Kauneus

Apua makeanhimoon tai vipinää makuuhuoneeseen – Näin hajuvedet vaikuttavat tunteisiin

Nenän kautta kulkee suora reitti tunteisiin. Selvitimme, miten vaikutat tuoksuilla omaan ja läheistesi mielialaan. Esittelemme myös kymmenen tunteisiin tehoavaa uutuutta.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: Kuvat Bulls Press, iStock ja valmistajat

1. Virkistä aistisi

F407-MD-ABSOLUTELY-16-Cut-Out-Det-02E_ANA_F39

Lukuisat tuoksut on suunniteltu potkaisemaan päivä pirteämpänä käyntiin. Mieltä virkistävinä cocktaileina pidetään sitrussekoituksia, joiden klassikkona tunnetaan satavuotisjuhlaansa viettävä Acqua di Parma EdC. Uudempi klassikko on vuonna 1999 esitelty Elizabeth Ardenin Green Tea EdT. Se sirpakoittaa tunteitasi sitruunan ohella vihreällä teellä. Myös minttu ja basilika nostavat vireystilaa. Miss Dior Absolutely Blooming EdP (kuvassa) herkuttelee granaattiomenan mehevyydellä ja vadelmilla, 30 ml 82 e.

2. Rauhoitu nirvanaan

fleur_chloeMieltä tyynnyttävät tuoksuraaka-aineet vahvistavat joogan ja mietiskelyn voimaa. Yksi tällainen on intialainen pensaskasvi vetiver, jonka ruohomaista raikkautta on perinteisesti suosittu miesten tuoksuissa. Huippumalli Elle Macpherson on julistanut lempituoksukseen miehille vuonna 1959 luodun Guerlainin Vetiver EdT:n. Viime aikoina raaka-aine on yleistynyt myös naisten tuoksuissa.

Öisen tuoksun valinnassa painottuvat rauhoittavat ainesosat. Unituoksujen klassikko on laventelivesi. Niin ikään orvokki tyynnyttää levottomina vellovia ajatuksia, ja rautayrtti ajaa ahdistusta pois. Chloé Fleur de Parfum EdP:ssä yhdistyvät romanttinen ruusu ja stressiä lievittävä rautayrtti, 
30 ml 61 e.

3. Voimista itseluottamustasi

PKU3498Itseluottamusta on turha yrittää pönkittää yliseksikkäänä hyökkäävällä alfanaarastuoksulla, joka todennäköisesti vain hermostuttaa sekä sinut että läheisesi.

Parempi valinta on tuoksu, joka luo turvallisuuden tunnetta ja ajaa pois turhat pelot vahvistaen näin itseluottamusta. Santelipuu tunnetaan aromaterapiassa tästä voimasta. Se myös rohkaisee luovuuteen. ﷯Kendall Jennerin mainostama ﷯Estée Lauderin Modern Muse Nuit EdP huokuu itsevarmuutta lisäävää ﷯santelipuuta, 30 ml 59 e.

4. Osoita rohkeutesi

Packshot-Galop-dHerms-lien-droite-PublicisetnousENT_ID27973Ravitset rohkeuttasi valitsemalla tuoksun, joka ei ole ennalta arvattava.

− Rohkeus vaatii vastakohtia ja särmää. Itse esimerkiksi yhdistin perinteikkään, romanttisen ruusun ja aistillisen nahan luodakseni uudenlaisen tuoksun, kertoi Hermès-muotitalon uusi tuoksunenä Christine Nagel kesäkuussa esitellessään uuden Galop d’Hermès EdP -tuoksun.

Rohkea tuoksu yhdistää maskuliinisen ja feminiinisen. Sen ihannekäyttäjää ei ole määritelty liian tarkkaan, vaan tuoksua iholleen suihkauttava nainen saa antaa oman persoonallisuutensa loistaa. Galop d’Hermès EdP:ssä yhdistyvät nahan maskuliinisuus ja ruusun feminiinisyys, 50 ml 270 e, myynnissä Helsingin keskustan Stockmannilla.

5. Pidä mässäily kurissa

SI_LeParfum_FONDBLANC_RVB_2400Vaikka kuitupitoinen ja liikuntaan painottuva ihanne-elämäntapa on karsinut mässäilymahdollisuudet ruokavalion suhteen minimiin, tuoksuvalinnoissa otetaan nyt kaikki korkojen kera takaisin. Merkittävin 2010-luvun tuoksutrendi onkin herkuttelu. Jälkiruoat, marjaleivokset, suklaa ja muut herkut houkuttavat nyt lautasen sijaan iholla. Tuoksuvalinnoilla voi myös yrittää hillitä mässäilynhimoa. Saksalainen Roland Tentunian, joka tunnetaan Florascent-luomutuoksusarjan parfymöörinä, suosittelee tähän vaniljaa. Sitä sisältävän tuoksun makeus tyydyttää karkkifantasiat jo hajuaistin kautta, jolloin tositoimiin irtokarkkilaarilla ei tarvitse intoutua. Giorgio Armanin vaniljainen Si Le Parfum saa karkinhimon tyyntymään, 40 ml 140 e.

