Kolmistaan

Kuinka iso perhe mahtuu pieneen kotiin? Osa 1.

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Kaksi asiaa, jotka toistuu kerta toisensa jälkeen, kun ihmiset tulevat meille ensimmäisen kerran kylään. Ensin kysytään, paljonko on neliöitä. (Noin 82). Sen jälkeen ihmetellään, miten koti näyttää isommalle kuin mitä neliöt kertoo. 

Kun käytiin ensimmäisen kerran katsomassa tätä kotia, oma fiilis oli tismalleen sama. Asunto vaikutti meille oikein passelille, mutta silti ihmetytti, voidaanko muka mahtua kotiin, jossa oli vain reilut 10 neliötä enemmän kuin entisessä. Innostutti, mutta samalla epäilytti, tullaanko mahtumaan. Päätettiin ottaa riski. 

Asuminen ainakin toistaiseksi näissä neliöissä on onnistunut oikein hyvin. Mutta kyllähän se vaatii tiettyjä toimenpiteitä. Kuten naapuri kesällä sanoi, “ei näissä neliöissä ole varaa asua ratkaisuilla, jotka ei sovi oman perheen tarpeille”. 

Koska pienissä neliöissä asuminen tulee aivan varmasti yleistymään seuraavien vuosikymmenten aikana asuntojen hintojen ja energian hinnan, sekä ekologisen heräämisen vuoksi, ajattelin, että voisin jakaa omat tipsini pieniin neliöihin. Mulla kun ei käytännössä ole ollut viimeiseen kymmeneen vuoteen muita kuin pieniä neliöitä. 

 

VINKKI 1 – POHJARATKAISU 

Kaiken lähtökohtahan on asunnon pohja. Jos katsoo vaikkapa Ikean esimerkkihuoneita ja “asuntoja”, huomaa, että neliöillä ei ole juuri väliä, jos huoneen/asunnon toiminnot on saatu sijoitettua juuri oikeaan paikkaan ilman hukkatilaa. Kun lähtee siis etsimään kompaktia kotia, kannattaa ensin miettiä, mihin asioihin tarvitsee ja haluaa enemmän tilaa, ja missä kohdissa voi taas säästää neliöissä. 

Meillä oli edellisessä kodissa iso ja kauniin arvokas eteisaula, jossa oli enemmän neliöitä kuin yhdessäkään tämän nykyisen kodin makuuhuoneessa, ja joka oli käytännössä aivan turhaa hukkatilaa. Tällaisia tiloja siis kannattaa vältellä, vaikka kauniita ovatkin. 

Nykyisessä kodissa neliöt on sijoitettu juuri niin kuin toivottiinkin. Olohuone on suhteessa iso, ja sinne mahtuu iso ruokapöytä, joka oli yksi kriteeri kotia ostaessa. (Pöydän piti mahtua siis keittiöön tai olkkariin.) Toisekseen me toivottiin kolmea makkaria, ja ne saatiin. Pieniähän nuo ovat kaikki, mutta sillä taas ei ollut merkitystä – pääasia oli, että kaikille löytyy oma, ovella suljettava paikka, joka mahdollistaa rauhoittumisen, yksityisyyden ja sen, että ihmiset voivat mennä nukkumaan pienessäkin kodissa eri aikaan ilman, että muiden on lopetettava jutustelu ja puuhastelu metelin pelossa. 

Vessat eivät vie tilaa neliöitä, koska sata vuotta sitten ei tunnettu esteettömyyttä yhtä hyvin kuin nykyisin. 

Ainoa asia, jossa neliöt olisi voitu käyttää vielä paremmin, olisi ollut se, jos olkkarin ja keittiön olisi saatu tupakeittiöratkaisu. 

 

VINKKI 2 – OMAT TILAT, VAIKKA PIENETKIN

Pienissä neliöissä perhe on totta kai hyvin paljon yhdessä ja samoissa tiloissa. Mutta tästä huolimatta jokainen tarvitsee omaa tilaa. Tai siis meillä ainakin tarvitaan, jotta asumismukavuus säilyy. Tämä oli yksi syy, miksi maaliskuun remontissa aikuisten makuuhuoneen seinä vedettiin kiinni, ja huoneeseen asennettiin ovi. Samoin esikoisen huoneen äänieristeremontti tähtäsi samaan  – nyt omat tilat on myös akustiikan kannalta paremmin omia tilojaan. 

Mun vinkki onkin, että jos pieniin neliöihin on tarkoitus muuttaa, kannattaa jo etukäteen pohtia, miten jokaisen yksilön oman tilan tarve asunnossa toteutuu. Voiko huonejärjestystä muuttaa, voiko tiloja ajatella luovasti ja olisiko jonnekin tarvetta rakentaa lisäseinä? Avarat tilat on kauniita ja ihania, mutta ei välttämättä käytännölliset perheen kanssa. 

 

VINKKI 3 – KODIN “LISÄNELIÖT”

Mä olen asunut Helsingissä pienessä kodissa, jonka taloyhtiön yhteiset tilat oli loistavat. Löytyi monta saunaa, iso pyykkitupa, kaksi kuntosalia ja lämmin – asunnon kokoon nähden valtava – varasto. Vaikka tuon kodin omat neliöt oli pienet, auttoi nämä ulkopuoliset tilat elämää hurjasti.

Meillä on nykyisessä kodissa harmittavan pieni varasto (koska itse koti on laajennettu kellariin), mutta toisaalta nykyisessä kodissa on iso taloyhtiöpiha, joka varsinkin kesäisin on oman kodin jatke. Kun muuttaa kompaktiin kotiin, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä kaikkea löytyy maksettujen neliöiden ulkopuolelta. Onko hyvä parveke tai piha? Onko loistava kerhotila tai harrastehuone tai yhteinen uima-allasosasto? Pienissä tiloissa varastolla on myös tärkeä merkitys, koska esillä eteisissä voi olla aina vain kyseisen kauden vaatteet. 

Tässä kolme ensimmäistä vinkkiä! Sarja jatkuu myöhemmin!

-Karoliina-

X