kolmistaan

Esikoisen huoneen äänieristeremontti

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Huhhei. Nyt seuraa meidän kodin viimekeväisen rempan odotetuin osio, eli esikoisen huoneen esittely. Tästä on tullut valtavasti kyselyitä jo instagramissa, mutta täytyy sanoa, että tämän postauksen kirjoittaminen on antanut odottaa itseään. Syy: Rempassa tehtiin niin paljon kaikenlaista, että tarpeeksi tarkkaan kirjoitusvireeseen pääseminen vaati hetken. 

Tässä vielä ennen varsinaista esittelyä pari virkettä, jotka on tuttuja keittiönkin esittelystä: 

Olen tehnyt esikoisen makuuhuoneen osalta yhteistyötä IG:n puolella Keittiömaailman ja parin muun yrityksen kanssa, mutta en blogin osalta. Koska huone esitellään nyt kuitenkin myös täällä, koen tarpeelliseksi kertoa asiasta. IG-yhteistyöosaset on merkitty tässä postauksessa kahdella tähdellä ** 

 

Huone: Esikoisen makuuhuone

Pinta-ala: n. 7 neliötä. 

Sijainti: Yläkerta

 

Remontti:

 • Huone purettiin käytännössä kokonaan auki. Paikalleen jätettiin kantavat tolpat ja takaseinä, sekä toinen sivuseinistä. 
 • Seinää, joka on pikkusiskojen huonetta vasten, siirrettiin puoli metriä pikkusiskojen huoneen puolelle, jotta esikoisen huoneeseen saatiin tarvittavat toiminnot mahtumaan. Siirto-osion kohdalta myös lattia jouduttiin rakentamaan uusiksi. 
 • Uusien seinien seinärakenteet rakennettiin ääntäeristäviksi niin, että siihen laitettiin tuplakipsilevy molemmin puolin seinään ja näiden väliin vielä kivivillaa.
 • Huoneen kattoa madallettiin reilut kymmenen senttiä, jotta huoneen kattoon, listan alle, saatiin viritettyä led-nauha. Tämän valon tarkoitus oli tuoda ikkunattomaan huoneeseen “luonnonvaloa”. Ledissä on 148 sävyä ja niiden sisällä voi sitten vielä vaihtaa kirkkautta ja valon lämpötilaa. Tyhjä tila, joka uuden ja vanhan katon väliin jäi, äänieristettiin myös kivivillalla ja kipsilevyllä. 
 • Ilmanvaihtokanavat tarkistettiin (koska tiivistyksessä täytyy pitää huoli siitä, ettei huoneesta tule liian tiivis) ja ilmanvaihtoritilä uusittiin. 
 • Kaikki seinät maalattiin valkoiseksi, ja jos muistan oikein, lattia myös hiottiin ja maalattiin, jotta sulautuisi paremmin uuden lattiaosan kanssa.
 • Huoneen oviaukon paikkaa vaihdettiin keskeltä huonetta sivulle, jotta huoneen toiminnot mahtuisi oikeille paikoille, eikä ovesta sisään tullessa törmättäisi sänkyyn. 
 • Oveksi valittiin Liunen äänieristeliukuovi**, joka tehtiin F:n huoneeseen mittatilauksella. Ovikoteloon laitettiin myös äänieristeet, jotta kun ovi on kiinni, ei ympärillä oleva seinä silti päästä ääntä läpi. 
 • Huoneeseen asennettiin lisää pistorasioita, oikeisiin kohtiin.
 • Huoneeseen rakennettiin Keittiömaailman rakenteista ja sisusteista monitoimikaappi, jonka toinen puoli pitää sisällään vaatesäilytyksen, ja toisella puolella on kirjoituspöytä, sekä vetolaatikoita ja hyllyjä. Vaatekaappiosio on sellainen, että sitä voi muokata tarpeen mukaan lisäämällä tankoja tai vähentämällä hyllyjä jne. 

Sisustusmuutokset:

 • Parvisänky lähti mun ystävän tyttärelle, ja tilalle koottiin Ikean Flekke-säilytyslaatikkosänky, jonka voi vetää tuplasängyksi yökavereiden tullessa kylään. 
 • Valkoiset String Pocket-hyllyt siirrettiin vanhasta keittiöstä tähän huoneeseen. 
 • Yöpöydäksi valittiin Umage-merkin Teaser White-seinähylly, samoin valaisin (jota lapsi itse kutsuu kuolleeksi joutseneksi), on Umagelta. Lampunvarjostin on nimeltään Eos, ja pienillä tytöillä on huoneessaan sama valaisin, mutta beigenä.  
 • Matto tilattiin Vekestä, ja se VM Carpetin matto Hattara, sävy Roosa. 
 • Lukulamppu on (luultavasti) Elloksesta, en muista enää mistä. 
 • Säilytysjakkara on Hanna Lanton Piilo-jakkara**. 
 • Valopeilin tilasin K-raudasta. 

 

Usein kysyttyä:

“Eikö huone ole kamalan pieni?” Eihän huone tosiaan iso ole. Ei mikään huone ole kodissa, joka on 80 neliötä, ja jonne on mahdutettu kolme makkaria ja viisi ihmistä. Näillä kuitenkin mennään, ja kuten olen sanonut, meidän perheelle – ihan kaikkien perheenjäsenten mielestä – koti on sopiva. Totta kai jos voittaisin miljoonia lotossa, asuisin isommassa kodissa, mutta näillä korteilla ei tee mieli vaihtaa asuinpaikkaa lisäneliöiden toivossa.

“Eikö esikoisen olisi ollut parempi saada huoneekseen aikuisten makuuhuone/siskojen huone?” Jokainen huonejärjestys käytiin läpi yhdessä sisustusarkkitehdin kanssa ja tämä oli meille paras ratkaisu. 

“Toimiiko äänieristys?” Toimii!! Seinä isosiskon ja pikkusiskojen huoneen välillä oli ennen käytännössä niin ohut, että seinän läpi kuului KAIKKI äänet toiseen huoneeseen. Se aiheutti ongelmia erityisesti siksi, että isolla ja pienillä on jo vähän eri uni- ja valverytmi. Tällöin pienet herättivät usein isosiskoa ennen aikojaan aamulla, ja toisaalta isosiskolla ei voinut olla videopuhelu kesken tai kaveri kylässä, kun pienet menivät nukkumaan, koska äänet huoneesta kuuluivat niin voimakkaasti pienten huoneeseen. Totta kai äänieritys ei ole sataprosenttinen, mutta se estää kuitenkin suurimman osan äänistä. Tavallinen puheääni ei kuulu suuntaan, eikä toiseen, ja isot äänet eristys vaimentaa pehmeäksi “mössöksi”. Äänieristyksellä saavutettiin siis se, mitä sillä lähdettiinkin hakemaan. Nyt jokainen saa valvoa ja nukkua juuri silloin kun haluaa, eikä muiden äänet häiritse tätä. 

 

Vielä tulossa olevat muutokset:

Ei muutoksia.

 

Sitten vielä huonehöpinää: 

Kun huone purettiin ja rakennettiin uudelleen, välillä mietitytti, kannattiko vajaan puolen metrin seinän siirto todellakin. Homma ei nimittäin ollut halpaa, eikä nopeaa. Jännä homma, mutta se todellakin kannatti. Vaikka huone on edelleen pikkiriikkinen, on siinä nyt kaikille sinne suunnitelluille osille ja toimille sopiva tila. 

 

-Karoliina-

Lue myös

X