Kauneus

Brite Smile -hampaiden valkaisu kirkastaa hymyn

Teksti: Aurora

Brite SmileHampaat voivat saada ikävän sävyn esimerkiksi tupakoinnista, kahvinjuonnista tai yksinkertaisesti iän myötä. Hampaiden valkaisuun kehitetään jatkuvasti parempia keinoja ja nykyään voi hymyään kirkastaakin jo varsin vaarattomasti ja helposti. Ellit testasi Brite Smile -valkaisuhoitoa.

Hampaiden valkaisuaineet perustuvat hapettumiseen. Valkaisuaineessa oleva happi tunkeutuu hampaan sisälle ja samalla tavallaan työntää sinne vuosien kuluessa kertyneen lian pois. Valkaisuaineiden tehokkuus ilmaistaan tavallisesti niiden sisältämän vetyperoksidin osuutena. Yleensä valkaisuaineet sisältävät 35-50 % vetyperoksidia. Suuret pitoisuudet voivat kuitenkin olla vahingollisia hampaille.

Brite Smile Professional Teeth Whitening -valkaisuaineessa vetyperoksidin osuus on saatu pienemmäksi, kun geeliä tehostamassa on erikoislamppu. Sen valkaisua kiihdyttävä sininen valo ei ole laser, eikä vahingoita hampaiden kiillettä, ikeniä tai ihoa. Valkaisumenetelmää on ollut kehittämässä Nasan entinen tutkija tohtori John Warner. Warner on mukana myös Hubblen avaruusteleskoopin kehitysohjelmassa.

Brite Smile -menetelmässä valkaisugeeli levitetään hampaille, jonka jälkeen se aktivoidaan valospektrin sini-vihreällä valolla. Brite Smile -menetelmässä käytetty pH-tasapainotettu geeli on miedompi kuin muut yleisesti käytetyt valkaisuaineet, hammaslääkäri Sami Savolainen hyvinkääläisestä Hammaslääkäriasema Studio Dentistä kertoo.

Brite Smile -geeli sisältää myös esimerkiksi glyseriiniä ja puhdistettua vettä, jottei hammasluu pääse hoidon aikana kuivumaan. Tehokkuudeltaan se on parempi kuin usein käytetyt kotihoitomenetelmät. Yhdellä 1,5 – 2 tuntia kestävällä Brite Smile -hoitokerralla hampaat vaalenevat keskimäärin 8 astetta riippuen lähtötilanteesta.

Valkaisuaine tehoaa vain omiin hampaisiin, vaikkakin pientä puhdistumista tapahtuu myös paikka-aineissa. Valkaisun jälkeen kannattaa siis varautua uusimaan etuhampaissa olevat paikat, laminaatit, kruunut ja muut proteesihampaat. Muutoin ne saattavat pistää silmään uudessa kirkkaassa hymyssä.

Valkaisun aikana hampaista katoaa suojakerros, jota kutsutaan proteiinipellikkeliksi. Sen uudelleenmuodostuminen kestää 12-24 tuntia ja tänä aikana hampaat ovat tavallista alttiimmat värjäytymille. Siksi ensimmäisenä vuorokautena valkaisun jälkeen tuleekin välttää kaikkia värjääviä ruoka-aineita.

Hampaiden hoito 12-24 tuntia valkaisun jälkeen

  • Vältä värjääviä ruoka-aineita, kuten punaviiniä, kolajuomia, kahvia, teetä, sinappia, ketsuppia ja tummia kastikkeita.
  • Vältä myös tupakointia ja huulipunaa.
  • Suosi vaaleita ruoka-aineita, kuten maitoa, vettä, banaania, vaaleaa leipää, puuroa, riisiä, perunaa, pastaa ja kanaa.
  • Harjaa hampaat normaaliin tapaan aamuin illoin.
  • Jos hampaita vihloo, voi ottaa tavallisia reseptivapaita särkylääkkeitä.

Valkaisun kestoa parantaa hampaiden hyvä hoito. Hampaat tulee harjata aamuin illoin ja puhdistaminen vimeistellään hammaslangalla. Hammaskivi on hyvä poistattaa tasaisin väliajoin. Valkaisun kestoa voi pidentää myös käyttämällä säännöllisesti Brite Smile To Go -valkaisukynää, jossa valkaisuainetta on vähemmän. Aine voidaan jättää hampaisiin ja sopii mainiosti kotikäyttöön. Jos valkaisutulosta ei ylläpidetä kotihoidoin tapahtuu iän myötä aina hampaiden tummumista.

Ellit kokeili valkaisua: Tempur-patjalla valkaisu sujuu mukavasti

Brite SmileBrite Smile Professional Teeth Whitening -valkaisuteknologia on lisenssituote, mikä tarkoittaa sitä, että valkaisulamppua ei ihan jokaisella hammaslääkärillä ole. Suomessa Brite Smile -valkaisuja tekee kolme hammaslääkäriä. Kokeilin valkaisua Hyvinkäällä Hammaslääkäriasema Studio Dentissä hammaslääkäri Sami Savolaisen vastaanotolla.

