kolmistaan

Elämä ilman alkoholia?

Teksti: Karoliina Pentikäinen

Mä aloitin alkoholikokeilut jo 14-vuotiaana, niin kuin meillä nollariteineillä – ainakin Hankasalmella – oli tapana. Ja varmasti moni ikäiseni ihminen tunnistaa ajatuksen siitä, että alkoholi oli ikään kuin itsestään selvä kumppani, kun myöhemminkin elämässä oli opiskelijajuhlia tai juhlan aiheita. Oli ihanaa avata skumppapullo kivan illan ja hyvän seuran kylkeen.  (Opiskeluaikaan kyllä joku viinapullo ja halvinta appelsiinimehua lantrinkina). 

Mulle alkoholi on nimenomaan kuulunut hyviin hetkiin, enkä ole tainnut koskaan elämässäni juoda suruun tai juoda yksin kalsarikännejä. Fiilikset alkoholin ympärillä ovat olleet hyviä varmasti siksikin, että olen sattunut syntymään niinkin onnellisten tähtien alla, ettei perheessämme myöskään kenelläkään ole ollut ongelmaa iloliemen kanssa. Tästä huolimatta aloin huomata jo vajaat pari vuotta sitten, että aloin kyseenalaistaa alkoholin ja juhlien välistä assosiaatiota. En silloin vielä lopettanut kaikkea alkoholin käyttöä, mutta huomasin alitajuisesti vältteleväni pientäkin hiprakkaa. Saatoin ottaa juhlissa tai teatterissa lasin kuohuvaa, koska niin kuului tehdä, mutta se ihana nousuhumalan tunne, josta ennen pidin, tuntuikin yhtäkkisesti välteltävälle.

Kun aloitin liikuntaharrastuksen viime kevättalvella, ja aloin muutenkin sapatin ja kaiken muun myötä pitää parempaa huolta itsestäni, jäi aivan kaikki saunakaljat tai huvikseen juodut viinilasit pois normaaleista rutiineistani. Ja kun tätä oli kestänyt kuukausitolkulla, ei vanhoihin tapoihin halunnut palata…ainakaan niin usein kuin ennen. 

Kesän juhlien aikaan koitin muutamaa lasillista, mutta koska se ei enää tuntunut luontevalle, vedin jopa festarit vesilinjalla. Vaikka rakastankin sitä, ettei juhlien jälkeen ole yhtään väsynyt ja nuutunut olo, ei juomattomuus ole pelkästään ongelmatonta. Huomaan, että se on todella usein ongelma muille ihmisille. Ja joskus myös itselleni – aina ei ole helppoa päästä rentoon juhlahumuun selvistä päin, jos muut laulaa Dirlandaata kravaatit pääpantana. 

Mulle suurin syy alkoholittomuuteen on se, että haluan maksimoida hyvän olon mun vartalossa. Ja myös mielessä. Mä olen kärsinyt hypermeesit raskauksissa ja sairastan verrattain paljon, niin en halua ehdoin tahdoin itse runnoa mun kroppaa huonoon jamaan. Jotenkin ajatus siitä, että ehdoin tahdoin heräisin väsyneenä ei houkuta lainkaan. 

Mutta on se jännä, miten kaiken tämän oman ajatuksen ja oivaltamisen jälkeen suomalainen kulttuuri luo paineita alkoholin käyttöön. Olin päättänyt jo ajat sitten, että miehen 40-vuotisjuhlissa mä YRITÄN juoda vähän. (Hyvä sylvi, mikä tavoite). Ja niin joinkin, kaksi ravintola-annosta viiniä. Jonka jälkeen totesin, että ei se homma ole enää mua varten. Jopa vähän morkkistelin seuraavana päivänä, että hyvä nollatoleranssiputki katkesi, vaikkei tässä mitään aikaa lasketa tai pokaaleita saa. 

En ajattele, että olen absolutisti. Ja jos joskus tekee mieli juoda lasi viiniä pihvin kanssa tai vaikka bailata kuohari käsipuolessa aamuneljään, teen sen varmasti. Mutta juuri tänään ei tunnu sille, ja se tuntuu tosi hyvälle! On muuten tosi jännää, että mun on tehnyt mieli kirjoittaa tästä aiheesta enemmänkin, jo aikaisemmin, mutta sitten olen miettinyt, että olenko jotenkin feikki, jos joku päivä haluankin ottaa iltaoluen. Ja kun tämä ajatus on tullut mieleen, tajuan taas, kuinka vääristynyt kuva juurikin meillä Suomessa on alkoholin suhteen. Täällä pitää olla joko-tai, ja huomaan, että monille ihmisille on vaikeaa ymmärtää  sitä, että saatan välillä kieltäytyä lasillisesta, mutta en ole ehdoton tämän(kään) asian suhteen, eikä mua liikuta, käyttääkö muut ihmiset alkoholia vai ei.  

Olen lukenut viime aikoina kaksikin aihetta käsittelevää kirjaa: 

Kati Ylisen  Aamu ilman darraa, sekä Hanna Tikanderin ja Wilma Ruohiston  Selvin päin – Erään bilettäjän tarina. 

Näissä molemmissa kirjoissa lähdetään alkoholiongelmakärjestä, ja kirjat oli todella mielenkiintoisia ja silmiä avaavia. Suosittelen! Musta olisi tosin kiva lukea aiheesta myös ilman tätä ongelmaosuutta. Onkohan hyvinvointikirjoja, joissa lähdetään alkoholittomuuden hyvistä vaikutuksista liikkeelle ilman, että ennen valaistumista on pitänyt vetää viinaa kaksin käsin? Saa vinkata, jos tällaisia löytyy! 

-Karoliina-

Lue myös

X