kolmistaan - Banneri
Kolmistaan 26.03.2023

Elämä endometrioosin kanssa

Teksti
Karoliina Pentikäinen
8 kommenttia

Mulla on endometrioosi. Olen tiennyt sen varmaan 18-vuotiaasta asti. Diagnoosin saaminen niin varhain on todellinen etuoikeus, sillä hoitoviive voi endometrioosissa olla jopa 6-9 vuotta, eivätkä kaikki gynekologitkaan tunnista sitä. Sairaus kulkee meillä suvussa, ja endometrioosi periytyykin helposti. Endometrioosia sairastavan naisen tyttären tai siskon riski sairastua endoon on kaksinkertainen.

Endometrioosi tarkoittaa sitä, että kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Se, missä kohtaa endometrioosipesäkkeet kehossa ovat, vaikuttaa usein siihen, miten endometrioosi oireilee. Kuukautiskivut ja runsaat menkat ovat merkittäviä ja yleisiä oireita endossa, mutta kaikilla kuukautiskipuisilla ei ole endoa, eikä toistaalta kaikilla endottarilla menkkakipuja. Kivut, endometrioosiin liittyvät vatsavaivat ja muu toimintakykyä heikentävä kipu on merkittävä osa monen endometrioosia. Endometrioosiin voi liittyy myös lapsettomuutta muun muassa siitä syystä, että endometrioosi altistaa ennen aikaisille vaihdevuosille, joka taas alentaa munasarjareserviä jo todella nuorillakin naisilla. Endometrioosin perussyytä ei, ainakaan vielä, tunneta.

Se, kuinka endometrioosi oireilee, vaikuttaa endometrioosin hoitoon. Kipuja voidaan hillitä kipulääkkeillä, ja moniin endometrioosin haasteisiin tarjotaan myös hormonaalista hoitoa, kuten hormonikierukkaa tai minipillereitä. Toisaalta taas useat endometrioosista kärsivät joutuvat tukeutumaan hormonihoitoihin raskaustoiveissaan. Jos endometrioosiin ei auta mikään muu, voidaan sitä/pesäkkeitä yrittää myös leikata. Joissakin tapauksissa (ja varsinkin vuosikymmenet sitten) yksi endometrioosin hoitokeino on kohdunpoisto.

Mulla endometrioosi on oireillut tavalla tai toisella siitä asti, kun mun kuukautiset alkoi. Eli 24 vuotta tässä taudin kanssa on jo menty käsikynkkää, jippiai jee! Endo on vaikuttanut mun itsetuntoon (kuka kasvava nainen haluaisi elämän pyörivän menkkavuoto-epävarmuuden ja megasuperisojen kuukautissuojien ympärillä?) ja se aiheuttaa mulle kipuja – edelleen – aivan joka viikko. Itse asiassa nytkin kun kirjoitan tekstiä, mun mahaan sattuu. Kivusta on tullut niin normaali osa mun elämää, ettei sitä välttämättä enää edes huomaa, koska kipu kulkee vierellä koko ajan. Endometrioosi on saanut mut ryntäämään liian vakaviin suhteisiin liian nuorena, koska olen pelännyt, että jos en heti pariudu jonkun kanssa, en koskaan voi tulla äidiksi. Se on saanut mut pelkäämään, etten saa perhettä. Ja se on kaiken lisäksi vienyt multa niin paljon rahaa, ettei mikään muu yksittäinen asia varmasti mun elämässä koskaan. 

Positiivista on kuitenkin se, että just nyt – kierukalla ja muulla lääkekirjolla – mä voin paremmin kuin monena muuna hetkenä endon kanssa. Tähän vaikuttaa varmasti ikä, juurikin hormonikombo ja se, että endometrioosi sattuu olemaan nyt “helpossa” vaiheessa. Tässäkin taudissa kun kaikki on kovin aaltoilevaa. 

Endometrioosi ei ole mikään naisten keksimä huuhahömppä, pikkuvaiva, vaan aito oikea sairaus, jonka syntyyn ei voi itse vaikuttaa omilla toimillaan. Se ei lähde pois mediaation tai positiivisen ajattelun avulla (älkää laittako rahojanne siihen humpuukiin!), mutta totta kai kipuja voi itse helpottaa omalla toiminnalla. Kipulääkkeet, lämmin kaurapussi/kylpy, liikunta, vatsaa ärsyttämätön ruokavalio ja moni muu kotikonsti VOI toimia JOIHINKIN oireisiin, JOILLAKIN endottarilla. Mun ei esimerkiksi kannata mättää kaksin käsin vehnäjauhosafkaa menkkojen aikaan, koska vehnä ei muutenkaan sovi mulle, ja sen junttaaminen samaan syssyyn muun vatsakivun kanssa ei ole hyvä idea. 

Tällä viikolla on vietetty endometrioosiviikkoa. Tämän teemaviikon tavoitteena on kannustaa puhumaan rohkeasti endosta ja sen oireista. Endometrioosin kanssa elää Suomessa jopa 200 000 ihmistä, mutta sen yleisyydestä huolimatta sairaus on monelle aivan  tuntematon. Tässä oli mun tarina ja korteni kekoon. Kerro sä sun oma endotarina kommenttiboksissa! Jaetaan yhdessä kokemuksia, ymmärrystä ja tietoutta!

-Karoliina- 

Kommentit (8)

Minulla endometrioosi diag. aika myöhään n. 2vuotta sitten. Olen yli 30 vuotias nainen, jonka elämä tuntuu tällä hetkellä pyörivän ensin ympärillä. Leikkauksessa olen ollut n.1 vuosi sitten,Mirena kierukka asennettu. Kiputilat ja vuotoja esiintyy edelleen. Endo on vaikuttanut psyk.-ja fyyiseen hyvinvointiin. Kiputilat ei ole hoitotasapainossa joka vie arjessa mielialaa todella alaspäin. Lääkärissä saa ravata jatkuvasti. Välillä mutta on todella täynnä tätä sairautta.

Mulla endometrioosi leikattiin 27-vuotiaana. Pesäkkeitä oli kasvanut kohtuun sekä virtsarakkoon, jonka seurauksena paineentunne rakossa ja pissahätä oli jatkuvaa. Leikkauksen jälkeen oli ihmeellistä, kun yöllä ei tarvinnut herätä vessakäntiin kolmesti, vaan saatoin nukkua läpi yön.

Leikkauksen jälkeen lääkäri suositteli raskaaksi tuloa vuoden sisään. Sitä tietysti hädässä yritin, vaikka mieskin oli väärä ja liitto päättyi lopulta. Pian tapasin uuden kumppanin (nykyisen aviomieheni) ja kerroin, että raskaaksi tulo on itselleni vaikeaa. Ryhdyimme hommiin luomusti melko nopeaan, mutta lopulta kaksospoikamme syntyivät vasta kolmen vuoden kuluttua IVF-hoitojen avulla.

Raskauden jälkeen endometrioosin oireet palasivat, mutta lopulta 40-vuotiaana otettu kierukka vei oireet lähes tyystin. Seuraavaksi odottelen vaihdevuosia, sillä jo lapsettomuushoitojen aikana niiden kerrottiin alkavan melko nuorena. Ikää nyt 45, ja vielä ei onneksi näy merkkejä.

Kaikenlaista sinäkin olet joutunut endon kanssa kokemaan, ja vielä leikkaus noin nuorenakin (vaikkei se toki endossa ikää katso). Ja hienoa että pystyt nyt elämään lähes oireettomana!

Tsemppiä. Itselläni on kanssa endo. Kamalat kivut ja varsinkin jos yskii, nauraa tai aivastaa, niin tuntuu kun ”repeäisi” ja tietty hulahtaa tavaraa housuun sellasella vauhdilla, että mikään suoja ei riitä. 🙁

Endon kanssa eläminen on kyllä omanlaista taitelua. Just noissa tilanteissa saa aina vähän varoa!

Täällä myös endon kanssa elävä. Neljä vuotta sitten kohdunpoisto ja sain elämäni takaisin. Kipuja vielä joskus mutta niiden kanssa voi elää, kun pystyn käymään kävelyllä, ripustamaan pyykkejä, nostamaan lapset syliin jne. Tsemppiä sinne ❤️

Ihanaa, että olet päässyt asian kanssa parempaan tilanteeseen. Sanavalintasi kertoo siitä, miten joidenkin endottarien elämä on todella haastavaa! Ja kiitoksia tsempeistä.

Ymmärrän hyvin <3 Voimia!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Karoliina Pentikäinen

Karoliina Pentikäinen

Kolmistaan-blogi on yksi Suomen ensimmäisiä perheblogeja. 13-vuotisen historiansa aikana blogissa on eletty Karoliinan ja tämän perheen elämänvaiheita iloista suruihin ja arjesta juhlaan. Nykyisin Karoliina, 38, asuu uusperheensä kanssa Tampereen Pyynikillä. Perheeseen kuuluu aviomiehen lisäksi 13-vuotias esikoinen ja 4-vuotiaat kaksoset. Ruuhkavuosien lisäksi Karoliina kirjoittaa naiseudesta, kauneudesta, kodista ja hyvinvoinnista. Balanssi on Karoliinan teema vuodelle 2024!

Arkisto

X