemen sänkyyn sopivia ja meillä A:n kanssa yksi tuplapeitto, jonka voi levittää avonaisena sängylle niin, että se näyttää päiväpeitolle. Esikoisella taitaa olla yksi tai kaksi koristetyynyä, mutta mä olen heivannut jopa nuo meidän sängyn Marimekko-tyynyt muihin tehtäviin, ja nykyisin sängyn päätyyn ladotaan petauksessa ihan ne nukkumiseen tarkoitetut tyynyt. Kun ei ole päiväpeittoa, eikä koristetyynyä, ei ole myöskään iltaisin julmettua kasaa sängyn vieressä kaiken maailman tekstiilejä. 

Bonuksena viime vuoden postaus, jossa on lisäksi vielä 10 muuta arjen pelastajaa, olkaa hyvät! 

-Karoliina-

 

Kuvat: Heli Nieminen, // tyyli: Essi Kuusisto

X