
Kasvojen aurinkosuojauksessa unohtuu usein yksi tärkeä alue – näin valitset aurinkovoiteen kasvoille ja suojaat ihosi vanhentavilta UV-säteiltä
Kasvojen aurinkosuojauksessa unohdetaan usein alue, jolla valovanheneminen näkyy kaikkein herkimmin.
Aurinkovoidetta tulisi lisätä päivän mittaan myös kasvoille, mutta kuinka usein?
Kasvojen aurinkosuojauksessa unohdetaan usein alue, jolla valovanheneminen näkyy kaikkein herkimmin.
Sipaisetko sinäkin kasvoille aurinkovoidetta kevyesti aamulla ja jätät ihon sitten loppupäiväksi oman onnensa nojaan? Väärin.
Iso osa ihmisistä levittää aurinkovoidetta vain ohuen kerroksen helposti palaville alueille eli otsalle, nenälle ja poskipäille. Todellisuudessa auringolta pitäisi suojata koko kasvot kaulaa ja hiusrajaa unohtamatta ja voidetta käyttää vähintään teelusikallisen verran. Muuten se ei suojaa niin tehokkaasti kuin suojakerroin lupaa.
Yleinen virhe on unohtaa silmänympärysihon suojaaminen, vaikka juuri sillä valovanheneminen näkyy kaikkein herkimmin. Ohut silmänympärysiho myös palaa helposti. Aurinkolasit toki suojaavat ihoa jonkin verran, mutta ne eivät estä kaikkia säteitä tekemästä tuhojaan. Silmänympärysiholle on omia aurinkovoiteita, jotka eivät valu silmiin.
Huulet kannattaa suojata huulivoiteella, jossa on UV-suoja. Huulirasva pysyy huulissa paremmin kuin tavallinen aurinkovoide, sillä sen koostumus on rasvaisempi.
Suojakertoimen valinnassa myös olosuhteet ratkaisevat
Moni käyttää samaa tuotetta tilanteesta riippumatta. Se ei ole paras taktiikka, vaan voide kannattaa valita leveysasteiden ja olosuhteiden mukaan. Ääriolosuhteissa eli esimerkiksi merellä, rannalla tai golfkentällä suojakerroin saisi olla 50+.
Kaupunkilomalla suojakertoimen sisältävä päivävoide tai meikkivoide voi riittää, jos suojakerroin on vähintään 30. Usein varsinkin meikkivoidetta levitetään niin ohuelti, että se ei täytä tehtäväänsä aurinkosuojana.
Kuinka usein aurinkorasvaa pitää lisätä?
Tärkeää on myös muistaa lisätä voidetta puolentoista tai kahden tunnin välein ainakin silloin, jos käy uimassa ja kuivaa kasvojaan sen jälkeen pyyhkeellä. Pyyhkiminen poistaa osan vedenkestävästäkin voiteesta.
Toisaalta vedenkestävän aurinkovoiteen puhdistaminen iholta on ihan oma juttunsa. Siihen ei riitä vesipesu eikä edes tavallinen puhdistustuote, vaan parhaiten aurinkovoiteen saa poistettua öljyä sisältävällä puhdistajalla. Jos puhdistuksen laiminlyö, iho voi ärtyä ja huokoset tukkeutua, mistä seuraa epäpuhtauksia.
Eikö sama aurinkovoide käy vartalolle ja kasvoille?
Sama aurinkovoide ei välttämättä ole hyvä valinta sekä kasvoille että vartalolle. Vartalolle tarkoitettujen voiteiden koostumuksessa keskitytään lähinnä siihen, miltä ne tuntuvat iholla. Kasvojen aurinkovoiteen taas voi valita ihotyyppinsä mukaan.
Rasvoittuvalle iholle on mattapintaisia voiteita, kuivalle kosteuttavia ja ikääntyvälle anti-ageing-voiteita, joiden ainesosat ehkäisevät UV-suojan lisäksi ihon valovanhenemista. Jos haluaa ehkäistä pigmenttiläiskiä, voi valita niitä estävän ja vaalentavan tuotteen.
Herkälle, ruusufinnistä tai atooppisesta ihottumasta kärsivälle iholle voi valita esimerkiksi Allergiatunnuksella merkityn tai muun herkän ihon voiteen. Voiteessa olisi hyvä olla korkean UVB-suojakertoimen lisäksi mahdollisimman korkea UVA-suojakerroin.
Jos on allerginen kemiallisten aurinkovoiteiden ainesosille, fysikaalinen suojavoide on hyvä valinta. Siinä missä kemiallinen voide imeytyy ihoon ja suojaa ihoa laajasti, fysikaalinen voide jää ihon pinnalle ja heijastaa auringon UV-säteitä pois iholta.
Asiantuntijana farmaseutti ja kosmetologi Anu Nokkala, Jumbon Apteekki
Anti-age-aurinkovoide kasvoille

Vichy Soleil UV Age SPF50+, 40 ml / 26,90 e
Meikin päälle suihkutettava aurinkosuoja

Kosteuttava aurinkosuojavoide kuivalle iholle
Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 5/2023.
Kommentit
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous