Koti ja sisustus 27.11.2009

Tuholaiset – kodin kutsumattomat vieraat

Teksti: Anna.fi

Luteet ovat yksi vaikeimmin häädettävistä kodin kutsumattomista vieraista ja niiden määrä on viime vuosina lisääntynyt. Suomessa asuu nykyään jo pysyviä lutikkakantoja.

Lutikka

Minna, 27, muutti onnellisena ensimmäiseen opiskelija-asuntoonsa, mutta muutaman päivän oleskelun jälkeen iho alkoi punottaa ja joka paikkaa kutitti. Selvisi, että ennen muuttoa koko talonyhtiössä oli tehty laaja lude-myrkytys, mutta tästä ei ollut katsottu aiheelliseksi informoida uusia asukkaita.

Myrkytyksestä huolimatta ludeongelma ei ollut poistunut. Minna sinnitteli asunnossaan vuoden päivät, kunnes sai tarpeekseen ja muutti pois. Suurimman osan vaatteistaan ja huonekaluistaan Minna heitti roskiin, koska ei halunnut viedä ongelmaa mukanaan seuraavaan asuntoon.

Ympäristökeskus tunnistaa tuholaisia

Yhteydenotot koskien kodin tuholaisia lisääntyvät ympäristökeskuksissa aina syksyisin. Syksy on tuholaisten kulta-aikaa. Helsingin ympäristökeskukseen voi toimittaa kiinnijääneitä kodin tuholaisia tunnistettavaksi.

Luteet ja faaraomuurahaiset ovat haastavimmat hävittää

Tuholaistorjuntayrittäjä Taisto Erosen mukaan luteiden lisäksi faaraomuurahaiset ovat tuholaisia, joita ei kotikonstein voi häätää. Luteiden karkotus vaatii ammattilaiselta useamman kuukauden työn ja ainakin noin viisi myrkytyskertaa. Tässä koetellaan jo asukkaan hermoja, mutta mitä aikaisemmin ongelmaan puututaan, sitä helpommin syntyy tuloksia.

Tuholaiset koetaan häpeäksi

Luteiden ja muiden tuholaisten suhteen ongelmana on usein ihmisten kokema häpeä. Viimeiseen saakka yritetään ongelma hoitaa itse, koska kukaan ei halua leimautua ludekodiksi. Kodin tuholaiset yhdistetään myös usein virheellisesti epähygieenisyyteen, mikä on omiaan lisäämään ongelman salailua.

Asunnostaan lutikoita vaivihkaa pakenevat ihmiset tekevät kerrostalossa naapureilleen karhunpalveluksen, koska nälkäiset lutikat hakeutuvat erilaisten läpivientien ja ilmastointikanavien kautta toisiin asuntoihin.

”Usein myös torakoiden ja turkiskuoriaisten vallattua talonyhtiöstä useimpia asuntoja, on syytä kutsua ammattimiehet apuun. Yhden asunnon myrkytyksessä voi onnistua kotikonstein, jos on valmis näkemään vaivaa, mutta jos tuholaiset ovat levinneet laajemmalla myrkytys ajaa tuholaiset vain väliaikaisesti toisiin asuntoihin”, Eronen kertoo.

Turkiskuoriaiset ovat tekstiilituholaisia

KoiTekstiilien vihollisia ovat kerrostaloasunnoissa turkiskuoriaiset. Kallisarvoiset vaatteet saattavat olla entisiä, kun joukko turkiskuoriaisia on tehnyt pesänsä vaatekaappiin. Ennen yleiset koit ovat nykyään harvinaisia vieraita suomalaisissa kodeissa.

Rottia ylös viemäreistä

Lamalla on oma vaikutuksensa tuholaisongelmaan, jos köyhät talonyhtiöt nipistävät roskien tyhjennyskerroista. Nopeasti voidaan törmätä myös kaupungeissa rottaongelmaan. Erityisesti myös leudot ja myöhään alkavat talvet ovat kasvattaneet rottakantoja.

