hiuspohjan hoito
Usein hiuspohjasta irtoava valkoinen pöly onkin hilseen sijaan kuivaa ihosolukkoa.
Kauneus

Päänahasta irtoava valkoinen pöly ei useinkaan ole hilsettä – hiuspohja kuivuu kuten muukin iho ja kaipaa siksi kosteutusta

Rauhoita, kosteuta, tasapainota ja hiero. Hiuspohja kaipaa toisinaan erityistä hoivaa, etenkin talven kuivimpina kuukausina.
Teksti: Riikka Väänänen Kuvat: iStock

Hiuspohjan hoito vaikuttaa myös hiusten hyvinvointiin.

Miten hiustenpesutuotteissa kannattaa huomioida hiuspohjan hoito?

Hiuspohja on ihoa siinä missä kasvojenkin iho, ja vain terveestä hiuspohjasta kasvavat terveet hiukset. Siksi kannattaa valita sampoo hiuspohjan kunnon mukaan ja hoitoaine hiusten tarpeiden mukaan.

Lähes poikkeuksetta päänahan kiukuttelu johtuu kuivuudesta. Jos päänahka kutisee, kirvelee tai pölisee kuivuuttaan, se kaipaa hoitoainetta, jossa on esimerkiksi glyseriiniä ja hyaluronihappoa, sekä rauhoittavia ainesosia, joita ovat esimerkiksi kauraöljy, allantoiini ja pantenoli.

Usein hiuspohjasta irtoava valkoinen pöly onkin hilseen sijaan kuivaa ihosolukkoa, aivan kuten kuivalla vartalon ihollakin. Hilse taas on isompaa, lastuina irtoavaa ihoa ja johtuu yleensä hiivasienen liikakasvusta. Hilseistä hiuspohjaa hoidetaan sampoolla, jossa on esimerkiksi ketokonatsoli-nimistä lääkeainetta sekä kuorivaa salisyylihappoa.

Lue myös: Kun päänahka kutisee ja kuivuu, moni pidentää pesuväliä – oikea hoito on pestä usein ja välttää tiettyjä kosmetiikan aineita

Onko kuorinta hyvä hiuspohjan hoito?

Monet asiantuntijat puhuvat kuorimisen puolesta. Hiuspohjan kuorintaa suositellaan erityisesti silloin, kun käytät paljon muotoilutuotteita tai kuivasampoota tai hiuspohjasi rasvoittuu helposti. Hiuspohjan kuorintaan voi käyttää esimerkiksi hierovaa harjaa tai mietoja hedelmähappoja, etenkin jos haluat välttyä rakeisten kuorintojen työläältä huuhtelulta.

Voiko hiustenlähtöä estää tai hiustenkasvua nopeuttaa?

Hiustenlähtö voi johtua monesta syystä, kuten sairastelusta, stressistä, hormonaalisesta vaihtelusta, perintötekijöistä tai puutteellisesta ruokavaliosta. Mitään hokkuspokkus-ratkaisua tai -tuotetta hiustenlähtöön ei ole. Voit kokeilla biotiini-kuuria: biotiini pidentää hiusten kasvuvaihetta ja lyhentää lepovaihetta, jolloin uudet hiukset kasvavat nopeammin ja pidemmiksi.

Hiuspohjan hieronta tehostaa verenkiertoa ja siten myös hiustenkasvua. Hiero päänahkaa hiuksia pestessäsi tai käytä pesun jälkeen päänahalle tarkoitettua hiustenkasvua vauhdittavaa tehotiivistettä, jossa on esimerkiksi vahvistavia prebiootteja, pintaverenkiertoa tehostavaa kofeiinia sekä B5-, B3-, B6-, C- ja E-vitamiineja.

Lue myös: Milloin hiustenlähtö ei ole normaalia? Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin hiuspohjan yleisimmistä ongelmista

Hiuspohjani rasvoittuu, mutta tukkani on pitkä, enkä halua pestä sitä joka päivä. Mitä teen?

Vaahdota hiuspohja aina kahteen kertaan. Ensimmäinen kerta pesee pois rasvan ja muotoilutuotejäämät, toinen hoitaa ja tasapainottaa. Huomaat kahden vaahdotuksen vaikutuksen jo heti ensimmäisestä pesusta. Hiuksista tulee ilmavammat, ja ne pysyvät pidempään puhtaina. Valitse hiusten pesuun sampoo, joka hillitsee päänahan rasvoittumista mutta hoitaa hiusten pituuksia ja latvoja.

Käytä kuivasampoota vain satunnaisesti, sillä niissä on usein paljon alkoholia. Alkoholi kuivattaa hiuspohjaa, ja se reagoi kuivuuteen rasvoittumalla lisää.

Lue myös: Kotiliesi.fi: Miksi päänahka kutisee ja pukkaa finnejä? Syy saattaa löytyä tavasta, jolla peset hiuksesi

X