Kauneus

Haurastuvatko hiuksesi kesällä? 6 kesän hiuksille aiheuttamaa ongelmaa ja ratkaisut niihin

Kesä saattaa kuivattaa hiuksia, haurastuttaa, haalistaa ja polttaa niitä. Lue vinkit, miten ehkäiset hiusten kesäongelmat ja hoidat tukan jälleen kauniiksi.
13.6.2018 Teksti: Riikka Väänänen Kuvat: iStock

Ongelma: Kuiva takkutukka

Kesän ja auringon kuivattama tukka on kuin suomut auki harottava käpy ja siksi vaikea kammata.

Ratkaisu: Rannalle mennessäsi hiero tukkaan kosteuttavaa, hiuksiin jätettävää hoitoainetta tai hiusöljyä ja letitä tukkasi tai kampaa se trendikkään vesikampauksen tapaan taakse. Näin hoitoaine saa muhia kutreissasi. Oikein kuivaan tukkaan tepsii kampaajan tekemä kosteuttava tehohoito.

Ongelma: Haalistuva väri

Kaunis hiusvärisi haalistuu auringossa nopeammin kuin vanhat lapsuuskuvasi laatikon pohjalla.

Ratkaisu: Hattu. Mikään ei ole yhtä tehokas suoja hiusvärille kuin peittävä päähine. Jos ajatus tuntuu hiostavalta, ota käyttöön UV-suojan sisältävä hoitoaine. Niitä on onneksi myös kevyitä, tukkaa latistamattomia versioita. Käytä noin kerran viikossa väripigmenttejä sisältävää hoitoainetta.

Ongelma: Haurastuvat suortuvat

Aurinko tekee hiuksille vähän samaa kuin blondaus. Se paitsi kuivattaa kutreja ja vaalentaa hiusväriä myös haurastuttaa tukkaa. Hiuksille käy kuin rapistuvalle tiiliseinälle: koko rakennelma muuttuu päivä päivältä heikommaksi.

Ratkaisu: Hiuksia paikkaavat hoitotuotteet. Ne sisältävät useimmiten korjaavia proteiineja kuten keratiinia. Voit myös napsia biotiinia sisältävää ravintolisää. Se ei pelkästään nopeuta hiustenkasvua vaan myös vahvistaa hiusten rakennetta. Tämä toki vie jonkin verran aikaa, eli ensiavuksi on syytä hankkia kunnon korjaussarja.

Ongelma: Kaksihaaraiset latvat

Pitkän tukan latvat ovat nähneet jo useamman aurinkoloman ja ovat siksi kuluneet ja harottavat kuin repsahtanut narunpää.

Ratkaisu: Paras ratkaisu haaroittuneille latvoille ovat sakset. Sellaista liimaa ei ole keksittykään, joka saisi viisihaaraisen hiuksen paikattua yhdeksi terveeksi. Haaroittumista voi kuitenkin ehkäistä hiusten rakennetta korjaavilla tuotteilla. Tarjolla on myös latvoja suojaavia, hiuksiin jätettäviä hoitoaineita. Latvaseerumeita kannattaa hieroa vain latvoihin, jotta välttyy littanalta tukalta.

Ongelma: Kärähtänyt päänahka

Päänahka on yhtä altis kärähtämiselle kuin mikä tahansa muu ihoalue. Etenkin jakauksen kohta palaa herkästi vaikkapa rannalla tai veneillessä. Hiusten lomasta on vaikea nähdä epäilyttäviä ihomuutoksia, joten siksikin hiuspohjaa on syytä suojella palamiselta.

Ratkaisu: Tässäkin tapauksessa paras suojautumiskeino on hattu tai huivi. Kaikki eivät kuitenkaan ole päähineihmisiä. Onneksi markkinoilla on myös keveitä aurinkosuojia, joita voi käyttää päänahkaan latistamatta koko kampausta.

Ongelma: Himmenevä hehku

Kauniit kutrisi ovat kulahtaneet, kiitos auringon sekä kloori- ja meriveden. Huolella vaalimasi kiilto on tyystin kadonnut ja tukkasi muistuttaa kuivaa heinäkasaa.

Ratkaisu: Nopein keino palauttaa kutrien kiilto on uusi hiusväri. Tylsin ja samalla hitain mutta yllättävän tehokas keino kiillottaa kutreja on lisätä ruokavalioon hyviä rasvoja. Nopeampi ja värjäämistä halvempi ratkaisu on hankkia hiuksia kiillottava hoito ja muotoilusuihke.