Kolmistaan

10 x vinkkiä helppoihin synttärijuhliin

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Mulla on sellainen ristiriitainen tapa, että tykkään fiilistellä synttärijuhlia ja juhlapyhiä etukäteen. Miettiä teemoja ja tarjoamisia ja silti joka vuosi päätyä yhä vaan helpommin järjestettäviin juhliin. Kun F oli ihan pieni, kokkasin hikihatussa ja muistaakseni (hah) olin vähän (?) kireä aina ennen kemuja. Nykyisin ajattelen niin, että mitä rennompia juhlien keskipisteet ja järjestäjät on, sitä mukavammat kemut.

Tässä siis mun 10 x vinkkiä helppoihin synttärikemuihin.

  1. Valitse yksi (maksimissaan kaksi) suolaista (eli ruokaisaa) tarjottavaa. Jos kyseessä on pelkät lastenkutsut, for real, tämänkin voi melkein jättää pois, koska lapset syö pääasiassa juhlissa vaan karkkia ja sipsiä. Mutta jos kyseessä on juhlat, joissa on aikuisiakin, on hyvä olla yksi suolainen tarjottava. Helppoja (eli valmiina ostettavia) ja kohtalaisen edullisia tarjottavia on esimerkiksi karjalanpiirakat ja munavoi, pitsa tai suolaiset piirakat. Jos haluaa hifistellä – ja näyttää, ettei perheessä eletä pelkällä vehnäjauholla, suolalla ja sokerilla – voi kylkeen tehdä salaatin tai pilkkoa muutaman kurkkutikun. Me ollaan menty juhlat toisensa perään tilatuilla pitsoilla, ja joka kerta se on vaan toimiva konsepti.
  2. Panosta pöydässä yhteen visuaaliseen kohokohtaan – se voi olla vaikka pannukakkutorni tai näyttävä kakku. Moni arkinenkin asia, kuten vaikkapa letut, kohoaa juhlavaksi, kun päälle iskee euron viirin, kynttilän ja kimalleströsseleitä.
  3. Mieti, tarvitaanko kakkua lainkaan. Kun koristeltujen kakkujen trendi syntyi, huomasin, että monen kakun maku laski, koska pääpaino koti- ja ammattileipureilla meni kakun ulkonäköön. Jos et ole varma, osaako ammattileipuri tehdä myös maistuvan kakun ulkonäön lisäksi, etkä itse jaksa väsätä, jätä kakku pois. Iske sen sijaan Pirkan minidonitsit (pakasteallas) torniksi tai kokoa huikea jäätelökakku erivärisistä jäätelöistä, karkeista ja suklaakastikkeista.
  4. Siivoa ennen synttäreitä pikasiivous, ja juhlien jälkeen vasta ”oikea”. Kun sisään astuu väkeä enemmän kuin viisi (lapsia riittää vähemmänkin), eteinen on kuitenkin pian täynnä kenkiä, lelut seilaa pitkin lattioita ja kukaan ei näe sohvatyynyjen väriä, kun sohvalla istutaan kuin sillit suolassa. Pikasiivous = tavarat paikoilleen, imurointi ja vessojen pesu. Tadaa!
  5. Osta surutta valmista, jos leipurihommat ei kiinnosta. Jos haluaa päästä halvemmalla, kannattaa kytätä kaikki Brunbergin suukko-, lakuloota- ja pillimehutarjoukset kemujen lähikuukausina. Mä tykkään leipoa, mutta en tavoitteellisesti isolle joukolle. Siksi meillä mentiin eiliset 3-vuotiskemut kaavalla: tilatut pitsat, leipurin tekemät kakut, valmistuulihatut ja karkkia. Joskus teema auttaa juhlatarjoamisissa. Esimerkiksi juhlat, joissa on pelkkiä (nyyttärimenolla tehtyjä) kakkuja, toimii!
  6. Jos tila on pieni, jaa juhlavieraat pariin erään, että ehdit jutella kaikkien vieraiden kanssa, eikä tilat tule liian täyteen. Jos juhlien sankari nukkuu vielä päiväunet, on tässä juhlien välissä oiva hetki myös nukuttaa hänet ja rauhoittaa vähän tilannetta.
  7. Jos päätät koristella juhlatilan, viirit on helpoin ja nopein tapa saada näyttävyyttä. Ne myös laittaa paikoilleen ja purkaa nopeasti. Kangasviirit on toki parhaat, koska niitä voi kierrättää juhlasta toiseen. Pompomit ja ilmapallot on upeita, mutta niiden availuun, takaisin kasaamiseen ja puhalteluun menee yllättävän paljon aikaa.
  8. Mieti, missä määrin kannattaa käyttää kertakäyttöastioita ja miten paljon kestoastioita. Periaatteessa vastustan kertiksiä, mutta juhlissa meillä on niitä usein, koska muuten astioita pitäisi lainalla naapureilta ja niiden pesu vie aikaa jne. Siksi mennään juhlissa pääosin kertiksillä. Helpottaa juhlien kirjaimellista jälkipyykkiä huomattavasti.
  9. Varsinkin, jos kyseessä on juhlat, jossa on lapsia, kannattaa kotijoukoille varata jääkaappiin joku mikrossa lämmitettävä valmisruoka, jonka voi syödä ennen tai jälkeen juhlien. Muuten käy niin, että lapset on elänyt päivän pelkällä suklaalla, kakulla ja mehulla.
  10. Muista, kenelle juhlat järjestät. Juhlat ei ole esitys vieraille, eikä statuksennostatus äidille. Jos lapsi haluaa Autot-paperilautaset, mutta millään muulla ei ole hänelle niin väliä, mene tämä kärki edellä. Jos puoliso haluaa rennot juhlat, älä pakota häntä pukuun ja hienoon ravintolaan keskipisteeksi. Helpoin synttärivinkki = juhli synttäreitä sankarin näköisesti!

 

-Karoliina-

X