Kauneus

Anna sääriesi säihkyä – lue asiantuntijoiden vinkit!

24.7.2014 Teksti: Anna.fi

Näppylät, suonikohjut, selluliitti… Kiusalliset asiat saavat kuumimmallakin helteellä meidät verhoamaan jalkamme kankaan kätköihin. Vaivannäöllä – ja etenkin lompakon tarjoamilla mahdollisuuksilla – ehtii säihkysääret hankkia vielä tänä kesänä!

Anna, sääret, jalkojen hoitaminen, suonikohjut Kuva: Bulls press

Jos säärien hoitaminen on ollut pitkään retuperällä, rantapäivän aamuna ei enää ehdi tehdä taikoja. Onneksi jalkojen hoidon asiantuntijoilta löytyy ässiä hihoista, jotta mekonhelmaa voi lyhentää maksista miniin vielä tänä kesänä.

Sorjista nilkkasi

Minne nilkat hävisivät? Jalkojen turvotuksen taustalla on usein laskimoiden vajaatoiminta. Vajaatoiminnassa laskimoiden läpät eivät toimi kunnolla, jolloin jalkoihin kertyy turvotusta. Helle voi turvottaa jalkoja muutenkin, sillä verisuonet ja kudokset laajenevat lämpimässä. Istuma- ja seisomatyö pahentavat ongelmaa.

– Liikunta on tärkeää turvotuksen ehkäisyssä. Liikunnan ei välttämättä tarvitse olla rajua, vaan kävelykin riittää vilkastuttamaan verenkiertoa, kertoo lymfaterapeutti Susanna Hyytiäinen.

Vesiliikunta on Hyytiäisen mukaan oiva keino turvotuksen häätämiseksi, sillä siinä yhdistyvät sekä liikunta että veden paine. Myös napakat tukisukat auttavat pitämään nilkat sorjina.

– Jos tukisukan käyttö tuntuu kesähelteellä tukalalta, anna illalla jaloille kylmä suihku, nosta jalat koholle ja vedä tukisukat loppuillaksi jalkaan. Apua voi saada myös lymfaterapiasta, jossa kevyellä hieronnalla voimistetaan imunesteiden kuljetusta, Hyytiäinen neuvoo.

Lymfaterapia maksaa noin 40–80 euroa.

Häädä näppylät

Kosmetologi Marjo Sallisen mukaan jalkojen pinnalla olevat näppylät johtuvat yleensä ihon sisään kasvaneista karvoista ja siitä johtuvasta tulehduksesta. Mikä saa karvat poikkeamaan pois reitiltään?

– Jatkuva karvojen ajelu sekä tylsät ja likaiset terät voivat aiheuttaa karvojen kasvua sisäänpäin. Ihon kuivuus lisää ongelmaa, sillä karvan on vaikea päästä kuivan ihon läpi.

Ihon kuorinta ja kosteutus ennaltaehkäisevät tulehdusta, mutta jos sääret ovat jo kauttaaltaan näppylöiden peitossa, kuorinta-aineet on syytä unohtaa. Silloin kannattaa marssia kosmetologin luokse tulehdusta ja karvankasvua vähentävään valoimpulssihoitoon, joka maksaa noin 200 euroa. Sisään kasvaneita karvoja voi hoitaa myös kotona rauhoittavilla seerumeilla.

Goodbye, suonikohjut

Polvien sivuilla ja pohkeissa mutkittelee pullottavia ja aristavia verisuonia. Mistä noita rumiluksia sikiää?

– Suonikohjut johtuvat pintalaskimoiden läppien rappeumasta, selittää verisuonikirurgi Mikael Railo.

Suurin osa suonikohjuista on perimän aiheuttamia, mutta myös esimerkiksi raskaus altistaa niille. Kohjujen syntymistä voi ennaltaehkäistä välttämällä ylipainoa ja tupakointia. Pienten kohjujen hoitoon riittävät tukisukat, mutta jos kohjut häiritsevät, niitä voidaan poistaa laserhoidolla tai vaahtoruiskutuksella.

