Leivonta

Täytekakku on juhlien vetonaula – listasimme parhaat täytekakkuohjeet

Kakku on juhlapöydän keskipiste. Kevään juhlakauden huipentuessa listasimme parhaat täytekakkujen ohjeet juhlanjärjestäjän iloksi ja inspiraatioksi. Nämä kakut saavat juhlavieraat hyrräämään.

Teksti:
Leena Kalliokoski
Kuvat:
Otavamedia

Kakku on juhlapöydän keskipiste. Kevään juhlakauden huipentuessa kokosimme parhaat täytekakkujen ohjeet juhlanjärjestän iloksi ja inspiraatioksi.

Täytekakku on parhaimmillaan näyttävä, herkullinen, juuri sopivan kostea ja siinä on reilusti täytettä. Kokosimme tähän sivustomme parhaat täytekakkureseptit, joista voit valita suosikkisi omaan juhlapöytään.

Lue myös: Kakkupohja, joka onnistuu aina

Kuohkea täytekakku varmistuu näin

Kakku onnistuu, kun otat taikinan ainekset ajoissa huoneenlämpöön, mittaat raaka-aineet huolellisesti ja seuraat työohjeita ja -järjestystä.

Kananmunat kannattaa ottaa huoneenlämpöön ajoissa. Huoneenlämpöiset kananmunat vatkautuvat kylmiä paremmin.  Kananmunien rikotaan ennen sokerin lisäämistä. Huolella tehty kananmuna-sokerivaahto takaa täytekakun kuohkeuden.

Täytekakun leipojan muistilista

  • Ota ainekset ajoissa huoneenlämpöön
  • Sekoita kuivat aineet omassa kulhossaan
  • Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka huolella jo ennen munien ja sokerin vatkaamista
  • Riko kananmunat ensin yksitellen lasiin, jotta voit varmistaa kananmunien tuoreuden.  Lisää kananmunat sekoituskulhoon ja riko kananmunien rakenne ennen kuin lisäät sokerin ja alat vaahdottaa niitä
  • Vatkaa sokeri ja kananmunat vaaleaksi vaahdoksi yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Älä vatkaa liian kauan, muuten vaahto voi lässähtää
  • Lisää kuivat aineet muna-sokerivaahtoon varovasti sekoittaen
  • Paista kakku välittömästi
  • Anna sokerikakkupohjan jäähtyä vuoassa noin 10 minuutin ajan ennen kumoamista
  • Jätä kakkuvuoka kuvuksi kumotun kakkupohjan päälle, näin kakusta haihtuva kosteus jää kakkuun

Kuten kaikissa juhlavalmisteluissa, tärkeintä on ajoitus. Leivo kakkupohjat valmiiksi jo täyttämistä edeltävänä päivänä. Kakkupohjan voi myös pakastaa. Täyttämätön kakkupohja säilyy pakastimessa noin 3-5 kk.

Kakkupohjan leipominen vaatii tarkkuutta, mutta mielikuvituksen voi päästää valloilleen koristeissa ja täytteissä.

Kakkupohja kostutetaan huolella

Saat aikaa mehevän kakun, kun kostutat kakkupohjia riittävästi. Kostutuslientä käytetään noin neljännesdesi kakkuun käytettyä kananmunaa kohti. Nyrkkisääntönä voi pitää desi nestettä/neljän munan kakkupohja. Kostuke kannattaa valita kakun täytteeseen ja makumaailmaan sopivaksi. Kostutusnestettä voi esimerkiksi  maustaa vaniljalla tai pienellä konjakki-, rommi- tai likööritilkalla. Happamia kostukkeita, kuten sitruunamehua voi laimentaa tilkalla vettä.

Täytekakun kostukkeeksi sopivat:

  • maito (vaniljalla tai vaniljasokerilla maustettuna)
  • hedelmä- tai marjamehu
  • virvoitusjuoma, esimerkiksi sitruunalimonadi

Minkä kokoinen täytekakkupohja?

Täytekakun riittoisuus voidaan päätellä kakkupohjaan käytettyjen kananmunien määrästä.

  • 3 kananmunan kakku  6–10 hengelle
  • 4 kananmunan kakku 10–14 hengelle
  • 6 munan kakku 14-20 hengelle.

Iki-ihanat täytekakkujen klassikot

Prinsessakakku kuorrutetaan vihreällä marsipaanilla. Muista kuorruttaa kakku vasta juhla-aamuna, ettei marsipaani kostu.

Red Velvet -kakku on nimensä mukaan punainen väriltään ja suutuntumaltaan samettisen pehmeä. Kakku on amerikkalainen klassikko, jonka tuorejuustokuorrutuksessa maistuu raikkaasti sitruuna.

Sacher-kakku on eittämättä suklaakakkujen kermaa. Sacher-kakun tyyppinen appelsiini-suklaakakku pitää tehdä niin ajoissa, että se ehtii kunnolla tekeytyä ennen tarjoilua. Kostuta täytekakkupohjat tasaisesti sokerivedellä tai sokerittomalla sitruuna-tai appelsiinimehulla.

Hurmaava valkosuklaa-kinuskikakku on perinteisen kinuskikakun tyylinen täytekakku, jonka makuun valkosuklaa tuo lisää syvyyttä. Sen koristeluun voi käyttää myös kauden marjoja.

Mansikkakakku on kesäjuhlien varma valinta. Tämä herkullinen mansikkakakku on saanut täytteekseen lemon curdia (sitruunatahnaa), sitruunalla maustettua rahkaa  ja vanilliinikastiketta.

Schwarzwaldin kakku on Keski-Euroopan kahviloista tuttua saksalainen kirsikkakakku.  Kakku sopii juhlatarjoiluihin, sillä sen voi tehdä jo päivää ennen juhlia, koska kakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä.

Täytekakku saa suklaasta lumoavaa makua

Suussa sulava suklaakakku luo monelle juhlan tunnelman. Valitse suklaakakku juhlien tai mielitekosi mukaan ja suklaan lumosta.

Herkullisen  suklaatäytekakun salaisuus piilee kahdessa eri suklaassa.

Mustaherukka maustaa herkullisen suklaa-mascarpone- eli ballerinakakun. Suklaa-mascarponekakun pohjat on paistettu kolmessa minivuoassa (halkaisija 12 cm), mutta mutta voit tehdä pohjan yhdessä vuoassa (halkaisija 22 cm). Tällöin kakkuun tulee vähemmän kerroksia.

Kun haluat kokeilla jotain uutta, valmista Gâteau Marcel -suklaakakku. Gâteau Marcel on helppotekoinen, mutta erittäin herkullinen suklaakakku, jonka voi mainiosti tehdä etukäteen ja pakastaa.

Marjaiset ja hedelmäiset täytekakut hurmaavat raikkaudellaan

Näyttävä mango-limettikakku syntyy kahdesta kääretorttulevystä sekä herkullisesta täytteestä. Koristeluun voit käyttää vaikka syötäviä orvokkeja. Raikas ja kaunis kakku herättää ihastusta jo pelkällä ulkomuodollaan.

Victoria sponge -kakku tunnetaan myös nimellä Victoria sandwich, jonka täytteenä on mansikkaa ja vadelmaa. Leivo Victoria sponge -kakun pohjat jo tarjoamista edeltävänä päivänä. Kakun kokoaminen sujuu helposti ja nopeasti, koska koristeeksi riittää pelkkä tomusokeri.

Raparperi-valkosuklaakakun väliin sujautetaan pehmeää mascarponejuustotäytettä. Kakun päällä komeileva tuoreiden majojen ja syötävien kukkien keko tekee kakusta kahvipöydän kaunottaren.

Raikas marjakakku leivotaan leivontavuokaan. Tämä kakku sopii vaikka juhannusjuhlaan!

 Artikkelia on muokattu 5.5. 2023 klo 19:30

 Katso myös Kotiliesi.fi: Mehevä limettikakku, mureat donitsit ja muut juhlapöydän leivonnaiset

X