Kauneus

Häivytä kaksoisleuka

Teksti:
Anna.fi

Hui, mistä ilmestyivät kaksoisleuka ja kalkkunanheltat? Säntillinen hoito auttaa estämään leukalinjan ja kaulan ihon repsahtamista.

Häivytä kaksoisleuka

Keski-iässä leukalinjan valahtamisen yleensä bongaa peilistä tai alaviistosta räpsäistystä valokuvasta.

− Kaksoisleuka voi olla jo nuorella. Monesti syynä on pieni alaleuka, jolloin ihonalainen rasva erottuu selkeästi poimuna, kuvailee plastiikkakirurgian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tatu Tarkka helsinkiläisestä Dextran Plastiikkakirurgisesta sairaalasta.

Ikääntyessä iho menettää kimmoisuutta ja leuan alta suunnilleen solisluiden kohdalle jatkuva platysma-lihas veltostuu.

− Heltat alkavat erottua yleensä yli viisikymppisillä, lievemmät muutokset jo aiemmin.

Apua kosmetiikasta?

Pahaksi päässeitä helttoja ei mikään eliksiiri häivytä, mutta leuan ja kaulan ihon huolellinen hoito pitää ne pitempään loitolla.

Moni levittää kasvoille arvokkaita seerumeita, mutta unohtaa leuan, kaulan ja dekollateen. Meikkaavien naisten kasvoja suojaavat usein auringon säteilyltä meikkivoiteiden suojakertoimet, kun taas kaula jää ilman.

− Ihosta on hyvä pitää huolta kosteusvoiteilla, mutta myös suojata sitä auringolta, Tarkka tähdentää.

Kaulan ja leuan iholle tekevät eetvarttia hyvät voiteet ja seerumit. Panosta suojakertoimeen myös pilvisinä päivinä. Vaikkei kärähtämisen vaaraa olisi, ikääntyy iho auringon vaikutuksesta kiivaammin.

Tepsiikö jumppa?

Asiantuntija suhtautuu kasvojumppaan myönteisesti.

− Se voi ehkäistä platysma-lihaksen veltostumista, Tarkka arvioi.

Jojoilevat elämäntavat eivät tee leukalinjalle hyvää. Jos paino sahaa ja mässäilyn tulokset taltutetaan rajuilla laihdutuskuureilla, se näkyy veltostuneena ihona.

Iän karttuessa näin käy herkemmin, sillä iho ei ole enää niin kimmoisa. Huolella kosteutettu on hitusen mukautuvampi kuin korppumaisen kuiva. Ravintoon kannattaa kiinnittää huomiota. Kimmoisa iho vaatii A- ja E-vitamiineja sekä omega-rasvahappoja. Kasviöljyt, rasvainen kala sekä oranssit ja keltaiset vihannekset ovat tepsiviä ihonhoitoruokia.

Ruiske vai laser?

Jos helttojen harmittelu nakertaa elämäniloa, voi olla paikallaan kääntyä lääkärin puoleen. Aina veistä ei tarvita.

− Kun ihomuutokset ovat lievempiä, kaulan ihoa voi kiinteyttää radiofrekvenssi- tai laserhoidolla, Tarkka mainitsee.

Sarjoina annetut radiofrekvenssi- ja laserhoidot tehostavat kollageenin syntymistä ihossa, joka on yksi ihon kiinteyden avaintekijöistä. Toimenpiteet ovat kivuttomia ja toipuminen nopeaa.
Entä jos rannalla kelliminen ja tupakointi ovat tehneet tepposensa iholle, joka nyt on kuiva kuin hapankorppu?

− Ihoa voi syväkosteuttaa hyaluronihappopistoksilla pistemäisesti mesoterapian tapaan.

Hyaluronihappo on tuttu ihovoiteista, joihin sitä usein lisätään. Se sitoo ihoon kosteutta ja saa sen näyttämään nuorekkaammalta. Mesoterapiassa tehoaineet imeytetään ihoon sarjapistoksilla. Neulojen kärjet ovat kooltaan mikroskooppimaisen ohuita.

Myös botuliiniruiskeista voi olla hyötyä. Tarkka neuvoo, että yksittäistä platysma-lihaksen juonnetta voi rauhoittaa pienellä annoksella.

Jos punnitsee järeämpiä toimenpiteitä, soveltuu rasva-imu leuan alta parhaiten nuoremmille potilaille. Pientä leukaa voi säätää leukaimplantilla, ja löysän ihon ja platysman voi korjata leikkauksella. Siinä platysma-lihas kiinnitetään ryhdikkäämmin, jotta selkeä leukalinja palautuu.

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

Kotilääkäri 4/2014

X