Lifestyle

Arjen helpot säästöniksit, jotka sinäkin tahdot tietää – 19 pientä ekotekoa, joilla säästät euroja ja luontoa!

Ympäristöystävälliset teot ovat usein myös taloudellisesti kannattavia. Ostamalla esimerkiksi toisenlaisia tomaatteja ja kuivaamalla pyykit narulla, säästät sekä rahaa että luontoa.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Helppo tapa aloittaa säästäminen on tarkistaa ja korjata repsottavat ikkunatiivisteet.

Ympäristöystävälliset teot ovat usein myös taloudellisesti kannattavia. Ostamalla esimerkiksi toisenlaisia tomaatteja ja kuivaamalla pyykit narulla, säästät sekä rahaa että luontoa.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra on koonnut sivuilleen fiksuja arjen tekoja, joiden avulla voi säästää sekä rahaa että luontoa.

Listasimme 19 pientä ja helppoa niksiä, joiden yhteisvaikutus voi olla merkittävä. Pienillä teoilla voit sekä pienentää hiilijalanjälkeäsi että saada suuriakin rahallisia säästöjä.

Joko sinä toteutat näitä arjessasi?

Säästä sähköä

Hanki jatkojohto, jossa on katkaisija tai ajastin. Paitsi että jatkojohdot helpottavat sähkölaitteiden sijoittelua, voit kytkeä niiden avulla kätevästi laitteista virrat pois. Laitteiden pitäminen valmiustilassa voi kuluttaa jopa 5–10 prosenttia enemmän sähköä.

Korjaa ikkunoiden tiivisteet. Korjaa vuotavat ikkunatiivisteet ja voit säästää lämmityskuluissa jopa 15 prosenttia. Vaihda tiivisteet tai teippaa ne esimerkiksi talveksi, jos ne ovat kuluneet ja repsottavat. Vedon voi huomata esimerkiksi liikuttelemalla kättä tai kynttilän liekkiä ikkunanpuitteiden edessä.

Kilpailuta sähkösopimuksesi. Jos sähkösopimuksesi tekemisestä on jo aikaa, kilpailuta sopimuksesi ja voit säästää kymmeniä tai satoja euroja vuodessa. Kun vielä valitset tuulisähkön, pienennät hiilijalanjälkeäsi yhdeksän prosenttia vuodessa.

Madalla kesämökin lämpötilaa. Talvella tyhjillään olevia kesämökkejä lämmitetään usein tarpeettoman paljon. Kuivanapitolämmitys on ulkoilmaa vain 3–5 astetta korkeampi lämpötila, joka voi riittää mökin talvehtimiseen sen varustelutasosta riippuen. Madalla kesämökkisi lämpötilaa silloin, kun et ole siellä ja säästä jopa satoja euroja vuodessa.

Säästä rahaa ja luontoa
Madalla kesäpaikan lämpötilaa, kun se ei ole käytössä.

Käy nopeammin suihkussa. Puolittamalla suihkussa vietetyn ajan, säästät puolet myös vesilaskussa. Vedenkulutusta voi hillitä helposti sammuttamalla vedentulo saippuan tai sampoon levittämisen ajaksi. Veden kulutuksen lisäksi lämmin suihku kuluttaa energiaa, kun vesi lämmitetään voimaloissa. Kun vähennät suihkutteluaikaa kahdeksasta neljään minuuttiin, hiilijalanjälkesi pienenee prosentin vuodessa.

Putsaa jääkaappi. Pölyinen jääkaappi tai pakastin voi kuluttaa jopa 30 prosenttia enemmän sähköä. Puhdistettuina ne toimivat paremmin ja pienentävät sähkölaskua.

Huomioi sähkönkulutuspiikit. Tiesitkö, että sähköpörssiin sidotuissa sähkösopimuksissa tuntihinta vaihtelee? Ruuhka-aikoina, eli kello 7–9 ja 18–21, sähkö on kalliimpaa ja voimalat kovilla. Käytä uunia, saunaa ja pesukoneita ruuhka-aikojen ulkopuolella ja pienennä sähkölaskuasi.

Säästä rahaa ja luontoa
Kuivaa pyykit ulkona aina, kun se on mahdollista.

Huolla vaatteita maltilla

Pyykkää vähemmän. Moni pesee tavan vuoksi vaatteita turhan usein, vaikka tuulettaminen tai osittainen pesu riittäisi. Tuulettamalla vaatteiden käyttöikää voi pidentää kolmanneksella. Lisäksi säästät vettä ja sähköä.

