Leivonta

Gluteenittomat jauhot

Teksti:
Anna.fi

Keliaakikkojen ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavien tulisi käyttää leivonnassa gluteenittomia jauhoja tai niiden sekoituksia.

Saatavilla on myös gluteenittomia jauhoseoksia, jotka voivat sisältää esimerkiksi vehnätärkkelystä, gluteenittomia jauhoja sekä erilaisia lisäaineita. Vehnätärkkelys on vehnää, josta gluteeni on poistettu teollisesti.

Maissijauhot

Gluteeni antaa taikinalle sitkon. Gluteenin puuttuessa taikina on murenevampaa. Erilaisten jauhojen sekoituksilla voi vaikuttaa leivonnaisen koostumuksen lopputulokseen. Gluteenittomien hiutaleiden, leseiden ja rouheiden lisääminen taikinaan lisää kuidun määrää.

Gluteenittomia leivonnaisia voi valmistaa vaihtamalla reseptissä mainittu gluteenia sisältävä jauho gluteenittomaan seuraavien suuntaa antavien muuntosuhteiden mukaisesti.  Parhaan tuloksen saa kuitenkin aikaiseksi seuraamalla aktiivisesti taikinan koostumusta, opettelemalla eri jauhojen sopivuutta eri resepteihin ja ennen kaikkea harjoittelemalla gluteenittomien leivonnaisten valmistamista.

Maissijauho

Maissijauho jauhetaan maissinjyvistä. 1 dl maissijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Tattarijauho

Tattarijauho jauhetaan tattarinsiemenistä.  ¾ dl tattarijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Perunajauho

Perunajauho on perunan kuivatusta tärkkelyksestä valmistettua jauhoa.  ¾ dl perunajauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Riisijauho

Riisijauho jauhetaan riisinjyvistä. 1 dl riisijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Hirssijauho

Hirssijauho jauhetaan hirssinjyvistä. 1 dl hirssijauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Soijajauho

Soijajauho jauhetaan soijapavuista. 1 dl soijajauhoa vastaa n. 1 dl vehnäjauhoa.

Lähteet:
Kotiliesi.fi
Keliakialiitto

Teksti: Jenni Viljalinna
Kuva: Colourbox

X