Tuholaistorjuja Erosen koko 20-vuotisen uran aikana on tuholaisten kanssa sattunut ja tapahtunut. Eronen kertoo olleensa muutaman kerran tilanteessa, jossa rotta on tullut ylimmän kerroksen kerrostaloasunnon viemäristä ylös asuntoon.

”Yksi rotta tuotti aikanaan suurta päänvaivaa eräässä jakeluautoyrityksessä. Yksi firman työntekijöistä väitti kiven kovaa, että jakeluautossa asuu rotta, joka kurkistaa aika ajoin konepellin alta esiin. Lopulta työntekijä kieltäytyi ajamasta kyseistä autoja ja päätettiin kutsua tuholaistorjunta tarkistamaan auto. Auto purettiinkin osiksi ja lopuksi viimeisimmästä nurkasta lämmityslaitteen takaa löytyi vihainen rotta.”

Rotat

Tuholaisongelma turhauttaa

Jos tuholaisongelma on levinnyt asuntoyhtiössä laajemmalle alueelle, vaatii torjunta usein ammattilaisen apua. Tuholaisongelma vaatii usein myös asukkaiden aktiivisuutta. Vaikka ongelma ei ole suoranaisesti yhteydessä epähygieenisyyteen, takaa hyvä siisteystaso paremman tuloksen torjunnassa.

Häpeän tunne omaa kotia vaivaavasta tuholaisongelmasta on inhimillistä, mutta ei saisi vaikuttaa siihen että ongelmaa piilotellaan. Tuholaisongelma menee sitä pahemmaksi, mitä suuremmaksi tuholaisyhdyskunta pääsee.

Yleisimmät kodin tuholaisia

Sokeritoukka

SokeritoukkaTuntomerkit: aikuinen sokeritoukka on noin sentin pituinen ja hopeinen toukka.

Elintavat: elää kosteissa sisätiloissa ja liikkuu öisin karttaen valoa. Sokeritoukka ei viihdy kuivissa ja hyvin ilmastoiduissa paikoissa. Sokeritoukat voivat elää jopa viisivuotiaiksi. Karttavat valoa ja ovat tuttu kylpyhuonevieras. Vaikka sokeritoukista on harvoin suurta haittaa, kannattaa niiden häädöstä huolehtia.

Torjunta: pyretriinipitoisella aineella voi käsitellä ne kohdat, joissa käytetään vettä päivittäin (esim. lattiakaivot ja viemäriputket). Lattialistojen alta ja muista koloista saa toukat häädettyä torjunta-aineella, jonka annetaan vaikuttaa useamman viikon.

Faaraomuurahainen

Tuntomerkit: noin 2 mm pitkä, keltainen, takaruumiin kärki tumma. Näyttää äkkiä katsottuna hiekanjyvältä.

Elintavat: viihtyy paikoissa, joissa on tasainen lämpö ja kosteus. Leviää pieninä yhdyskuntina ja pesii kaikissa mahdollisissa rakopaikoissa. Syövät erityisesti eläinkuntaan kuuluvaa ravintoa ja kuolleita hyönteisiä.

Lajin torjunta: torjunta on haastavaa, koska kaikki pesät tulisi löytää. Usein on syytä ottaa yhteyttä ammattitorjuntayritykseen.

Lude

Tunnusmerkit: noin 5 mm pitkä, vaalea tai tummanruskea, siivetön ja pahanhajuinen.

Elintavat: voi elää aikuisena jopa puolitoista vuotta. Lutikat kaihtavat valoa. Imevät verta nukkuvasta ihmisestä, aktiivisimmin noin tuntia ennen aamunkoittoa. Lutikka ruiskuttaa sylkeä, joka aiheuttaa usein ihmisillä kutinaa. Viileässä voi sietää paastoa jopa 8 kuukautta. Jättävät jälkeensä mustia ulostepilkkuja.

Torjunta: Sänkyvaatteet ja kaikki verhoillut huonekalut viedään ulos ja puhdistetaan. Lude kuolee -18 °C:ssa tunnissa. Kaikki mahdolliset rakopaikat on käsiteltävä tarkoitukseen sopivalla aerosolilla. Käsittelyä jatketaan noin kuukauden välein, kunnes luteet ovat hävinneet. Torjunta on parasta antaa ammattilaisten hoidettavaksi.

