Lifestyle

5 asiaa, joita hääsuunnittelija ei omiin häihinsä järjestäisi – ”Varma tunnelman tappaja”

Jokainen hääpari saa tehdä juhlastaan omannäköisensä. Kokenut hääsuunnittelija välttäisi tiettyjä tunnelman pudottajia, jos hän olisi järjestämässä omia häitään.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Häiden suunnitteluun kannattaa varata jopa vuosi aikaa, etenkin jos toiveena on jokin tietty hääpäivä ja juhlapaikka.

Jokainen hääpari saa tehdä juhlastaan omannäköisensä. Kokenut hääsuunnittelija välttäisi tiettyjä tunnelman pudottajia, jos hän olisi järjestämässä omia häitään.

Netti on erilaisia hääsuunnittelun muistilistoja ja häihin liittyvää tietoa pullollaan, tietää hääsuunnittelija Eija Holmberg-Lehto. Hirveän moni asia ei voi mennä pieleen, kun häät suunnittelee huolella.

Häiden suunnittelu voi kuitenkin tuntua haastavalta, kun muistettavaa ja vaihtoehtoja on niin runsaasti. Mitä nyt ainakin kannattaisi välttää, jotta juhlat olisivat onnistuneet?

Pyysimme hääsuunnittelijaa kertomaan viisi olennaisinta asiaa, joita hän ei tekisi, jos olisi järjestämässä omia häitään.

1. Vääränkokoisen hääpaikan valitseminen

Hääpaikan koko vaikuttaa paljon häiden viihtyvyyteen ja tunnelmaan. Tila ei saisi olla liian pieni eikä liian iso vieraiden määrään nähden.

– Liian ahtaassa tilassa on vaikea liikkua ja järjestää toimintoja, ja liian isoon ja hallimaiseen tilaan ihmiset hukkuvat, Holmberg-Lehto tiivistää.

Mutta mitä tehdä, jos häihin on kutsuttu 70 henkilöä ja vaihtoehtoina on vain 60 tai 100 hengen juhlatilat?

– Valitsisin sen isomman. Liian pieni tila, johon ihmiset sullotaan, on kaikille epämukavaa.

2. Tietynlaiset hääleikit

Esimerkiksi hääbingot, erilaiset kilpailut ja morsiuskimpun heitto ovat hauskoja ohjelmanumeroita häihin.

Monet hääleikit kuitenkin jakavat mielipiteitä. Hääsuunnittelija ei valitsisi omiin häihinsä esimerkiksi sellaisia leikkejä, joissa pakolla osallistetaan ihmisiä.

– Toisten kustannuksella nauraminen tai sellaisten henkilöiden esilletuonti, jotka eivät siitä pidä, eivät vain ole tätä päivää.

Lue myös: Saako häissä pukeutua punaiseen? Väriin liittyy kiusallinen uskomus sulhasesta

Yhteisen ohjelman sijaan monissa häissä suositaan nyt ajanvietepisteitä, joissa voi piipahtaa kun siltä tuntuu.

3. Hääsuunnittelija ei valitsisi sekoitettua istumajärjestystä

Se, että toisilleen tuntemattomia häävieraita sijoitetaan samaan ruokapöytään sillä ajatuksella, että ihmiset tutustuisivat paremmin toisiinsa, ei hääsuunnittelijan kokemuksen mukaan useimmiten toimi.

– Valitettavasti moneen kertaan on todettu, että se on varma tunnelman tappaja.

Toki jokainen juhlavieras jokaisessa pöydästä ei  tunne toisiaan, mutta kaikilla olisi mukava olla ainakin pari tuttua vieruskaveria.

Jos samassa pöydässä on paljon toisilleen tuntemattomia ihmisiä, Holmberg-Lehto vinkkaa sijoittamaan pöytään ainakin yhden supliikimman tyypin, joka osaa pitää keskustelua yllä.

4. Lapsivieraita, mutta ei ohjelmaa heille

Hääsuunnittelija ei unohtaisi järjestää omiin häihinsä tekemistä lapsille eteenkään silloin, jos juhliin on tulossa monta lapsivierasta. Lapset eivät jaksa istua rauhallisina ruokapöydässä tunnista toiseen.

– Häät ovat juhla myös lapsille. Järjestäisin heille oman tilan, jossa olisi mahdollisuus leikkiä, piirtää ja pelailla.

Mahtavaa olisi, jos leikkinurkkaan saisi myös lastenhoitajan, jolloin lasten vanhemmat ehtisivät syödä rauhassa ja seurustella muiden vieraiden kanssa.

Lapsivieraat voi huomioida sellaisinkin leikkivälinein, jotka vain nostattavat juhlatunnelmaa, kuten ilmapalloilla tai kauniilla serpentiinillä.
Lapsivieraat voi huomioida sellaisinkin leikkivälinein, jotka vain nostattavat juhlatunnelmaa, kuten ilmapalloilla tai kauniilla serpentiinillä.

Häät voi toisaalta järjestää vain aikuisvieraille. Lapsettomat häät ovat lisääntynyt viime vuosina Holmberg-Lehdon kokemuksen mukaan paljon.

– Syynä voi olla esimerkiksi se, ettei juhlapaikassa juuri ole tilaa lasten leikeille tai se, että juhlissa jotkut tulevat käyttämään todennäköisesti vähän enemmän alkoholia. Sille, että lapsia ei kutsuta, on hääparilla yleensä hyvä syy.

Lue myös Kaksplus.fi: Häät lasten kanssa vai ilman – kaksi hääparia kertoo, miksi valitsivat toisin: ”Jos lapset viihtyvät, niin aikuisetkin”

5. Hääsuunnittelija ei sekoittaisi liikaa erilaisia trendejä

Häiden suunnittelu voi lähteä helposti rönsyilemään, kun vaihtoehtoja niin koristeisiin, kattauksiin, ohjelmanumeroihin kuin leikkeihinkin on valtavasti.

– Jos ottaa mukaan kaikki mahdolliset trendit ja jutut, lopputulos on kuitenkin ähky.

Eli ei ehkä kannata uuvuttaa itseään järjestämällä häihin sekä kuvauskoppia, onnenpyörää, hääbingoa, kahoot-tietovisaa, pihapelejä, kukkaseppeleiden tekoa, ilmapallokaaria ja donitsiseinää.

Hääsuunnittelija valitsisi omiin häihinsä yhden selkeän punaisen langan ja seuraisi sitä.

X