Pese alhaisemmassa lämpötilassa. Sekä pyykin että tiskit voi usein pestä matalammassa lämpötilassa, mikä säästää sähköä. Myös vaatteiden käyttöikä pitenee. Jos kahdesti viikossa laskee pyykinpesulämpötilaa 60 asteesta 40 asteeseen, hiilijalanjälkesi pienenee prosentin vuodessa.

Kuivaa pyykit narulla. Kuivausrumpu kuluttaa sekä vaatteita että sähköä. Narulla kuivaaminen ei kuluta energiaa ja erityisesti kesällä auringossa pyykit kuivuvat nopeasti. Talvella sisällä kuivaaminen ei kuitenkaan välttämättä ole energiatehokkaampaa, sillä pyykeistä haihtuu asuntoon kosteutta.

Osta käytettynä. Kirpputorilta tai netin kierrätysryhmistä löytää niin vaatteita, huonekaluja, elektroniikkaa kuin harrastusvälineitäkin. Ostamalla käytetyn tavaran uuden sijaan, voi säästää tuhansia euroja vuodessa. Jos kaiken tarvitsemansa ostaa käytettynä, hiilijalanjälki pienenee vuodessa 16 prosenttia.

Säästä rahaa ja luontoa
Kasvisruoan suosiminen on ympäristöteko.

Katse lautaselle

Älä heitä ruokaa roskiin. Suomalaisissa kodeissa heitetään vuodessa ruokaa roskiin 20–30 kiloa henkeä kohden. Suunnittele ateriat sekä säilytä ruoat huolellisesti ja voit säästää satoja euroja vuodessa. Korvaamalla yhden aterian viikossa niin sanotulla hävikkiruoalla, voit pienentää hiilijalanjälkeäsi prosentilla vuodessa.

Suosi kasvisruokaa. Peruskasvisruoka juureksista, viljoista ja palkokasveista tehtynä on edullista. Erityisesti sesongissa olevat kasvikset ovat halpoja ja maukkaita. Jo jättämällä kolmena päivänä viikossa lihan pois lautaselta, voit pienentää hiilijalanjälkeäsi kuusi prosenttia vuodessa.

Keitä kahvia vain sen verran kuin juot. Kahvia tulee helposti keitettyä liikaa. Myös kahvin viljelystä, käsittelystä ja kuljetuksesta syntyy paljon päästöjä. Mittaamalla kahvin määrän tarkasti, säästät sekä rahaa, vettä että sähköä.

Vaihda maito veteen. Suomalaiset juovat paljon maitoa, mikä on ennen kaikkea tottumiskysymys. Vaihda maito hanaveteen ja säästä rahaa. Maidontuotanto kuormittaa myös ympäristöä.

Osta toisenlaisia tomaatteja. Suuren osan ruoan tuotannon hävikistä muodostavat ”rumat” kasvikset, jotka eivät yleensä pääse kaupan hyllylle. Joissain kaupoissa myydään kakkosluokan tuotteita, jotka maksavat vähemmän kuin kasvikset tavallisesti.

Säästä rahaa ja luontoa
Pyöräilemällä lyhyet matkat säästät euroja ja kohotat kuntoa.

Pyöräile ja lajittele

Lajittele jätteet. Kun lajittelet huolellisesti biojätteen, muovin, kartongin, paperin, metallin ja lasin, ei sekajätettä kerry enää kovin paljon. Silloin omakotitaloasuja voi vähentää jäteauton vierailuja ja säästää selvästi. Säästö näkyy myös taloyhtiöissä. Lajittelemalla voit myös pienentää hiilijalanjälkeäsi prosentilla vuodessa.

Kiellä ilmaisujakelu. Turhasta paperista kieltäytymällä voi pienentää hiilijalanjälkeään puolellatoista prosentilla vuodessa. Jokin tarjous voi toki mennä ohi suun, mutta ainakaan ei tule mainosten luomia tarpeita ostaa uusia tavaroita. Lisäksi säästät aikaa, kun mainoksia ei tarvitse kuskata paperinkeräykseen.

Pyöräile lyhyet matkat. Valitse pyörä auton sijaan ja voit säästää kymmeniä tai satoja euroja kuussa. Auton käyttäminen lyhyillä matkoilla, kuten työmatkoilla tai kauppareissuilla, kasvattaa huomattavasti polttoainekuluja. Taajamissa pyörä on usein myös nopein kulkuväline alle seitsemän kilometrin matkoilla.

Lähde: Sitra

X