Kolmistaan

Meikittömyys pilaa ihon?

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

Mä kävin kuun alussa Visia-ihoanalyysissä, jossa käyn itse asiassa monta kertaa vuodessa mun kollageeniyhteistyön tiimoilta. Kollageenin näkyvä vaikutus liittyy pääosin juonteisiin ja ryppyihin, ja niitä noissa analyyseissä yleensä tarkkailenkin, mutta Visiaan kuuluu toki paljon muitakin osa-alueita. Sellaisia, joihin en ole ennen kiinnittänyt juuri huomioita, mutta joista yksi sai minut lentämään viime kerralla melkein pyrstölleni.

Mun ihossa ei ole ollut näkyviä tai edes Visian mukaan piilossa olevia couperosan merkkejä juuri koskaan. Couperosahan on kasvojen ihon punoitusta, joka johtuu laajentuneista ja/tai katkenneista hiusverisuonista. Tosi yleistä kai suomalaiselle, ohuelle iholle. Nyt, kun kävin Visiassa, huomattiin, että mun ihon couperosa oli nostanut päätään todella voimakkaasti. Itse asiassa niin paljon, että asteikko huusi ihan punaista huomioväriä. 

Mä olin tuloksista tosi yllättynyt, mutta toki kun aloin syynätä naamaani tarkemmin, niin totesin, että kyllä posket ja nenä punoittaa myös näkyvästi enemmän kuin ennen. Me kummasteltiin testituloksia myös sekä Visian tehneet kosmetologin että mun omien kosmetologien kanssa, ja alettiin etsiä vastauksia niistä asioista, joita olen tehnyt erilailla viimeisen vuoden aikana suhteessa edelliseen elämään. Ja tulimme siihen tulokseen, että couperosan syitä voi olla useita. Ensinnäkin kasvojen iho on joutunut kokemaan suurempia lämpötilamuutoksia nopeassa ajassa kuin ennen, kun olen alkanut käydä saunalla ja avannossa. Toisekseen mä olen meikannut ihoani – varsinkin ulkoillessa – vähemmän kuin viimeiseen kahteenkymmeneen vuoteen. 

Kun aloitin joskus (koronan alussa?) puolileikillään meikkaamattomuushaasteen, ajattelin, että mun iholle tekee hyvää, jos en meikkaa sitä. Nykyisin kyllä meikkaan, mutta en todellakaan joka päivä, enkä etenkään ulkoilemaan lähtiessä, joten tässä sitä nyt ollaan. Se, minkä koin iholleni hyväksi, onkin näköjään kääntynyt pahaksi! 

Vähän sama juttu tämän avannon kanssa – siitä on tullut mun elämään PELKÄSTÄÄN hyvää, mutta näemmä iho ei olekaan ihan samaa mieltä. Niin ja olenpa alkanut miettiä jopa sitäkin, että kun olen äheltänyt tuolla punttiksella naama punaisena, voiko silläkin olla pintaverisuoniin vaikutusta. En tiedä yhtään.

Nyt kaipaisin couperosa-vertaistukea ja tipsejä! Ja jos sulla on tietoa ulkoilun, saunan, avannon, punttiksen tai meikkaamattomuuden vaikutuksista couperosaan, kertokaa mulle! Tuleeko mieleen muita syitä, josta iho on voinut muuttua niin radikaalisti entisestä? 

Millä te suojaatte ihonne ulkoillessa? Onko tietoa hyvin suojaavista ihomeikeistä ja/tai voiteista?

-Karoliina-

Kuva: Pixabay

Lue myös

X