Kauneus

3 tiukkaa kysymystä aurinkoaineista

Mikä aurinkosuoja kannattaa valita? Mitä korkeat kertoimet tarkoittavat? Kiperiä kysymyksiä, joihin löytyy vastaukset.

Teksti:
Anna.fi

Mikä aurinkosuoja kannattaa valita? Mitä korkeat kertoimet tarkoittavat? Kiperiä kysymyksiä, joihin löytyy vastaukset.

Onko ihan sama, käytänkö suojakertoimellista kosteusvoidetta vai aurinkovoidetta?

Ei ole. Päivävoiteiden suoja on koostumukseltaan erityyppinen kuin aurinkovoiteiden. Ne on suunniteltu antamaan riittävää suojaa satunnaisesta ulkonaolosta saatavalta auringonvalolta, ei tuntikausien grillaamiselta. Aurinkovoiteissa teho on aina kattavampi, päivävoiteiden suojaominaisuudet voivat vaihdella kertoimesta huolimatta paljonkin. Sama pätee suojakertoimella varustettuihin meikkivoiteisiin: ne ovat hyvä lisäapu mutta eivät yksin riitä.

Kuinka paljon aurinkovoidetta on tarpeeksi?

Suojakertoimet pitävät paikkansa vain, jos voidetta on iholla riittävästi. Käytännössä tämä tarkoittaa noin teelusikallista kasvojen ja kaulan alueelle ja puoltatoista erikseen kumpaankin käsivarteen. Selkään, vartalon etupuolelle sekä jalkoihin tarvitset kuhunkin ruokalusikallisen verran tavaraa.

Miksi “täyssuoja” voi valmistajasta riippuen olla 15, 30 tai 60?

Viiteentoista asti kertoimet nousevat melko tasaisesti, mutta sen jälkeen tahti hidastuu. Kertoimella 15 saa UVB-säteiltä noin 95 prosentin suojan, kolmellakympillä 97-prosenttisen. Mitä korkeampi numero, sen pienemmäksi sen prosentuaalinen lisäsuoja kasvaa. Suojakerroin 60 ei siis vastaa kahta kolmeakymppiä – tämä kumoaa myös sen harhaluulon, ettei korkeita suojavoiteita tarvitsisi lisätä niin usein kuin matalia. Mitä enemmän kertoimia pulloon on pakattu, sen tuhdimmaksi koostumus muuttuu ja sitä helpommin tuote saattaa ärsyttää ihoa.

L’Oréal Parisin Solar Expertise Sport suojakertoimella 30 varustettu geeli on rasvaton mutta silti vedenkestävä, 12 e.

TEKSTI Ia Luhtanen/Trendi
KUVA Jari Kesti

X