Kolmistaan

Ei vanhemmuus perseestä ole. Päinvastoin!

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Mietin tuossa yksi ilta, että vaikka vertaistuki vanhemmuuden paskanakeista on kultaakin kalliimpaa, pitäisi kyllä enemmän kertoa ja jakaa vanhemmuuden iloista. Somessa, mutta ihan livenä ystävienkin kanssa. Että itsellekin on tapahtunut elämän aikana tuhansia mielettömän hyviä asioita juuri lasten ja vanhemmuuden vuoksi. Hetkiä, joita ei olisi tullut ilman mukuloita. 

Joskus mietin, jättääkö ihmiset lastensaantihaaveet taka-alalle, kun me vanhemmat tuppaamme usein valittamaan huonoista yöunista, kihomadoista tai siitä, ettei ole tarpeeksi aikaa enää parisuhteelle. Älkää ymmärtäkö väärin – minusta on helvetin hyvä, että näitäkin patoumia saa jossakin foorumissa purkaa, mutta toisaalta, ilottelut usein jää näiden jalkoihin. Olen varmasti joskus ennenkin kertonut, mikä vanhemmuudessa on ihanaa, mutta kun ajat muuttuu, itse muuttuu ja lapset kasvaa, myös ne parhaat asiat osin muuttuu.

Kun taittelin pyykkiä alakerrassa ja jotenkin olin sellaisessa perherakkauspuuskassa pieniä vaatteita pinotessani, mietin, että  elämä ruuhkavuosissa on ihanalla tavalla täynnä. Elämä TUNTUU, kun ympärillä on likasukkia, pehmoleluja, pusuja ja valuvia räkäneniä. Niin ja isoja ja pieniä käsipareja, jotka haluavat halaukseen. Eri kokoisia pyllyjä, jotka istuvat syliin. Joskus – usein itsekin – ruuhkavuosista tulee puhuttua negatiiviseen sävyyn, mutta on ruuhkassa totta puhuen se ihana ja merkityksellinenkin puoli.

Tämän lisäksi lasten jutut on hauskoja. Liikuttavia, lennokkaita. Tietysti nämä ”voi että meidän Maija oli eilen ihana kun se teki/sanoi näin -jutut” on yleensä ulkopuolisista aina kuolettavan tylsiä, mutta näin vanhempana juuri nuo jutut on elämän suola. Mä olen onnellinen siitä, että saan jakaa vanhemmuutta toisen aikuisen kanssa, koska silloin meillä on toisemme, joille voimme puhua kaikki pöhköt ja liikuttavat tarinat meidän lapsista. Joskus ihan soitetaan kesken päivän aikana, että arvaapas, mitä F/Mesi/Omppu juuri äsken sanoi.  (Ja kerron kyllä näitä juttuja välillä muillekin, ja joka kerta se kaduttaa.)

Jos pienissä lapsissa höpsöjutut on parhaita, isot lapset on nykypäivänä helkkarin viisaita. Tiedostavia, kriittisiä ja kyseenalaistavia. Tai siis ainakin oma iso on.

Viitaten edelliseen – Ylpeys omasta lapsesta on jotain ihan eri luokkaa kuin ylpeys mistään muusta. Sellainen kumpuaa syvältä, ehkä ikiaikaisesti sukupolvien ketjusta. Enkä puhu nyt vain jostain mitattavista asioista, koulunumeroista tai siitä, että osataan katsoa silmiin, kun kätellään. Ylpeys sekoittuu rakkauteen ja kietoutuu myös omaan itseensä – MINÄ olen kasvattanut tuon upean ihmisen.

Ehkä kaikista ihaninta on kuitenkin se tunne, kun työntää hämärässä huoneessa oman aikuisnenänsä ihan kiinni pieneen niskaan. Kun maataan yhteisen peiton alla aamuisin, eikä kukaan muu häiritse sitä hetkeä. Kun voidaan olla ihan lähekkäin, rakkauskuplassa, kuiskutella.  MIKÄÄN tässä maailmassa ei ole yhtä ihanaa. Ei mikään.

Toisaalta vanhemmuudessa on paljon sellaistakin upeaa, jossa itse ei ole toimivana osapuolena lainkaan. Oma rooli on sivustaseuraajan rooli. Yksi mahtavia juttuja vanhemmuudessa onkin sisarussuhteen seuraaminen. Isossa perheessä on ihanaa nähdä, miten ihmissuhteet perheen sisällä elää ja kehittyy. Täällä rakastetaan ja huolehditaan myös ilman, että minä liityn asiaan millään tavalla. Ja se jos mikä on upeaa!

Mä muistan omasta lapsuudestani lämmöllä meidän perheen perhetutut, ja musta onkin mahtavaa, että voidaan oman perheen kanssa jatkaa tällaista tuttavaperheskeneä omaltakin osaltamme. Lapset onkin älyttömän hyvä väylä tutustua mutkattomasti muihin aikuisiin. En usko, että meillä olisi esimerkiksi näin läheistä naapuriyhteisöä, jos ei olisi hengattu niin paljon pihalla lasten ”vuoksi”.

Vanhemmuus vaikuttaa totta kai parisuhteeseenkin, mutta ei välttämättä huonolla tavalla. Vaikka joskus parisuhteen aikuskeskusteluiden ja romantiikan ylläpitäminen keskellä ruuhkavuosia on haastavaa, palkitsee yhteisen ajan löytäminen valtavasti. Kun on käynyt kolmannen kerran antamassa tuttia tai oikomassa peittoa kesken seksin, ja SILTI löytää uudelleen ja uudelleen yhteisen sävelen ja tunnelman, uskoo vielä vahvemmin siihen, että perkele vieköön tässä ollaan hyvä tiimi ja pari.

Mä en usko siihen, että vanhemmat on jollakin tapaa kypsempiä aikuisia kuin lapsettomat – molemmista leireistä löytyy kaikenlaista porukkaa. Mutta kyllä vanhempana varmasti joutuu useammin tilanteisiin, joissa joutuu (saa?) punnita sitä, tekeekö päätöksiä itsensä vai jonkun toisen ihmisen edun mukaisesti. Vanhemmuudessa kun kyse on lähes aina jostakin muusta kuin omasta itsestä. Vaikka vanhemmat (vanhempi) ovatkin perheiden toimivuuden ja turvallisuuden kannalta keskushenkilöt, tehdään elämää ennen kaikkea pienille ihmisille. Se tunne ja eetos karsii nopeasti kaiken sälän ympäriltään ja elämän merkitys kirkastuu.  Sanotaan, että ihmiset, jotka antavat, ovat onnellisempi kuin ne, jotka haalivat aina asioita vaan itselleen. Ehkä juuri siksi vanhemmuus on niin ihanaa – se on pyyteetöntä antamista.

Mitä unohdin listasta? Mikä on vanhemmuudessa ja lapsiperhe-elämässä susta parasta? Milla markkinoisit ruuhkavuosielämää?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

X