kolmistaan

Paljasta, millä keinoin pysyt terveenä!

Teksti: Karoliina Pentikäinen

 

Mulla on sekä astma, että lektiinitien puutos -niminen immuunikato, joka ei ole mitenkään hengenvaarallinen, mutta siihen ei ole myöskään lääkettä, ja kaiken lisäksi se altistaa hengitystieinfektioille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että saan  flunssia ja yskiä todella herkästi. Minuun tarttuu lapsista usein myös kaikki ”lastentaudit”, jotka ei yleensä läpäise aikuisten vastustuskykyä. Kaiken kukkuraksi flunssat ei lähde mulla useinkaan itsesään ohi, koska tauti pureutuu todella usein keuhkoihin niin, että saan keuhkoputkentulehduksia ja toisaalta myös poskiontelotulehduksia, jotka hoitamatta pitkittyy viikkojen tai jopa kuukausien mittaiseksi.

Mä toiveikkaana ajattelin, että kun jään sapatille ja alan pitää itsestäni huolta, sairastelisin vähemmän. Ajattelin näin, vaikka lääkärit olivat sanoneet minulle jo vuosia sitten, ettei flunssani olleet itse aiheutettuja. Se oli ollut mulle tosi tarpeellinen synnynpäästö, mutta kuvittelin silti, että olisin siinä mielessä kaikkivoipainen, että voisin päättää, sairastunko vai en.

Mä yritän pysyä terveenä seuraavin keinoin:

  • Paljon kasviksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.
  • Inkivääriä ja/tai kurkumaa itse tehdyssä mehussa joka päivä.
  • Liikuntaa 3 kertaa viikossa.
  • Monivitamiinia, sinkkiä ja erikseen vielä d-vitamiinia.
  • Mahdollisimman vähän stressiä.
  • Enemmän yöunta, vaikkei unen määrä useinkaan riipu itsestäni. Mutta yhteensä sellaiset 7h yössä.
  • Käsienpesu aina kotiin tullessa ja ruokaa laittaessa jne jne.

 

Vaikka tiedän, ettei kaikkiin tauteihin voi itse vaikuttaa, kyllä mä haluaisin silti tehdä KAIKKENI, minkä itse voin tehdä. Millaisilla keinoilla sä uskot, että flunssat voi pitää loitommalla?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Lue myös

X