Työ ja raha 25.4.2016

Tuhlaatko tajuamattasi? Näillä vinkeillä säästät jopa tuhansia euroja vuodessa

Teksti: Janica Brander Kuvat: 123RF
Kahvilakäynnit ja suklaapatukat voivat maksaa vuodessa jopa ulkomaanmatkan verran. Lue, millaisiin huomaamattomiin menoihin voit upottaa hurjia summia. Kerromme myös, miten säästät helposti rahaa pienillä valinnoilla.

1. Älä osta kahvikupillista päivittäin

Nappaatko aina työmatkalla laten lähikahvilasta? Piristätkö itseäsi päivittäin suklaapatukalla? Jos ostat joka päivä 24 euroa maksavan herkun, hemmottelet itseäsi 7301460 eurolla vuodessa.

Hanki kotiin ja työpaikalle laadukasta kahvia ja harvenna kahvilakäyntejä. Osta suklaapatukoiden sijaan kokonainen levy, jonka kilohinta on halvempi.

Lue myös: Näin saat säästöön ylimääräistä rahaa kuukausipalkan verran vuodessa

2. Täytä vesipullo hanasta

Puolen litran pullo kaupan lähde- tai mineraalivettä maksaa noin 2 euroa. Jos ostat vesipullon kolme kertaa viikossa, käytät pelkkään pulloveteen lähes 300 euroa vuodessa.

Pidä mukana omaa vesipulloa. Jos haluat juoda mineraalivettä, osta isoja pulloja, joiden litrahinta on halvempi.

Lue myös: Nainen, onko taloutesi kunnossa?

3. Vähennä siiderin ja limsan lipitystä

Alkoholi kasvattaa ruokalaskua yllättävän paljon. Jos juot joka viikonloppu kuusi puolen litran siideriä tai olutta, juomiin uppoaa melkein 900 euroa vuodessa.

Summa on lähes sama, vaikka korvaisit alkoholin limsalla. Kukkarosi ja terveytesi kiittävät, kun vähennät alkoholin, energiajuomien ja limujen käyttöä.

Lue myös: Ruokakuluissa säästäminen vaatii itsekuria

Näin säästät huomaamattomissa arkimenoissa

 • Pyöräile, kävele ja suosi julkista liikennettä. Osta kertalippujen sijaan sarjalippuja.
 • Mieti, tarvitsetko autoa. Taksi voi tulla halvemmaksi, jos matkasi ovat satunnaisia.
 • Yritä saada bensakulujen jakaja pitkille automatkoille. Matkaseuraa voi etsiä Facebookin kimppakyytiryhmistä.
 • Osta juna- ja bussiliput ajoissa, sillä hinta nousee usein matkapäivän lähestyessä. Jos et voi käyttää lippuasi, yritä myydä se vaikka pienellä alennuksella, jotta saat osan rahoistasi takaisin.
 • Laske huoneiden lämpötilaa. Autotallia ja huoneita, joissa oleskellaan vähän, ei tarvitse pitää kovin lämpiminä.
 • Älä pidä sähkölaitteita koko ajan valmiustilassa. Pöytätietokone ja kahvinkeittimet voivat kuluttaa hurjasti sähköä.
 • Ehkäise terveyskuluja elämäntavoillasi. Syö terveellisesti, nuku riittävästi äläkä tupakoi.
 • Pidä kasvisruokapäiviä. Korvaa liha, kala ja kana pavuilla tai linsseillä.
 • Ota pari kertaa viikossa omat eväät töihin.
 • Suosi sesonkiruokaa. Kotimaiset juurekset ovat edullisia ympäri vuoden.
 • Vertaile kilohintoja ja osta säästöpakkauksia. Pakasta ylimääräinen ruoka ja raaka-aineet. Myös ruoanlaitossa käytettävän maidon, kuohukerman ja juuston voi pakastaa.
 • Ota matkoille omia eväitä ja majoitu paikkaan, jossa voit kokata. Jatkuva ulkona syöminen ja huoltoasemilla kahvittelu tulee kalliiksi.
 • Hankkikaa perheen vakuutukset, pankkipalvelut ja puhelinliittymät samasta yrityksestä. Perhepaketit ja niistä karttuvat bonukset voivat säästää satoja euroja vuodessa.
 • Maksa laskut ajoissa. Perintäkulut voivat kasvattaa muutaman kympin laskusta satasien potin.

