Leivonta

Taikinaterapiaa: nyt leivotaan leipää

Teksti:
Anna.fi

Upota kätesi taikinaan ja loihdi kotiin vastaleivotun leivän ihana tuoksu. Keräsimme sinulle kokeiltavaksi leipäreseptien parhaimmistoa.

vastaleivottu leipä

Mikään ei kirvoita ruokahalua niin kuin tuoreen leivän tuoksu. Itseleivotulla leivällä juhlistat arkisen aterian ja ilahdut vieraitasi juhla-aterialla. Oli resepti eksoottinen tai perinteinen suomalainen, muutama leivontaniksi kannattaa lukaista, ennenkuin upottaa kädet taikinaan.

Hiivaa kohtuudella

Kuiva-ja tuorehiivala pääsee yhtä hyviin tuloksiin, kunhan muistaa oikean taikinanesteen lämpötilan. Tuorehiiva aktivoituu kädenlämpöisessä nesteessä, kuivahiiva herää kuumemmassa eli noin 45-asteen lämmössä. Leipä ei tarvitse yhtä suurta hiivamäärää kuin raskaampi pullataikina. Ylenmääräinen hiiva maistuu ikävästi valmiissa leivässä.

leivonta-aineita, jauhoa

Älä unohda suolaa

Suola paitsi antaa leivälle makua, myös tasapainottaa taikinan käymistä ja antaa leivälle väriä. Kokeile leipään vastajauhettua merisuolaa tai hiutalesuolaa, jota voi myös ripsauttaa leivän pinnalle.

Tarkista jauhopussin päiväys

Vain tuoreista jauhoista syntyy hyvää leipää. Yhdistele mielellään paria erityyppistä jauholaatua, esimerkiksi karkeaa ja hienoa, tummaa ja vaaleaa, durumia ja tavallisia vehnäjauhoja.

Valmiita leipä- ja jauhosekoituksia käyttämällä pääset tietysti helpommalla. Kokeile myös Sunnuntai-täysjyvävehnäjauhoja, jotka toimivat valkoisten jauhojen tavoin, mutta ovat ravinteikkaampia.

Parhaimmat leipäreseptit

Inspiroitunut leipuri vaihtelee kekseliäästi leipiensä mausteita ja kokeilee erilaisia makuja ja muotoja.

Valmiin, vastaleivotun, focaccian voit sipaista vieläkin maukkaammaksi valkosipuli-yrttiöljyllä.

Pähkinäleivän resepti on mestarikokki Hans Välimäen Lusikka soppaan! -keittokirjasta (Otava)

Tuhdit talkooleivät voi täyttää mielensä mukaan. Näissä leivissä maistuvat basilika, oregano, valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit.

Parmesaanileivät syntyvät huippuhelposti. Tarjoa lämpimänä vaikkapa hyvän tomaattikeiton kanssa.

Intialaiset naanleivät paistuvat tavallisessakin uunissa miltei aidon veroisiksi.

 

Helpot teeleivät maistuvat hillon ja teen kanssa iltapalalla.

Lisää leipäreseptejä:

Gluteeniton leipä
Kaurarieskat
Puolukkaleipä myös keliaakikoille
Hapattimella valmistettu hiivaton leipä

Siemenpatongit

 

Teksti: Taina Salovaara

Kuvat: Skoy ja Colourbox.com

 

X