Torakka

Tunnusmerkit: ruskeita ja kellertäviä, koko vaihtelee. Yleisin torakkalaji Suomessa on russakka. Torakoilla on litteä ja leveä ruumis. Tuntosarvet ovat erityisen pitkät.

Elintavat: Russakat muodostavat pieniä yhdyskuntia. Päivisin ne piileksivät kätköissään ja ovat öisin liikkeellä hakemassa ravintoa. juovat vettä ja syövät lähes kaikkea mitä ihminenkin.

Torjunta: Jos kerrostalossa huomaa torakoita, kannattaa ensin ottaa yhteyttä isännöitsijään, koska yleensä ne ovat levinneet useisiin asuntoihin. Torjutaan aerosolilla, jolla saadaan ne liikkeelle piilopaikoistaan. Käsittely on syytä uusia noin kuukauden välein. Kestävät huonosti pakkasta.

Turkiskuoriainen

Tunnusmerkit: noin 8 mm pitkä kuoriainen, perusväri musta

Elintavat: Vioittavat tekstiilejä. Piileskelee lattialistoissa ja muissa pimeissä paikoissa syöden tekstiilipölyä, kuolleita hyönteisiä ym. Toukka syö pieniä teräväreunaisia reikiä tekstiileihin.

Torjunta: Toukkien ja aikuisten kuoriaisten myrkytys sekä huolellinen siivous.

Rotta

Tunnusmerkit: rotan selkäpuoli on tumman- tai harmaanruskea, vatsapuoli vaaleasta harmaaseen. Pituus aikuisella noin 45 cm, josta hännän osuus noin 20 cm.

Elintavat: Rotta kaivautuu mielellään maahan ja suosii kosteita paikkoja, tekee vahinkoa jyrsimällä kaikkea marmoria pehmeämpää, jopa betonia. Asustelee nykyisin viemäreissäkin. Rotta on lähes kaikkiruokainen.

Torjunta: torjuttaessa on hyvä käyttää syöttilaatikkoa, joka on avoin kummastakin päästä. Rotta on ennakkoluuloinen ja voi kestää useita päiviä ennen kuin se koskee syöttiin.

Apua tuholaisongelmaan:Helsingin Ympäristökeskus

Teksti: Tarja Vilén
Kuvat: SXC, Wikipedia commons

Kommentit (6)

Paljon tuo tuhoa myöskin koit. Koiperhosen kuvakin taisi vilahtaa, mutta tekstiä ei ollut.
Vanhassa kerrostalossa on pienet komerot, joten kesäksi pitää viedä takit yms. ullakkotiloihin. Parina viimeisenä vuotena olen etsimällä etsinyt muovisia pukupusseja, mutta turhaan. Niitä 5 kpl tavallisia, toisesta päästä umpinaisia ohuita muovipusseja ei saa mistään tässä niin markettien maassa.
Pölyiseen ullakkoon ei voi ostaa mitään hienoja kymmenien eurojen pusseja, joten olen vienyt duffelit ja kaikki kudonnaiset mustissa jätesäkeissä ullakkokomeron suojaan.

Koit tuovat tuhoa ja perhosen lennoista sen tietää, että toukkien on täytynyt jossakin piilossa ruokailla. Meiltä niiden koteloita löytyi villalankalaatikosta. Langat olivat puhdasta villaa, eivät tehdasvalmisteita.
00

Kettutytöt liikkeelle, estäkää viattomien luontokappaleiden murhaaminen!!!
00

pffft: Mitä varoittamista näissä olisi ollut? Pitäisikö sinua varoittaa aina myös koirien ja kissojen kuvista, kokevathan jotkut nekin epämiellyttäviksi.
00

Lutikat on kyllä todella inhottavia otuksia! Ensin ne pääsi kirpparilta ostetun sohvan kautta kotiin ja siitä vielä vaatteiden kautta toimistolle. Ei muuta, kun molemmat paikat myrkytykseen. Onneksi kanta oli sen verran pieni, että hävisivät kahdella myrkytyskerralla. http://tuholaiset.com/luteet/
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Lue seuraavaksi