Lähteet: Daily Finance, Expressen, Greatist, Martat, Wise Bread

4. Luovu maksullisista mediapaketeista

Televisiokanavapaketti maksaa jopa 50 euroa kuukaudessa. Jos katselusi on satunnaista, maksat vuodessa 600 euroa kanavasurffailusta. Jos haluat kuunnella Spotifyta rajattomasti, ilman mainoksia tai puhelimen kautta, palvelu maksaa 60120 euroa vuodessa.

Suomessa on yli 10 ilmaista tv-kanavaa, joiden nettipalvelut ovat täynnä ohjelmia. Spotifyn ilmaisversio sopii satunnaiseen kuunteluun, ja maksuttomia nettiradioita on valtavasti.

Lue myös: Rahahoroskooppi – lue, oletko pihi vai tuhlari ja miten voit säästää rahaa

5. Korvaa maratonpuhelut Skypellä

Hurahtaako puhelinlaskuihisi satoja euroja vuodessa, pahimmillaan kuukaudessa? Suosi etenkin ulkomaanpuheluiden sijaan Skypeä, WhatsAppia ja Facebookin chattia.

Jos soitat ja tekstailet harvoin, pärjäät 20 euroa kuukaudessa maksavalla perusliittymällä, vaikka käyttäisit nettiä puhelimella.

Lue myös: Näin säästän rahaa – julkkikset kertovat

6. Älä tuhlaa alennusmyynneissä

Alennuksista ja kirpputoreilta ostaminen on järkevää, jos ostat tarpeeseen. Kirpputoreilla voi kuitenkin tehdä turhia heräteostoksia siinä missä marketeissakin.

Jos ostat joka päivä parin euron aletuotteen ja kuvittelet säästäväsi, tuhlaat todellisuudessa yli 700 euroa vuodessa.

Lue myös: Testaa, oletko tuhlari!

7. Älä maksa liikunnasta liikaa

Halvimpien liikuntakeskusten vuosijäsenyys maksaa noin 400 euroa, kalleimpien yli 1000 euroa. Hintaa kannattaa verrata siihen, kuinka monta kertaa viikossa käyt salilla.

Jos maksat jäsenyydestä 600 euroa, mutta ehdit liikkumaan vain kerran viikossa, yhden treenin hinnaksi tulee melkein 12 euroa. Satunnaiselle liikkujalle sopii kymmenen kerran kortti, joita jotkut salit myyvät edelleen.

Lue myös: Nainen, pidä huoli omistasi! Miten jakaa pariskunnan menot?

8. Venytä kampaajakäyntien väliä

Jos käyt kampaajalla viiden viikon välein, maksat kutreistasi 8001200 euroa vuodessa. Kampaamokäynnin venyttäminen parilla viikolla säästää jopa 300 euroa vuodessa.

Suosi hiusmallia, joka ei vaadi tiuhaa ylläpitoa. Pitkä tukka ei kasva yhtä nopeasti ulos mallista kuin lyhyt. Tyvikasvu ei erotu raidoituksesta yhtä selvästi kuin tasaisesta väristä. Opettele siistimään latvat ja otsatukka itse.

Keskustele: Miten säästää kosmetiikassa?

9. Älä upota omaisuutta kosmetologille

Jos huollat ripsenpidennykset ja rakennekynnet kuukausittain sekä käyt suihkurusketuksessa ja ihokarvojen sokeroinnissa, ulkonäkösi ylläpito maksaa vuodessa huikeat 2300–3600 euroa.

Rakennekynnet ja ripsenpidennykset voivat heikentää kynsiä ja harventaa ripsiä. Koukkuun jääminen on kallista, joten harkitse ennen kuin syöksyt kosmetologille.

Lue myös: Yksinhuoltajasta tuli nuukailun mestari

Lähteet: Daily Finance, Foodie, Greatist, Martat, Wise Bread

Kommentit (1)

Ja jos satut olemaan yritys, niin veroja kiertämällä syntyy vuosittain ehkä kymmenien miljoonien säästöt! Ellette ole jo ottaneet verosuunnittelua käyttöön yrityksessänne, suosittelen ottamaan välittömästi yhteyttä taloudenhoitajiinne – Hukkaatte joka päivä valtavan kasan rahaa!
00

Ja jos satut olemaan yritys, niin veroja kiertämällä syntyy vuosittain ehkä kymmenien miljoonien säästöt! Ellette ole jo ottaneet verosuunnittelua käyttöön yrityksessänne, suosittelen ottamaan välittömästi yhteyttä taloudenhoitajiinne – Hukkaatte joka päivä valtavan kasan rahaa!
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi