Kädet kuntoon
Kauneus

10 helppoa kikkaa kauniisiin käsiin ja kynsiin

Kokosimme yhteen 10 helppoa vinkkiä, joiden avulla saat pehmeät kädet, kauniit kynnet sekä kestävän ja tasaisen lakkauksen.
Teksti: Sini Kesänen Kuvat: Bulls Press

Ongelma: Kuivat kädet

Kuiva ja kylmä talvi-ilma kuivattaa ihoa. Kylmyys heikentää verenkiertoa ja siksi ihon ravinnonsaanti niukkenee. Mitä kuivempi iho on, sitä enemmän rasvaa käsivoiteen pitäisi sisältää.

Ratkaisu:

Rasvaa kädet aina pesun jälkeen. Käytä päivällä nopeasti imeytyvää voidetta, ja hiero yöksi käsiin tuhdimpaa rasvaa. Tehosta rasvan imeytymistä pukemalla puuvillahansikkaat käsiin.

Ongelma: Karhea ja kutiseva iho

Kun iho kuivuu pahasti, se hilseilee, karheutuu ja ahavoituu. Toisinaan koko käsien iho ärtyy, mutta ihossa voi myös olla vain punoittavia ja kutisevia läikkiä. Vaikka kuinka raavituttaa, älä raavi. Tulehdusriski kasvaa, jos ihon pinta rikkoontuu.

Ratkaisu:

Käytä paljon rasva-aineita sisältävää käsivoidetta. Lisää kutinaa rauhoittavaa täsmätuotetta kutina-alueelle.

Lue myös: Kutinaa ja ihottumaa! Onko minulla atooppinen iho?

Ongelma: Maksaläiskät

Kädet altistuvat auringon ultraviolettisäteilylle kuin huomaamatta. Jo alkukeväästä kämmenselkiin ilmaantuu auringon aktivoimia pigmenttimuutoksia. Myös hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa maksaläiskiä.

Ratkaisu: Maksaläiskien muodostumista voit ehkäistä käyttämällä aurinkosuojan sisältävää käsivoidetta. Ihon kirjavuus taas tasoittuu ihoa kirkastavilla ja ihon uusiutumisnopeutta vauhdittavilla voiteilla ja seerumeilla.

Ongelma: Halkeilevat sormenpäät

Kun sormenpäiden iho kuivuu pahasti, se alkaa ensin hilseillä, sitten halkeilla. Jos halkeilu jatkuu pitkään, iho paksuuntuu halkeamien ympärillä, halkeamat syvenevät ja kipeytyvät ja iho tulehtuu. Myös allergia voi aiheuttaa sormenpäiden halkeilua.

Ratkaisu: Nopein hoitokeino on hydrokolloidilaastari, joka auttaa myös kipuun. Halkeilua voit ehkäistä käyttämällä päivittäin ihoa suojaavaa käsivoidetta. Hiero sitä etenkin sormenpäihin, jotta niiden iho pysyy pehmeänä ja joustavana.

Ongelma: Kellertävät kynnet ja värjäytynyt iho

Jos olet ahkera leipuri, puutarhuri tai sienestäjä, käytä suojakäsineitä. Ne estävät käsien ihon ja kyn-sien värjääntymisen. Kun iho suojaamisesta huolimatta tahriintuu, voit poistaa tahrat ja kirkastaa ihoa kuorinnalla tai sitruunalla hankaamalla.

Ratkaisu: Kynnen värjäytymää voit varovasti hioa viilalla. Ehkäise värjäävän aineen imeytyminen kynnen sisälle levittämällä kynsilakkaa kynnen pään yli kynnen alapuolelle. Kynsien kellastumisen estät käyttämällä tummien värilakkojen alla aluslakkaa.

Ongelma: Kuivat kynsinauhat

Kynsinauhojen tehtävä on suojata kynttä ja estää bakteerien pääsy kynnen alle. Se onnistuu vain, jos kynsinauha on ehjä ja joustava.

Ratkaisu: Hoida kynsinauhoja kuten muutakin käsien ihoa. Kuori kädet noin kerran viikossa. Käytä käsivoidetta joka pesun jälkeen. Hiero kynsinauhoihin kosteuttavaa ja ravitsevaa voidetta tai kynsinauhaöljyä pari kertaa päivässä. Levitä yöksi käsiin, kynsinauhoihin ja kynsiin rasvaista voidetta. Käytä ulkoillessasi käsineitä.

