Kauneus

Elinvoimaiset ja pitkät hiukset someniksin avulla? Testasimme, tekeekö hehkutettu rosmariinivesi ihmeitä kutreille

Onko rosmariinivesi ihmeliemi tukalle? Annan toimittaja valmisti rosmariinivettä itse ja testasi, mitä se tekee hiuksille.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock, Annan Toimitus

Saako rosmariinivedellä elinvoimaiset hiukset?

Onko rosmariinivesi ihmeliemi tukalle? Annan toimittaja valmisti rosmariinivettä itse ja testasi, mitä se tekee hiuksille.

Rosmariinivesi ja muut rosmariinia sisältävät tuotteet villitsevät nyt somessa.

Rosmariinin väitetään edistävän hiusten kasvua ja tekevän hiuksista elinvoimaiset. Lisäksi sillä väitetään olevan positiivisia vaikutuksia hiuspohjaan.

Etenkin rosmariiniöljyn hiustenlähtöä hillitseviä vaikutuksia on tutkittu. Osassa tutkimuksista on havaittu, että rosmariiniöljy on varteenotettava vaihtoehto niille, jotka eivät tahdo käyttää hiustenlähtöön tavanomaisia hoitomenetelmiä, kuten minoksidiiliä.

Somessa onkin nyt tartuttu rosmariinin väitettyihin vaikutuksiin. Hiuspohjaan hierotaan rosmariiniöljyä ja hiuksiin suihkutellaan rosmariinivettä. Kiinnostun kokeilemaan jälkimmäistä, sillä rosmariinivesi tuntuu tuhtia öljyä helpommalta ratkaisulta helposti rasvoittuvaan hiuspohjaani.

Lisäksi olen törmännyt somessa tapauksiin, joissa ihmiset ovat innostuneet sivelemään hiuspohjaansa liian tuhteja aromaattisia öljyjä ilman tuotteen oikeanlaista laimentamista. Se on saanut hiuspohjan ärtymään ja pahentanut hiustenlähtöä entisestään.

Itse tehty rosmariinivesi on helppo valmistaa.

Näin helposti rosmariinivesi valmistuu kotona

Rosmariinivesi on helppo valmistaa itse. Tarvitset vain nipun tuoretta rosmariinia sekä tyhjän suihkepullon, joita saa esimerkiksi lähikaupoista. Muut tarpeet löytyvät luultavasti kotoasi.

  • Leikkaa noin viisi tuoretta oksaa rosmariinia, ja laita ne kiehuvaan veteen. Halutessaan joukkoon voi laittaa myös tuoretta minttua tuomaan raikasta tuoksua.
  • Vähennä levyn lämpöä saman tien.
  • Noin 15 minuutin kuluttua väännä lämpö levyltä pois ja jätä rosmariinivesi hautumaan kattilaan noin 10 minuutiksi.
  • Anna rosmariiniveden jäähtyä rauhassa kattilassa.
  • Kun vesi on jäähtynyt, kaada vesi siivilän läpi toiseen astiaan niin, että oksat jäävät siivilään.
  • Pullota vesi suihkupulloon. Suihkupulloja saa marketeista, mutta saman asian ajaa esimerkiksi tyhjentynyt face mist -kasvovesipullo.
  • Säilytä rosmariinivesi jääkaapissa, jotta se säilyy hyvänä pidemmän aikaa.

Rosmariinivesi – katso ohjeet ihmeliemen tekemiseen videolta!

Miten tuote sitten toimi käytännössä?

Lähtötilanne: värjäämättömät, hennot ja liukkaat hiukset

Minulla on värjäämättömät, hennot ja liukkaat hiukset. Hiukseni ovat olleet viimeisen vuoden aikana ankeassa kunnossa.

Hiuksia tuntuu jäävän hiusharjaan aiempaa enemmän, päänahka on kiukutellut kuivuuttaan ja värjäämättömät hiukseni rasvoittuvat alta aikayksikön.

Suhtaudun hiuksia elvyttävään somehittiin varauksella, mutta no, samaan konkurssiin: tuskin siitä haittaakaan on, että kokeilen. Rosmariinivesi, tee taikasi!

Kuukauden käytön aikana paljastuu rutiinin vaivattomuus

Olen yleensä se tyyppi, joka innostuu uudesta asiasta, jaksaa suorittaa uutta asiaa noin kolmen päivän ajan, kunnes unohtaa koko jutun. Rosmariinivesi kuitenkin vakiintuu nopeasti osaksi päivittäistä kauneudenhoitorutiiniani.

