Kauneus

Couperosa kuriin

Teksti: Anna.fi

Couperosa näyttäytyy nenänpielissä ja poskipäillä risteilevinä ”katkenneina” verisuonina. Sen syntysyitä ei vieläkään täysin tunneta. Tärkein ehkäisykeino on auringolta suojautuminen.

Naisen kasvot

Vaikka kansa puhuu katkenneista verisuonista, niin oikeasti ihonalaiset hiussuonet eivät katkeile. Kasvojen yhtäkkinen lehahtaminen punaiseksi johtuu laajentuneista verisuonista.

– Hiussuonet sijaitsevat ihon pintakerroksen alla olevassa verinahassa, samoin kuin niitä tukevat kollageeni- ja elastiinisäikeetkin.  Aurinko vaurioittaa säikeitä, ja lopulta hiussuonet eivät pysty enää supistumaan, vaan jäävät laajentuneeseen tilaan. Ihon pinnan läpi kuultavat siis pysyvästi laajentuneet verisuonet, ihotautilääkäri Tapio Rantanen sanoo.

Couperosaan liittyy usein ihon punaiseksi lehahtelu, ja sitä pidetään rosacean eli ruusufinnin esi- tai varhaisvaiheena.

– Tämä lehahtelutaipumus erottaa sen puhtaista ihon ikääntymis- ja aurinkovaurioista, hän muistuttaa.

Yleisintä couperosa on ruskettumattomilla ihotyypeillä, englantilaisilla, irlantilaisilla ja meillä pohjoismaalaisilla. Yleensä punoitus esiintyy poskien ja nenän kuperilla pinnoilla.

Voiko couperosa sitten iskeä yhtäkkiä terveeseen ihoon?

– Tavallisesti se ilmenee 30–50 vuoden iässä, mutta voi tulla alle parikymppisellekin. Ihotautilääkäri pystyy tunnistamaan sen parhaiten, sillä hän tutkii ihoa dermoskoopilla, joka näyttää ihon rakenteen syvemmältä ja paljasta silmää tarkemmin.

Moni asia lehahduttaa

Voiko alkavaa couperosaa hillitä?

– Auringolta suojautuminen on kaikkein tärkein tekijä. Yhden ihoa lehahduttaa aurinko tai kylmän ja kuuman vaihtelu, toisen alkoholi tai voimakkaat mausteet. Kaikista syistä ei siis tarvitse luopua, vain niistä, jotka itselle aiheuttavat punaiseksi lehahtamisen, Tapio Rantanen sanoo.

Välttely kannattaa, sillä on todennäköistä, että ihon toistuva ärsyttäminen johtaa oireiden pahenemiseen.

– Tällainen iho voi olla myös ärsytysherkkä, se ei esimerkiksi siedä kaikkia kosmetiikkatuotteita. Mikään erillinen ainesosa ei tässä tapauksessa erikseen ärsytä ihoa, vaan kysymys on kosmetiikkatuotteen koostumuksesta. Yleensä isot kosmetiikkatuottajat testaavat couperosa-iholle tarkoitetut tuotteensa juuri kyseisen ihotyypin omaavilla testiryhmillä. Näin varmistetaan, että tuotteet todella sopivat useimmille.

Mikä hillitsee?

– On näyttöä, että A-vitamiinijohdoksien ja -voiteiden pitkäaikainen, useita kuukausia kestävä  käyttö lisää kollageenisynteesiä ihossa. Kaikki ihotyypit eivät kuitenkaan kestä A-vitamiinia. Jos laajentuneita verisuonia on paljon, hoitokeinona ovat erilaiset laserhoidot. Nykyaikaisilla laserlaitteilla voidaan sekä koaguloida hiusverisuonia niin, että veri ”kiehuu” ja sulkee suonet, että laseroida pienenpieniä vaurioita ihoon, joita korjatessaan ihon kollageenisynteesi vahvistuu, Rantanen sanoo.

– Jos iho suojataan auringolta, näyttöä on, että se säilyy vähemmillä vaurioilla. Talvisin moni nauttii avantouinnista. Saunaan suosittelen silloin aika lievää lämpöä. Kasvojen iho kannattaa suojata saunassa viileään veteen kastetulla pyyhkeellä.

Onko couperosaan lääkkeitä?

– Ensimmäinen kunnon lääke saanee myyntiluvan vuoden sisällä. Kyseessä on silmänpainetautilääke, brimonidiini, joka stimuloi α2-adrenoreseptoreita. Se pitää verisuonet supistuneina aamusta iltaan, mutta aamulla tarvitaan uusi annostus. Myös esimerkiksi apteekin Rosaliac voi lieventää ihon punaisuutta ja ärsytysherkkyyttä, ihotautilääkäri Tapio Rantanen sanoo.

Teksti: Eeva-Helena Laurinsalo

X