Lue myös: Seitsemän yllättävää tapaa käyttää vaseliinia

Ongelma: Kiinni kasvaneet kynsinauhat

Kynsinauha kasvaa kynnen mukana. Kynnen päälle ylikasvanut kynsinauha repeilee herkästi ja hidastaa kynnen kasvua.

Ratkaisu: Irrota kiinni kasvanut kynsinauha kynsinauhavedellä. Anna veden vaikuttaa kynnellä muutaman minuutin ajan ja työnnä sitten kynsinauhoja varovasti pois kynneltä. Jos käytät appelsiinipuutikkuja, kiedo terävän kärjen ympärille kerros vanua. Ole hellävarainen, jotta kynsinauha ei rikkoonnu ja tulehdu.

Ongelma: Kynsitikut

Koska kuivat kynsinauhat eivät jousta, ne repeilevät herkästi. Niihin muodostuu tikkumaisia, kovia pykämiä, jotka saattavat olla kivuliaita ja tarttuvat vaatteisiin tai estävät esimerkiksi vaatteiden napittamisen.

Ratkaisu: Älä leikkaa tikkuilevia kynsinauhoja, vaan hoida ne pois. Kuori ensin kuiva ihosolukko pois, jotta voiteet tai öljy imeytyvät paremmin ihoon. Tehosta kynsinauhavoiteen imeytymistä hieromalla kynsinauhoja pienin pyörivin liikkein.

Ongelma: Epätasainen kynsilakka

Etenkin vaaleat lakat levittyvät usein epätasaisesti tai jäävät raidallisiksi. Syynä voi olla se, että lakkapulloa ei ole ravistettu ennen käyttöä ja väripigmentit eivät siksi jakaudu lakassa tasaisesti. Pyörittele pulloa käsien välissä, jotta lakka sekoittuu.

Ratkaisu: Yksi keino varmistaa tasainen jälki on levittää useita, ohuita lakkakerroksia. Malta antaa lakan kuivua kunnolla kerrosten välissä. Märkään lakkapintaan tulee kupruja pienestäkin osumasta. Kun sinulla on kiire, nopeuta lakan kuivumista pikakuivattajalla.

Ongelma: Kynsilakka ei pysy

Varmista ennen lakkaamista, ettei kynnen pinnalla ole yhtään rasvaa pyyhkäisemällä kynsi puhtaaksi kynsilakanpoistoaineella. Älä lakkaa kynsiä heti suihkun tai kylvyn jälkeen. Jos kynnessä on liikaa kosteutta, lakka ei pysy kunnolla.

Ratkaisu: Levitä puhtaalle kynnelle tasainen ja ohut kerros aluslakkaa ja vasta sen jälkeen värilakka. Pari ohutta värilakkakerrosta pysyy paremmin kuin yksi paksu. Viimeistele lakkaus päällyslakalla. Se suojaa värilakkaa ja antaa sille kauniin kiillon.

Lue myös: Upeat kynnet kotikonstein – geelikynsilakat vertailussa

Ongelma: Uurteiset kynnet

Lähes jokaiselle tulee vanhemmiten kynsiin pitkittäisiä uurteita. Syytä ei tiedetä, mutta sairaudesta ne eivät kieli. Hormonaaliset tekijät sen sijaan saattavat vaikuttaa niiden syntyyn. Uurteita voi esiintyä myös huonon verenkierron, hiusten pälvikaljun tai psoriaasin yhteydessä.

Ratkaisu: Älä yritä tasoittaa uurteita viilaamalla, jotta et ohenna kynttä puhki. Jos uurteet häiritsevät, eikä lakka levity niiden päälle kauniisti, häivytä uurteita tasoittavalla aluslakalla.

Ongelma: Lohkeilevat ja liuskoittuvat kynnet

Terve kynsi on joustava ja kestää hyvin iskuja. Kuiva kynsi on kova ja lohkeaa pienestäkin iskusta.

Ratkaisu: Kynsiä kuivattavat muun muassa asetonia sisältävät kynsilakanpoistoaineet, tujut pesuaineet ja liiallinen käsienpesu. Lyhennä kynnet viilalla. Jos leikkaat kynnet tylsillä saksilla tai kynsileikkureilla, kynnen eri kerrokset irtoavat toisistaan ja kynnet liuskoittuvat herkästi.

Lue myös: Jalat kesäkuntoon – täsmähoitoa kuiville halkeileville kantapäille

X