Kauneus

Endermologiehoito puree selluliittiin

Teksti: Anna.fi

Paljon lupaava otsikko, eikö? No, tämä ei kuitenkaan ole mikään puffi taas jonkin uuden selluliittihoidon puolesta. Tämä on lyhyt katsaus ainoaan selluliittihoitoon, jonka teho on tieteellisesti todistettu. Hoito ei saa aikaan ihmeitä, mutta ainakin se hakkaa kaikki selluliittivoiteet mennen tullen.

Sairaanhoitaja ja lymfaterapeutti Erja Korhonen on tehnyt endermologiehoitoja ja plastiikkakirurgisten toimenpiteiden jälkihoitoja seitsemän vuotta. Nyt hänen hoitohuoneestaan löytyy uusi, CelluM6 Keymodule -hoitolaite. Koko Suomessa niitä on yhteensä ehkä viisikymmentä, joista uusinta versiota on enintään puolet. Yksi laite maksaa noin 30 000 euroa, mikä riittänee syyksi sille, että sitä ei löydy jokaisesta kauneushoitolasta.

Miksi se sitten mahtaa selluliittiin, kun niin moni muu tuote tai hoito ei siihen pysty?

”Selluliitti on seurausta huonosta pintaverenkierrosta ja nestekierrosta kudoksissa. Kun kudos ei ole aktiivinen, se kuolee. LPG-systemsin kehittämässä endermologiehoidossa kudosta muokataan mekaanisesti. Hoidon tavoitteena on auttaa kudoksen omaa verenkiertoa toimimaan paremmin”, Korhonen selittää.

LPG-hoitojen lyhyt oppimäärä

Keksintö on ranskalainen, ja se kehitettiin palovammojen jälkeisen arpikudoksen hoitoon. Sillä saralla tulleen menestyksen jälkeen kudosten muokkaustekniikkaa hyödynnettiin myös selluliittihoitona. Kun sen toimivuudesta saatiin vielä tieteellistä näyttöä, menestys oli taattu.

”Suomessa tätä hoitoa ei valitettavasti vielä tunneta niin hyvin kuin muualla maailmassa”, Korhonen pahoittelee.

Endermologiehoidossa käytettävän LPG-hoitolaitteen suuttimessa on voimakas imu, joka nostaa selluliitiksi muuttuneen kudoksen lähemmäs ihon pintaa. Suuttimen reunoilta lähtien toisiaan lähenevät pyörivät rullat hierovat, puristavat ja täristävät kudosta – muokkaavat sitä. Jos kudoksessa on vasta alkavaa selluliittia ja kudos itsessään on pehmeää ja höllyvää, hoito poistaa ensin ylimääräisen nesteen, ennen kuin itse kudokseen edes pääsee laitteella vaikuttamaan.

Jos selluliitti on kovaa, kivuliasta, pakkautunutta ja laattamaista, hoitoja tarvitaan enemmän kuin pehmeän kudoksen virvoittamiseen. Korhonen arvelee, että oikein pahan selluliitin hoitoon kannattaisi ottaa hoitoja kuurina: kahdesti viikossa, yhteensä 20 tai 25 hoitokertaa. Sen jälkeistä tilaa voi ylläpitää kuukausittaisella hoitokäynnillä. Yksi hoitokerta maksaa keskimäärin 50–60 euroa. Hoitosarjan kesto vaikuttaa yleensä kertahintaan.

”Joillakin tulee tuloksia nopeammin kuin toisilla. Usein tarvitaan pidempiaikaista sitoutumista hoitoon. Myös ruokavalio, liikunnan määrä, lääkitys ja hormonitoiminta vaikuttavat hoidon tuloksiin”, Korhonen muistuttaa.

Ei mikään laihdutusihme

Ensimmäisellä kerralla hoito saattaa tuntua hassulta, ja tehdä jopa vähän kipeää. Hoidon aikana Korhonen tarkkailee hoidettavan kasvojen ja ihon reaktioita ja kyselee jatkuvasti varmistuakseen siitä, että hoito ei ole liian voimakasta, mutta ajaa kuitenkin tarkoituksensa.

Hoito ei itsessään laihduta, vaikka hoitokuurin aikana paino saattaa kyllä pudota pari kiloa. Se kiinteyttää ja tukee ihoa, auttaa ihoa ja kudoksia voimaan paremmin, Korhonen kuvailee.