Molemmat toimenpiteet toimenpiteet ovat kevyitä, eikä niiden vuoksi tarvitse jäädä sairaalahoitoon. Kuumimpana kesäaikana hoitoon ei kannata hakeutua, sillä operaatioiden jälkeen on pidettävä pari viikkoa reiteen asti ulottuvaa tukisukkaa. Ruiskutushoito maksaa noin 800 euroa jalkaa kohden ja yhden jalan laserhoito noin 1 500–3 000 euroa.

Karvat pois, kiitos!

Säärikarvat rehottavat kuin kesäiset tienpientareet. Millä ne kannattaisi ajella, jotta lopputulos kestäisi pitkään eikä iho näyttäisi siltä kuin sitä olisi höylätty raastimella?

– Ensinnäkin höylät tulee siivota pois kylppärin kaapista, koska höylätessä karva vain katkeaa ja siitä tulee kova ja sänkimäinen, neuvoo kosmetologi Camilla Kaipiainen.

Hänen mukaansa parhaita tapoja karvanpoistoon ovat sokerointi, vahaus ja valoimpulssihoito. Niissä karva poistuu juurineen, jolloin karvankasvu hidastuu ja jalat pysyvät sileinä pitkään. Kerran vuodessa tapahtuva vahaus ei vielä riitä hidastamaan karvankasvua, joten karvoja kannattaa käydä poistattamassa säännöllisesti.

Jos karvat haluaa ajella kotona, Kaipiainen suosittelee satsaamaan hyvään epilaattoriin. Karvanpoisto kosmetologilla maksaa 20 eurosta ylöspäin.

Eroon katkenneista verisuonista

Säärten pinnalla ja varsinkin reisissä näkyy siellä täällä ohuita katkenneita verisuonia. Ovatko ne tulleet jäädäkseen?

Camilla Kaipiainen kertoo, että ikärasitteen lisäksi ongelman taustalla on usein hiussuonten seinämien heikkoutta, perinnöllistä taipumusta ja liiallista auringonottoa. Pintasuonet eivät myöskään pidä kovasta saunomisesta, sillä suuret lämpötilanvaihtelut rasittavat niitä. Etenkin kuumien löylyjen ja kylmien pulahdusten yhdistelmää on hyvä välttää.

Olemassa olevista vaurioista ei pääse eroon kotikonstein, mutta kosmetologeilta löytyy tehokkaita lämpöneulaushoitoja, joissa suoni saadaan sähköimpulssin avulla surkastumaan. Hoitokerran hinta on noin 80–150 euroa.

Anna, sääret, jalkojen hoitaminen, suonikohjut Kuva: Kuva Thinkstock

Onko selluliitti ikuista?

Melkoisena takiaisena tunnettu selluliitti piinaa sekä ylipainoisia että hoikkia ihmisiä. Onko siitä mahdollista päästä eroon?

– Selluliittia syntyy, kun ihonalaiseen sidekudokseen kertyy liikaa rasvaa, nestettä ja kuona-aineita, Kaipiainen sanoo.

Appelsiinin pintaa muistuttavaa ihoa voi silottaa aromaterapialla, kuumakivihieronnalla, ultraäänellä tai erilaisilla nesteainevaihduntaa ja verenkiertoa edistävillä hoidoilla kuten neulauksilla. Kotioloissa selluliittitaistoon voi käydä pintaverenkiertoa vilkastuttavalla kuivaharjauksella tai imukuppihieronnalla. Lisäksi kannattaa juoda runsaasti vettä, sillä se poistaa kehosta kuona-aineita.

– Terveellinen ruokavalio on hoidon onnistumisen kannalta hyvin tärkeää, joten hampurilaiset ja sokerijuomat on syytä jättää väliin, Kaipiainen huomauttaa.

Teksti: Elisa Hurtig
Kuvat: Bulls Press ja Thinkstock

Anna 29/2014

Pahin riesa säärissäni on

Katso tilanne vastaamatta

Lue myös

Suosittelemme