Kolmistaan

Ovilla tilaa pieneen kotiin. Osa 3.

Teksti:
Karoliina Pentikäinen

*osa edellisvuosien kaupallista yhteistyötä 

Heipparallaa, nyt jatkuu taas postaussarja, jossa kerron hyväksi havaitsemani vinkit liittyen kompakteissa neliöissä asumiseen. Sarjan ekat osat, Kuinka iso perhe mahtuu pieneen kotiin? ja Näin asuminen kompatissa kodissa toimii on luettavissa noiden linkkien takaa. 

Seuraavassa mun vinkit numero 6 ja 7. 

 

VINKKI 6: LIUKUOVET

Voisi kuvitella, että ovet eivät ole ensimmäinen asia, mitä tulee mietittyä tilaratkaisuissa tai sisustamisessa, mutta mä olen huomannut jo vuosia sitten, että juuri ovet ja oviaukot saattavat olla isokin murheenkryyni. Joskus oviaukkoja on pienissä eteis- ja käytävätiloissa liikaa, jolloin seinäpinta-ala jää olemattomaksi. Toisaalta pienet ovet (ja seinät) tekee tiloista tunkkaisia. Jos taas ovet avautuu väärään suuntaan, on ovet jatkuvasti tiellä tukkimassa kulkuväyliä.

Sen lisäksi, että meidän kodissa on ihanat, yli satavuotiset puuovet, on suurin osa kiintokalusteiden ovista liukuovia. Ja olenkin varma, että me ei mahduttaisi tähän taloon millään, jos kaikki nämä ovet olisi saranaovia. Joko ovet olisi koko ajan tiellä (eteinen) tai sitten ovet ei mahtuisi ylipäätään edes avautumaan (kaksosten huone, esikoisen huone, wc, meidän makuuhuone…)! Liukuovet eivät avaudu ”tielle”, ja luovat kiinniollessaan enemmän illuusiota yhtenäisestä seinästä kuin tavalliset ovet.

Meidän liukuovet on menneiden vuosien yhteistöitä. Inarian wc-kaappi* on vuodelta 2020, samoin eteisen iso vaatekaappi. Kaksosten huoneen vaatekaappi* on niin ikään Inariasta, mutta vuodelta 2022. Esikoisen huoneen ovi* on mittatilausovi Liunelta ja vaatekaapin* ovet puolestaan Keittiömaailmasta (nykyinen Novart) vuodelta 2022. Mun ja A:n vaatehuoneen* lasiovet on viime vuodelta, ja ne on tehnyt mittatilauksena Lasitehdas. Valinnanvaraa, materiaaleja ja hintaeroja siis löytyy. 

 

VINKKI 7: ASIAT “VÄÄRILLÄ” PAIKOILLA

Kun neliöitä on vähän, pitää miettiä huoneiden käyttöä ja siellä olevia toimintoja boksin ulkopuolelta. Esimerkiksi meillä on kuivausrumpu vaatehuoneessa eikä kylpyhuoneessa, koska muuten kylppäriin ei olisi mahtunut kodinhoitotasoa. Yksi kuivauspattereista on lasten huoneen oven takana (eikä perinteisesti esimerkiksi eteisessä tai kylppärissä),  esikoisen työpöytä on kaappikokonaisuuden sisällä ja isompi pakastin on alakerrassa, koska haluttiin, että keittiöön jää enemmän tilaa muille kodinkoneille. Kunhan turvallisuusasiat, kuten ilmankierto kalusteiden ympärillä tai esimerkiksi lämpöä kestävät materiaalit kuivauspatterin ympärillä on otettu huomioon, voi tällaisia ratkaisuja tehdä.

Jos olisi siirretty mun ja miehen makkari esikoisen huoneeseen, olisin laittanut meidän vaatekaapin olohuoneeseen. Jonkun mielestä tällaiset ratkaisut on sarjaa “herranjumala, ostakaa ihmiset isompi koti”, mutta musta on hauskaa haastaa vanhoja, pölyttyneitä tapoja ja keksiä ratkaisuja, jotka ovat epäperinteisimpiä. Onko joku määrännyt, että missä kohtaa kotia joku toiminto tulee suorittaa? Asua voi niin monella tapaa. 

 

Onko teillä joku toiminto jossakin epätavallisessa kohdassa kotonanne? 

 

-Karoliina-

X