Olen aiemmin valkaissut hampaitani kotihoitomenetelmällä, jossa hammaslääkäri valmisti hampaistani muotit, joihin itse kotona ruiskutin valkaisugeelin. Muotteja pidin useampia öitä ja yöunet kyllä kärsivät aika pahasti. Hampaani kellastuivat aika nopeasti uudelleen, vaikken juokaan ylettömästi kahvia tai tupakoi, joten hoito piti uusia muutaman kuukauden välein. Lopulta en enää jaksanut nähdä vaivaa. Tämän kokemuksen perusteella olin todella innostunut kokeilemaan Brite Smile -valkaisua, joka tulisi valmiiksi yhdellä hammaslääkärikäynnillä.

Sami Savolaisen vastaanotolla potilasta odottaa tavallista mukavampi hammaslääkärin tuoli, sillä hoitomenetelmän lisäksi myös tuoliin kiinnitetty Tempur-patja perustuu Nasan astronauteille kehitettyyn teknologiaan. Patja reagoi kehon lämpöön ja muotoutuu sen mukaisesti niin, että potilas saa lekotella mahdollisimman luonnollisessa asennossa. Se onkin tarpeen, sillä valkaisuhoidon aikana tulisi pysytellä mahdollisimman liikkumatta.

Sininen patja ei ensisilmäykseltä näytä kovin ihmeelliseltä, mutta tuntuu heti istuuduttua miellyttävältä. Koko parituntisen hoidon aikana paikat eivät tunnu puutuvan, vaikka makaan koko ajan lähes samassa asennossa. Erityisesti pidän samasta materiaalista tehdystä pulleasta tyynystä, joka on niskani alla. Niskan luulisi olevan hoidon jälkeen jumissa, mutta mitään jäykkyyttä ei tunnu.

Ennen varsinaista hoitoa olen poistattanut hampaista hammaskiven ja tarkistuttanut, ettei hampaissa ole reikiä. Nyt voidaankin aloittaa jo valkaisu. Jotta hampaat saadaan mahdollisimman hyvin lampun valoon, asetetaan suuhun erilaisia laitteita, jotka vetävät huulet pois tieltä ja pitävät hampaat oikeassa asennossa. Omaksi haasteekseni osoittautuu ylä- ja alaleukojen pitäminen linjassa niin, että kaikki hampaat ovat yhtä lailla valon vaikutuspiirissä. Hammaslääkäri kertoo skandinaavien alaleukojen olevan usein hieman pienikokoisia ja takapainotteisia.

Suun ympäristö suojataan vielä paperilla ja huuliin sivellään suojaavaa geeliä ennen kuin valkaisuaine levitetään hampaille. Sitten aloitetaan ensimmäinen valkaisujakso sinertävällä lampulla. Pelkään heilauttavani lampun pois paikoiltaan, mutta se napsahtaakin kätevästi kiinni hampaita tukevaan suukappaleeseen. Lamppu peittää ainoastaan kasvojeni alaosan, joten voin rauhassa katsella vastaanoton kattoa. Aasiassa potilaat kuulemma katselevat hoidon aikana televisiota.

Valkaisu muodostuu kolmesta 20 minuutin valkaisujaksosta, joiden välillä valkaisugeeli vaihdetaan uuteen. Ensimmäisen jakson alussa alkaa paniikki kasvaa: En ikinä jaksa olla paikallani koko aikaa! Kuin huomaamatta osaan kuitenkin jo parissa minuutissa rentoutua tuolissa kuunnellessani hammaslääkärin päälle napsauttamaa tunnelmallista musiikkia. Kun hammaslääkäri kolmannen hoitojakson jälkeen kysyy, jaksaisinko vielä ylimääräiset kymmenen minuuttia, nyökäytän päätäni rennosti. En ilmeisesti sittenkään jaksanut pitää alaleukaa oikeassa asennossa, mutta eihän tässä mitään hätää ole. Jaksan vielä mainiosti hetkisen!

Kun laitteisto on otettu pois suusta ja nousen tuolista purskuttelemaan viimeisiä valkaisuaineen rippeitä suustani, hymyilee peilissä kaksi riviä kauniin valkoisia hampaita. Onneksi ei sentään amerikkalaistyylisiä silmiä vihlovan kirkkaita hampaita, vaan edelleen ihan luonnollisen näköinen purukalusto. Toivottavasti vaikutelma säilyy!

Ensimmäisen hoidon jälkeisen päivän aikana hampaita vihloo hieman, mutta ei niin paljon, että tarvitsisi turvautua särkylääkkeisiin. Värillisten ruoka-aineiden välttäminen osoittautuukin vaikeammaksi kuin kuvittelin. Siitäkin kuitenkin selviän kunnialla, vaikka kahvihammasta kolottaakin jo aika kovasti 24 tunnin määräajan lähestyessä loppuaan.

Kuvat: Studio Dent

X