Työ ja raha

Miten pienentää perintöveroa tai laatia testamentti? Näillä vinkeillä perinnöstä ei tule taakka

Perintöasiat kaihertavat monen mieltä, mutta niitä on vaikea ottaa esille vaikuttamatta ahneelta tai tahdittomalta. Testamentin ajattelemisenkin lykkäisi mieluusti viime hetkiin. Perintöasioihin kannattaa kuitenkin tutustua hyvissä ajoin. Nostimme kissan pöydälle puolestasi.

Teksti:
Saga Wiklund
Kuvat:
Colourbox

Perintöasiat kaihertavat monen mieltä, mutta niitä on vaikea ottaa esille vaikuttamatta ahneelta tai tahdittomalta. Testamentin ajattelemisenkin lykkäisi mieluusti viime hetkiin. Perintöasioihin kannattaa kuitenkin tutustua hyvissä ajoin. Nostimme kissan pöydälle puolestasi.

Miten pienentää perintöveroa tai laatia testamentti? Näillä vinkeillä perinnöstä ei tule taakka
© Colourbox

Minulle on lähitulevaisuudessa luvassa perintö, ja perintöveron määrä mietityttää jo nyt. Voinko varautua veroon etukäteen?

”Tilanne on helpompi, jos perintöön sisältyy pankkitalletuksia tai osakkeita, sillä niitä voi käyttää perintöverojen maksuun. Jos talletuksia tai osakkeita ei ole, verojen kanssa voi tulla ongelmia.

Kiinteän omaisuuden saaja voi joutua myymään omaisuutta saman tien tai ottamaan pankkilainaa saadakseen verot maksettua. Esimerkiksi 100 000 euron arvoisesta perinnöstä menee veroa 9 500 euroa, jos perijä on puoliso, lapsi tai lapsenlapsi. Muilta vero on 22 500 euroa. Alle 20 000 euron perinnöstä ei mene saajalta veroa. Perintöveron tapauskohtaista määrää voi arvioida Veronmaksajat.fi-sivuston perintöverolaskurilla.

Joskus perintöä ei voida tai haluta muuttaa rahaksi. Jos perittävänä on vaikkapa yritys tai maatila, perittävä voi varautua jo etukäteen perillisten perintöveroihin vaikkapa ottamalla henkivakuutuksen, jossa edunsaajiksi määritellään perilliset. Henkivakuutuksen kautta tullut korvaus on lähisukulaiselle verovapaa 35 000 euroon asti saajaa kohti.

Tulevaa perintöveroa voi pienentää jo elinaikana tehdyillä lahjoituksilla. Kenelle tahansa voi lahjoittaa rahaa tai muuta omaisuutta alle 4 000 euroa kolmen vuoden aikana. Lahjoittaminen kannattaa verosuunnittelun näkökulmasta aloittaa varhain etenkin, jos aikoo lahjoittaa isompia summia.”

Vanhemmillani on kesämökki, jonka he haluavat säilyvän suvussa. Voivatko he lahjoittaa mökin meille etukäteen?

”Kyllä, ja se voi olla järkevääkin, sillä mökin lahjoittaminen etukäteen alentaa yleensä perintöveroa. Lisää veroetua saa, jos lahjoittajat pidättävät itselleen mökin hallintaoikeuden eliniäksi tai määräajaksi.

Veroetua saa myös siitä, jos lahjoittajia ja lahjansaajia on mahdollisimman monta.

Kannattaa kuitenkin tiedostaa etukäteen myös hankaluudet, joita yhdessä omistaminen aiheuttaa. Kesämökin siirrosta kannattaa keskustella hyvissä ajoin ja selvittää, onko mökille käyttöä ja kuka perillisistä sen haluaisi.”

Miten pienentää perintöveroa tai laatia testamentti? Näillä vinkeillä perinnöstä ei tule taakka
© Colourbox

Puolisoni haluaa, että teemme testamentit. Minua asia kammottaa. Miksi testamentin teko kannattaisi?

”Testamentin tekeminen ei ole vain varakkaiden puuhaa. Jokaisen, jolla on omaisuutta tai velkaa, pitäisi miettiä, tarvitaanko testamenttia vai järjestyvätkö perintöasiat lain nojalla tarkoituksenmukaisella tavalla.