Suihkuttelen rosmariinivettä tunnollisesti hiuspohjaani päivittäin: joko hiusten pesun jälkeen, kun hiukset ovat vielä kosteat, tai iltaisin ennen nukkumaan menoa.

Säilytän taikalientäni jääkaapissa, jotta se säilyy hyvänä kauemmin. Rosmariinivesi säilyy hyvänä jääkaapissa noin kuukauden ajan, mutta vettä kannattaa haistella aina silloin tällöin. Mikäli vesi haisee ikävältä, on aika valmistaa uusi liemi.

Jotain virkistävää veden suihkimisessa on – viileä rosmariinivesi tuntuu hyvältä hiuspohjassa. Innostun myös ostamaan muutaman euron hintaisen shampooharjan, jonka avulla hieron rosmariinivettä hiuspohjaan.

Shampooharja on pyöreä, muovinen esine, jossa on pieniä nystyröitä tai ”piikkejä”, jotka hierovat päänahkaa ja aktivoivat siten päänahan verenkiertoa.

Shampooharjan avulla voi hieroa shampoon päänahkaan, mutta sitä voi käyttää myös rosmariiniveden tai seerumien levittämiseen – tai ihan vaan päänahan hieromiseen ja rentoutumiseen.

Shampooharja hieroo päänahkaa, ja sen nystyrät poistavat päänahasta hiustuotteiden jäämiä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että toisilla päänahan hierominen voi ärsyttää ihoa. Jos hiuspohja on erityisen ärtynyt, ei shampooharjaa kannata välttämättä käyttää.

Shampooharjassa on pehmeät hierontaharjakset.

Minusta rosmariiniveden hierominen hiuspohjaan shampooharjan avulla tuntuu mukavalta, etenkin silloin, kun hiukset ovat olleet koko päivän kiinni.

Kenties rutiinin mukavuus on yksi syy siihen, miksi siitä on helppo pitää kiinni. Hiukset eivät myöskään jää rosmariiniveden jäljiltä rasvaisen tai käsitellyn tuntuisiksi, ja veden saa jättää hiuksiin vaikuttamaan. Tuotetta ei tarvitse huuhdella pois.

Tulokset kuukauden jälkeen: ”Hiuspohjani voi paremmin kuin vuosiin”

Kun rosmariinivesi on ollut käytössä kuukauden ajan, hiuspohjani voi paremmin. Hiukset eivät enää rasvoitu yhtä rajusti, eikä päänahka ole ärtynyt tai kutiseva. Hiusharjaan tuntuu jäävän vähemmän hiuksia, mutta uusien hiuksien kasvua tai muutoksia hiusrajassani en ole havainnut.

Toisaalta tiedostan kuukauden olevan sellaiseen varsin lyhyt aika. Myöskään hiusten pituuksissa en ole havainnut erityistä muutosta.

Rosmariinivesi lupaa edistää hiusten kasvua
Uutta hiusta vai katkenneita kutreja? Hiusten juuressa sojottaa aiempaa enemmän lyhyitä haituvia, mutta en osaa varmuudella sanoa, onko kyseessä uutta kasvavaa hiusta vai aiemmin katkenneita hiuksia.

En suorilta käsin osaa sanoa, onko hiuspohjani hyvinvoinnin takana rosmariinivesi vai se, että olen kokeilun aikana kiinnittänyt hiustenhoitoon muutenkin enemmän huomiota.

Hieron rosmariiniveden päivittäin hiuspohjaan, mikä varmasti aktivoi hiuspohjaa. Shampoon hierominen päänahkaan shampooharjalla puolestaan auttaa irrottamaan muotoilutuotteiden jämiä, jolloin ne eivät jää tukkimaan ja ärsyttämään hiuspohjaa.

Hiuspohjani voi kuitenkin nyt paremmin kuin vuosiin, joten ainakaan haittaa tuotteesta ei ole ollut.

Monissa tutkimuksissa rosmariinin varsinaisia vaikutuksia pystyttiin havaitsemaan vasta kuuden kuukauden jälkeen. On siis aikaista sanoa, onko rosmariinivesi vaikuttanut esimerkiksi hiusteni kasvuun.

Niin kauan kuin hiuspohjani ei tunnu ärtyvän käsittelystä ja jaksan pitää uudesta rutiinistani kiinni, aion jatkaa rosmariiniveden käyttöä. Osittain siksi, että sen valmistaminen on helppoa ja edullista, eikä siitä tunnu olevan haittaakaan.

X