6. Yksittäin vai pareittain?

3614221537848_74362Haluatko alleviivata yksilöllisyyttäsi? Valitse tuoksu, johon et toisaalla törmää. Pienten valmistajien ainutlaatuiset artesaanituoksut saavat sinut jäämään ainutlaatuisena kohtaamiesi ihmisten mieliin. Etsi pieni ja vähemmän tunnettu hajuvesilaboratorio. Ihannemaita tähän ovat Ranska ja Italia. Molemmista maista voit löytää vuosisatoja toimineita tuoksupajoja. Niissä voit usein myös valmistuttaa oman nimikkotuoksusi.

Yhteenkuuluvuutta puolisosi kanssa viestit yhteisellä tuoksulla. Esimerkiksi Calvin Kleinin muotitalon 1990-luvulla luoma CK One -tuoksusarja tarjoaa hajustetta niin naiselle kuin miehellekin. Monet ikiaikaiset hajuvedet, kuten kölninvedestä vuonna 1792 luotu versio 4711 EdC, sopivat molemmille sukupuolille. CK One Gold EdT tyynnyttää mieltä vetiverillä ja orvokilla, 50 ml 39 e.

7. Selätä melankolia

GUCCI-Bamboo-EDT-50ml_IN_OUTSurumielisyyteen tepsivät C-vitamiinipommit, kuten mandariini, appelsiini ja greippi. Ne kaikki ovat tunnettuja kyvystään pitää murhemieli loitolla erityisesti kaamosaikaan. Hyviä muistoja kannattaa vaalia. Unelmien lomalla tai omissa häissä käytetty parfyymi palauttaa kauniit hetket mieleen ja torjuu arjen ankeuden. Suruaikana voi lohduttaa menetetyn rakkaan, kuten äidin tai puolison, käyttämä tuoksu. Gucci Bamboo EdT terhakoittaa päivää mandariinin ja bergamotin sitrussekoituksella, 30 ml 72 e.

8. Flirttaile naisellisuudella

annasui_romantica_exoticaFlirttailun keskeisiä konsteja ovat silmäpelin ja nokkelan sanailun ohella tuoksu. Usein miehiin tepsivät naisellisuutta huokuvat tuoksusinfoniat. Yksi tällaisten tuoksujen tyypillisimmistä ainesosista on jasmiini, jolla intialaisnaiset ovat voimistaneet lumovoimaansa vuosituhansien ajan.

Tunnetuin jasmiiniklassikko lienee Ernest Beaux’n vuonna 1921 luoma Chanel N°5 -parfyymi, jonka Marilyn Monroe ilmoitti aikanaan riittävän yöpuvukseen. Anna Suin hedelmäinen Romantica Exotica EdT keimailee jasmiinia uhkuen, 30 ml 40 e.

9. Viettele villisti

8011003827329-ErosPF_EDT-30ml_bottleBudoaarin viettelytuoksuissa keskeistä on ollut intohimojen herättely. Entisaikaan se onnistui eläinkunnasta saatujen ambran ja myskin avulla.

Nykyään näitä ainesosia, joita aiemmin saatiin myskihärän eritteistä ja kaskelotin suolistosta, valmistetaan synteettisesti. Teho on kuitenkin sama: eläimelliset tuoksut vapauttavat eläimelliset vietit. Versacen Eros pour Femme EdT:ssä sekoittuvat sensuelli myski ja sitrushedelmien raikkaus, 30 ml 60,50 e.

10. Rakasta ruusuisesti

Bulgari_Rose_Goldea_50mlRuusu symboloi rakkautta. Kukkien kuningatar on tiedetty vahvaksi lemmen herättelijäksi jo antiikin ajoista lähtien.

Toisaalta putipuhtaan Neitsyt Marian tunnuskukkana kirkkotaiteessa usein nähty ruusu edustaa myös rakkauden henkistä puolta. Tuoksupulloihin tislataan naisellisuutta etenkin runsaskukkaisesta damaskonruususta, jota on perinteisesti viljelty Etelä-Ranskassa Grassen alueella.

Äidinrakkaus ilmenee tulokkaan suojelemisena pahalta maailmalta ja myös sen kemikaaleilta. Moni tuoksufriikki vaihtaa keveään luomuvaihtoehtoon jo raskaustestin näyttäessä plussaa. Ruusuvesi pitää odottajan aistit tyyninä, kun taas tunteet ylikierroksille virittävää ylang ylangia kannattaa hormonien hyökyessä välttää. Bulgarin Rosa Goldea EdP viettelee voimallisesti damaskonruusulla ja jasmiinilla, 25 ml 59 e.

Lue myös :

Horoskooppimerkkisi paljastaa, mikä hajuvesi sopii sinulle!

Tunnelukkotesti – Tee testi ja selvitä, millaiset lukot mieltäsi ohjaavat

Aromaterapia – tuoksut avaavat tunteita

Opettele ymmärtämään tunteitasi paremmin

X