Testamentilla poiketaan lain mukaisesta perimysjärjestyksestä. Sillä voidaan sivuuttaa sukulaisuuteen perustuva oikeus perintöön tai ottaa mukaan uusia perillisiä, esimerkiksi lapsenlapsia.

Kannattaa myös muistaa, että avopuoliso ei saa mitään, jos hänelle ei varta vasten testamentilla määrätä osuutta omaisuudesta.

Yleisiä syitä testamentin tekemiseen ovat myös asunnon tai omaisuuden testamenttaaminen puolisolle tai rintaperillisten eli lasten tai lastenlasten aviopuolisoiden avio-oikeuden pois sulkeminen peritystä omaisuudesta.

Testamentti kannattaa tehdä hyvissä ajoin juristin kanssa, joka tuntee lait ja kirjoittaa testamentin niin, että tekstiä tulkitaan myöhemmin sen laatijan tahdon mukaan.

Jos lakisääteisiä perillisiä ei ole, testamentilla omaisuutensa voi määrätä käytettäväksi vaikkapa itselleen tärkeää asiaa ajavalle yleishyödylliselle yhdistykselle tai säätiölle. Ne eivät joudu maksamaan perintöveroa.”

Haluan, että puolisoni voi jatkaa asumista kodissamme kuoltuani, mutta pelkään, että lapset tulevat vaatimaan asunnon myymistä. Mitä tekisin?

”Jo laki määrää, että leski saa jäädä asumaan kuolinpesään kuuluvaan asuntoon. Jos leski tätä oikeutta käyttää, se alentaa lasten perintöveron määrää. Perilliset eivät voi siis myydä asuntoa ilman lesken suostumusta.

Yhteisen kodin voi testamentata kokonaan leskelle tai osituksessa sen voi siirtää leskelle kokonaan. Tällöin vältetään se, että perilliset joutuisivat maksamaan perintöveroa omaisuudesta, jonka he saavat haltuunsa mahdollisesti vasta vuosikymmenten kuluttua.

Yhteisomistus ja hallintaoikeus voivat tosin olla kiusallisia varsinkin silloin, kun leski ei ole perillisten vanhempi.”

Miten pienentää perintöveroa tai laatia testamentti? Näillä vinkeillä perinnöstä ei tule taakka
© Colourbox

Voinko kieltäytyä perinnöstä, jos pelkään, etten selviydy perintöverosta?

”Perinnöstä voi luopua. Silloin luopujan sijaan perijöiksi tulevat hänen perillisensä. Jos perinnöstä luopujalla on useita lapsia, perintöosa jakautuu useaan osaan ja yhteenlaskettu perintövero pienenee.

Perinnöstä tulee tällaisessa tilanteessa luopua ehdoitta, koskemattomana ja kokonaan. Jos kuitenkin on jo esimerkiksi lahjoittanut osan perinnöstä, osuudesta menee sekä perintövero että lahjavero.”

Mitä tapahtuu vainajan veloille?

”Vainajan velat on maksettava ennen perinnönjakoa.

Jos velka ilmenee vasta perinnönjaon jälkeen, vastaavat perilliset siitä perintöosillaan.

Omalla varallisuudellaan perilliset voivat joutua vastuuseen perittävän velasta vain, jos he ovat laiminlyöneet perunkirjoituksen ja siitä aiheutuu vahinkoa velkojalle.

Ylivelkaista kuolinpesää ei tarvitse hakea konkurssiin. Osakkaat voivat tosin joutua vastuuseen pesän selvittämisestä ja hoitamisesta johtuvista veloista, kuten hau-taustoimiston laskusta.”

Lähde: Veronmaksajien Keskusliiton lakiasiain johtaja Vesa Korpela. Lisätietoa perintöveroista: Verohallinto, Veronmaksajain Keskusliitto ry.

Lue lisää:

Nainen, pidä huoli omistasi! – Miten jakaa pariskunnan menot
Miten hoitaa parisuhteen raha-asiat?

Anna 36/2015

X