”Endermologiehoito myös ennaltaehkäisee selluliitin syntymistä. Ja hoitoon kannattaa tulla, vaikka selluliitti ei vielä olisikaan kovaa”, hän muistuttaa.

Kun Korhonen alkoi käyttää LPG:n laitteita, hän tutki tuloksia valokuvien ja mittanauhan kanssa.

”Ennätys syntyi, kun asiakkaalta lähti 20 hoitokerralla yhteensä 12 senttimetriä vyötäröstä.”

Tapahtuneiden muutosten pohjalta hän tiivistää, että jos selluliitti ei ole päässyt kauhean pahaksi, eikä asiakkaalla ole voimakkaita lääkityksiä, seitsemällä hoitokerralla reisistä lähtee yleensä pari senttimetriä, vyötäröltä neljästä viiteen senttiä. Kymmenennen kerran jälkeen on lähtenyt vielä puolitoista senttimetriä kummaltakin alueelta.

Selluliitti on luultavasti sidoksissa hormonitoimintaan, ja moni syyttääkin selluliitistaan ehkäisypillereitä tai muita hormonitoimintaan vaikuttavia valmisteita.

Endermologiehoito on suosittua myös kosmeettisen kirurgian yhteydessä. Esimerkiksi rasvaimun tulos paranee, jos hoitoa otetaan jo ennen rasvaimua ja sen jälkeen.

Miltä hoito tuntui – kaksi kokemusta

Kuulin itse endermologiehoidosta ystävältäni, jolla on täydelliset, sileät reidet, vaikka ikä lähentelee hänelläkin kolmeakymmentä. Kun valittelin hänelle omia muhkuroitani, hän kertoi ”luottamuksellisesti”, että ei hänkään kestäisi kaiken paljastavaa rantaelämää ilman endermologiehoitoja.

Toisen ystäväni kanssa olimme jo mielestämme kokeilleet lähes kaiken mahdollisen, mitä purkista, kaupasta ja postimyynnistä löytyy, kuivahieronnasta ja ties mistä selluliittihoidosta puhumattakaan. Varasimme kuitenkin kumpikin ajan endermologiehoitoon. Ystäväni valitsi hoitopaikan Vantaalta, itse kävin Korhosen hoitolassa Helsingissä.

Ystäväni sai ajan ensin. Hän soitti heti hoidosta lähdettyään, että hoitolassa oltiin kyllä oltu kovin ystävällisiä, mutta hoito ei kuulemma sovi hänelle laskimovaivojen vuoksi, ja hoitolaitekin oli hajonnut hoidon aikana.

Kului muutama päivä, ja sama ystäväni lähetti sähköpostia. Hän suunnitteli menevänsä kuitenkin uudelleen selluliittihoitoon. Kesken jäänytkin hoitokerta näytti tehonneen: muhkurat olivat silinneet selvästi.

Itse kävin hoidossa ensimmäisen kerran viikko sitten. Korhonen selitti selkeästi mihin hoitomenetelmä perustuu. Hän myös näytti valokuvista, millaista tulosta on odotettavissa, ja millaiseen selluliittiin hoito mitenkin puree.

Hoidon aluksi piti pukea ylle pikkuruinen (mutta onneksi kovin venyvä) kaulaan asti ulottuvia pitkähihaisia sukkahousuja muistuttava hoitopuku. Sitten kävin hoitopöydälle pitkäkseni, ja Korhonen käsitteli hoitolaitteella koko vartaloni läpi. Eniten aikaa hän käytti yleisimmissä selluliitin kertymäkohdissa: reisissä, käsivarsissa ja pakaroissa.

Ihoni reagoi herkästi hoitoon, joten Korhonen kyseli usein, että sattuuko hoito tai tuntuuko se ikävältä, ja sääti suuttimen imua ja rullien toimintaa sen mukaan.

Heti noin 45 minuutin hoidon jälkeen oli hyvä ja rentoutunut olo, vaikka se oli etenkin takareisissä tuntunut hieman kivuliaalta. Muutaman tunnin kuluttua reisiä alkoikin hieman särkeä, mutta se meni ohi yhdessä yössä.

Olin sen verran vaikuttunut, että varasin neljä lisäkertaa.

Lisätietoja endermologiehoidosta:

Care Action Oy:n sivut

Sairaala Botnia Oy:n sivut

Terveysinfo.net -artikkeli

Teksti: Emma Suominen

X