Viisi vinkkiä: Näin kasvatat pitkät hiukset
Kauneus

5 vinkkiä: Näin kasvatat pitkät hiukset

Haaveiletko pitkistä, hyväkuntoisista hiuksista? Näillä ohjeilla kasvatat itsellesi unelmiesi suortuvat.
Teksti: Oili Urmas Kuvat: Colourbox

1. Suojaa hiukset

Jos hius on hauras, se katkeaa helposti. Kun kasvatat hiuksia, pidä huolta, että hiukset saavat riittävästi kosteutta ja hoitoa. Vähennä suoristamista ja tupeeraamista, jotka rasittavat hiusta. Jos vaalennat väriä paljon, se haurastuttaa hiusta. Suojaa hiukset pakkaselta ja auringolta. Hattu ja pipo ovat tehokkaimmat, mutta myös aurinkosuojatuotteet toimivat. Joidenkin lisäravinteiden kuten biotiinin ja D-vitamiinin uskotaan myös edistävän hiusten kasvua.

Lue myös: Asiantuntijan neuvot D-vitamiinin käytöstä

2. Harjaa päivittäin

Hiukset kannattaa harjata päivittäin, jotta jo irtoamassa olevat hiukset lähtevät ja  hiusnystyt pääsevät helpommin kasvattamaan uutta hiusta. Harjauksen ansiosta irtoavista hiuksista ei myöskään synny takkuja, joiden selvittäminen katkoo hiuksia. Lisäksi harjaaminen virkistää hiuspohjaa, jolloin hiusnystyt saavat tarvitsemaansa ravintoa mikroverenkierrosta.

3. Hoida myös latvat

Kun hiukset ovat jo kasvaneet pituutta, ole edelleen hellä hiuksille. Kun pidät latvat kunnossa, pitkäksi kasvanut hius ei pääse katkeilemaan ja haurastumaan. Hiusten latvoja vahingoittaa kaikenlainen käsittely: suoristaminen, värjääminen ja vaalentaminen. Kannattaa kenties suosia kevytvärejä, sillä ne vahingoittavat hiusta usein vähemmän kuin vaalennus- ja kestovärit. Värjäysväliä voit venyttää kampaamohoidolla tai värinaamiolla.

Lue myös: Miksi suoraväriä kannattaa suosia?

4. Käsittele hiuksia varovasti

Hiukset mielletään tasan niin pitkiksi kuin miltä ne peilissä näyttävät. Usein pituutta arvioidaan etummaisten hiusten perusteella. Ne ovat tyypillisesti paljonkin lyhyemmät kuin taemmat hiukset. Tämä johtuu etuhiusten jatkuvasta näpräämisestä. Niitä pyöritellään sormissa, laitetaan pinnillä kiinni ja suitaan korvan taakse.

Kannattaa panna merkille, millaisia hiusmaneereja itsellä on. Pitkiä hiuksia kannattaa käsitellä varoen, kun niitä laittaa poninhännälle, letille tai korvan taakse. Kun pidät hiuksia kiinni, valitse lenkki, joka vahingoittaa niitä mahdollisimman vähän. Esimerkiksi puhelinjohtoa muistuttavat Invisibobble-lenkit ovat hyviä.

5. Hoida hiuspohja kuntoon

Terveestä hiuspohjasta kasvaa terve hius. Hormonitoiminnan muutokset esimerkiksi raskauden ja imetyksen aikana voivat aiheuttaa hiuspohjan ongelmia. Ne kannattaa hoitaa. Lääkitys muuttaa usein hormonitoimintaa, ja siksi vahvat lääkkeet saattavat aiheuttaa hiusten kasvun hidastumista tai hiustenlähtöä. Oireet voivat tulla viiveellä, tämänhetkinen rasitus voi näkyä hiuksissa vasta viikkoja myöhemmin.

Lue myös: Näin hoidat hiuspohjaa

Asiantuntijana Anna Järvinen L’Oréalilta.

Lue lisää:

Helppo nuttura kahdella pinnillä
Letti uudella tavalla
Mieti ennen kuin leikkaat hiuksesi – 6 vinkkiä hiustyylin vaihtamiseen

X