Lifestyle

5 parjattua kodin järjestysratkaisua – ammattijärjestäjän vinkit muuttavat käsityksesi pinoista ja naulakoista

Kodin järjestämiseen liittyy monenlaisia niksejä ja myös järjestystapoja, joita kavahdetaan. Ammattijärjestäjä vinkkaa, miten saat 5 parjattua säilytysratkaisua toimimaan.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
Istock

Kodin järjestys säilyy paremmin kun päivittäin tarvittavat tavarat ovat käden ulottuvilla.

Kodin järjestämiseen liittyy monenlaisia niksejä ja myös järjestystapoja, joita kavahdetaan. Ammattijärjestäjä vinkkaa, miten saat 5 parjattua säilytysratkaisua toimimaan.

Kodin epäjärjestyksen takana on usein se, että tavaroille ei ole määritelty selkeitä paikkoja, kertoo ammattijärjestäjä Laura Holmström. Kodin järjestämisen tarkoituksena on tehdä arjesta mahdollisimman helppoa.

– Mietin aina arjen näkökulmasta, että mistä on helppo ottaa ja minne helppo laittaa, Holmström sanoo.

Kun asiat ovat helposti käden ulottuvilla, eikä tarvitse kurotella tai nousta tuolille saadakseen jotain, on todennäköisempää, että tavarat päätyvät oikeille paikoille.

Jokaisen koti ja elämäntilanne on erilainen, joten tärkeintä on kuitenkin miettiä, mitä itse jaksaa tehdä arjessa.

Jos vaatteiden pystyviikkaamiseen ei riitä aikaa, sen voi suosiolla unohtaa. Kodin järjestämisestä ei kannata ottaa stressiä, Holmström sanoo.

Näin pääset alkuun kodin kaaoksen kesyttämisessä

Tavaroiden järjestelyssä on hyvä pitää mielessä kaksi vuodenaikaa. Talvella ei ole kesävaatteille käyttöä, joten ne kannattaa viedä varastoon. Samoin maksaa vaivan kiikuttaa kesäksi talvitakit varastoon, pois eteisestä viemästä tilaa.

Kodin järjestämisessä kannattaa keskittyä suurempiin linjoihin, etenkin alkuvaiheessa, sanoo Holmström.

Ennen kuin lähtee kaappi- ja laatikko-ostoksille, kotoa voi löytyä yllättävän paljon jo ennestään. Kaappien hyllyt ovat usein irrotettavissa tai siirrettävissä ja niitä kannattaakin rohkeasti muokata omaan tarpeeseen sopiviksi.

Jos säilyttää vaatteita mieluiten henkarilla, kaapista voi poistaa hyllyjä ja vaihtaa tilalle tangon. Hyllyjen paikalle saa usein vetokoreja, jotka ovat syviä hyllyjä kätevämpi vaihtoehto.

Alla on viisi säilytysratkaisua, joista usein suositellaan hankkiutumaan eroon. Toinen vaihtoehto on vain ottaa kaikki irti epäsovinnaisesta säilytystavasta, jos se itselle sopii!

1. Miljoonalaatikko

Ihmisillä on usein paljon pieniä tavaroita, joita tarvitaan harvoin. Hyvä esimerkki ovat heijastimet, sykevyöt, lahjakoristeet, valokuvakehykset, digikamerat ja vanhat avaimet – jotka päätyvät sekalaiseen roinalaatikkoon.

– Ymmärrän, että pienille nippeleille ja nappeleille voi olla vaikea löytää sijoituspaikkaa, Holmström sanoo.

Hän kuitenkin kehottaa jaottelemaan pientä tilpehööriä vaikka vanhojen kenkälaatikoiden avulla selkeämmiksi kokonaisuuksiksi. Laatikoihin kannattaa myös kirjoittaa, mitä niihin tulee. Näin säästää aikaa ja vaivaa tavaroita etsiessä.

Pieni tilpehööri kannattaa järjestellä selkeiksi kokonaisuuksiksi esimerkiksi pienten laatikoiden avulla.

2. Naulakko

Naulakot on totuttu näkemään eteisen tursuilevana vakiokalusteena. Ota naulakoista kaikki lisähyöty – kaluste sopii hyvin myös muualle kotiin.

Sijoita naulakko esimerkiksi sinne, missä vaihdat vaatteesi. Puolipitoiset vaatteet kuten farkut on helppo ripustaa naulakkoon odottamaan seuraavaa käyttökertaa.

– Missä riisuu, niin sinne vain ripustaa naulakoita, Holmström vinkkaa.

Tämä ”naulakko” on kiusallisen tuttu kahdessa kerroksessa asuville.

3. Pinot

Pinoja ajatellessa mieleen saattaa tulla kuva kaapista, joka on pinottu täyteen epämääräistä roinaa. Näissä tilanteissa se esine tai vaate, mitä tarvitaan, on yleensä juuri pinon alimmaisena.

Pinot eivät automaattisesti ole huono asia. Laatikkopinon päällimmäiseksi kannattaa kuitenkin nostaa se laatikko, minkä sisältöä tulee käytettyä eniten.

Holmströmin nyrkkisäännössä hyllyillä tai laatikoissa tilasta neljäsosan tulisi aina olla tyhjää. Kun hyllyllä on tarpeeksi tilaa liikutella tavaroita, edes pinot eivät ole huono asia.

Samalla välttyy asioiden tonkimiselta ja tavarat pysyvät paremmin järjestyksessä.

Tässä yhdistyy kaksi karteltua säilytystapaa: pinot ja läpinäkyvät purkit. Totuus on, että ne voi saada arjessa varsin hyvin toimimaan.
Tässä yhdistyy kaksi karteltua säilytystapaa: pinot ja läpinäkyvät purkit. Totuus on, että ne voi saada arjessa varsin hyvin toimimaan.

4. Läpinäkyvät säilytyslaatikot

Joku saattaa kauhistua ajatusta läpinäkyvistä laatikoista, joista kirjavat tavarat loistavat läpi. Niillä on kuitenkin merkittävä arkea helpottava vaikutus.

Kun olet kerran järjestänyt tavarat paikoilleen ja päättänyt mitä laatikoihin tulee, näet helposti mikä kuuluu minnekin. Näin vältyt siltä, että kiireessä tyhjennät kaikki laatikot, koska et tiedä mistä etsimäsi tavara löytyy.

Läpinäkyvä laatikko ei ehkä ole harmonisin ratkaisu, mutta jos tavarat näin päätyvät helpommin paikoilleen, koti pysyy siistinä. Puhumattakaan harmoniasta, jota omilla paikoillaan olevat tavarat voivat tuoda.

Etenkin kaapinovien taakse jäävissä laatikoissa ei tarvitse miettiä ulkonäköä. Jos kirjavat laatikot kuitenkin häiritsevät avohyllyssä, voi sijoittaa avohyllyn eteen vaikka verhon, vinkkaa Holmström.

5. Tavarat ”väärässä” huoneessa

Kukaan ei estä sijoittamasta vasaraa tai toimistotarvikkeita keittiön kaappiin, jos ne löytyy sieltä helpoiten. Jos tavarat ovat laatikoissa tai kaapissa piilossa, eivät myöskään vieraat pääse ihmettelemään omia säilytysratkaisuja.

Lähde siis avoimin mielin hahmottamaan oman arjen kannalta toimivia ratkaisuja. Holmström korostaa sitä, että tavaroiden säilytys tulee miettiä oman arjen kannalta, eikä vain orjallisesti noudattaa totuttuja sääntöjä.

X