Hiusharjan pesu olisi hyvä tehdä ainakin muutaman kerran kuukaudessa. Kuvassa nainen harjaa hiuksia.
Likaiset kammat ja harjat siirtävät hiustuotteiden jämiä puhtaaseen tukkaan.
Kauneus

Ethän vain harjaa tukkaasi likaisella harjalla? Hiusharjan puhdistaminen jää monelta tekemättä – näin usein harjat ja kammat tulisi pestä

Hiusharja kaipaa meikkisiveltimien tavoin pesua. Kysyimme asiantuntijalta, kuinka usein ja millä tavalla hiusharja kannattaa pestä.
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock

Moni muistaa heittää vanhat meikit roskiin, vaihtaa ripsivärin uuteen säännöllisin väliajoin ja ostaa vanhan hammasharjan tilalle uuden kolmen kuukauden välein. Kylpyhuoneessa on kuitenkin vielä yksi asia, joka unohtuu helposti tehdä – nimittäin hiusharjan pesu.

Hiusharjoja ja -kampoja tulisi pestä säännöllisesti, sillä likaisena ne vain rasvoittavat tukkaa ja lyhentävät harjan käyttöikää.

– Huonokuntoiset harjat tulisi vaihtaa uusiin. Niihin ei putsaaminen auta. Hiuksiin käytettävät tuotteet kertyvät harjaan, minkä vuoksi harjat tulee puhdistaa säännöllisesti. Hiustuotteiden sisältämät öljyt ja liuottimet tuhoavat harjan materiaaleja ja lyhentävät sen elinikää, kertoo Qhair-kampaamon Art Director Sedin Klapuh.

Hiusharjan puhdistus olisi hyvä tehdä ainakin muutaman kerran kuukaudessa

Klapuh kertoo, että hiusharjan pesu olisi hyvä tehdä runsaalla vedellä säännöllisesti.

– Jos käyttää hiuksissa paljon tuotteita, kampa tai harja kannattaisi putsata kerran viikossa. Muulloin harja tulisi pestä ainakin 2–3 viikon välein.

Hiusharjan vaihtamiseen ei ole olemassa tarkkaa sääntöä. Se riippuu pitkälti harjan käyttäjästä ja siitä, kuinka nopeasti harja menee huonoon kuntoon. Esimerkiksi hiustuotteiden runsas käyttö voi vaikuttaa siihen, miten pitkään hiusharja ja -kampa pysyvät käyttökelpoisina.

– Kun harja lähtee hajoamaan, olisi se viimeistään silloin hyvä vaihtaa, Klapuh toteaa.

Hiusharjan pesu kannattaa tehdä säännöllisesti. Kuvassa henkilö harjaa hiuksia.

Se, kuinka usein hiusharjan pesu tulisi tehdä, riippuu harjan käyttäjästä. Jos omassa tukassa käyttää paljon hiustuotteita, harja on hyvä puhdistaa kerran viikossa.

Tee hiusharjan pesu oikein – asiantuntijan vinkit

Hiusharjan pesu onnistu kätevästi astiassa tai lavuaarissa. Puhdista harjat ja kammat näin:

  1. Laske lämmintä vettä kulhoon tai lavuaariin.
  2. Sekoita veden sekaan kevyttä shampoota. Tehokkaamman tuloksen saat, kun lisäät veteen shampoon ohella 1–2 teelusikallista soodaa. Seos puhdistaa harjasta kuolleet ihosolut, rasvat sekä tuotejäämät.
  3. Upota hiusharja tai kampa veteen 3–5 minuutiksi. Jos harjassa on puuvarsi, hiusharja kannattaa asettaa astiaan niin, ettei varsi uppoa täysin veteen. Näin varsi eivät hajoa.
  4. Huljuttele hiusharjaa tai kampaa lopuksi vedessä siten, että siitä irtoaa kaikki epäpuhtaudet.
  5. Huuhtele harja kylmän veden alla ja laita kuivumaan pyyhkeen päälle.
Hiusharjan pesu onnistuu myös hammasharjalla. Kuvassa hammasharjoja.

Puhdas hammasharja on kätevä väline erittäin likaisten harjojen ja kampojen puhdistukseen.

Artikkelia korjattu 14.10.2020 kello 10.55: Tekstissä mainitut puuharjakset korjattu puuvarreksi. Harjaa tai kampaa huljutellaan vedessä sekoittamisen sijasta. 

X