Kauneus

Hiusten vaalennus kotona: Tiina ryhtyi vähitellen blondaamaan ruskeita hiuksia – tähän sävyyn päättyi puolen vuoden kokeilu

Hiusten vaalennus kotona on operaatio, jota harva suosittelee. Argumentit kuuluvat, että se on hiusten kunnolle rääkki ja tulee lopulta kalliimmaksi kuin kampaajakäynti. Toimittaja Tiina Torikka otti haasteen vastaan.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Tiina Torikka

Hiusten vaalennus kotona: kaikki sävyt värinpoistojen välillä.

Hiusten vaalennus kotona on operaatio, jota harva suosittelee. Argumentit kuuluvat, että se on hiusten kunnolle rääkki ja tulee lopulta kalliimmaksi kuin kampaajakäynti. Toimittaja Tiina Torikka otti haasteen vastaan.

Nuoruuden hairahduksena 2010-luvun taitteessa tein traumatisoivan markettiblondauksen, ja sen jälkeen hiukseni ovat olleet lähes koko aikuisikäni ruskeaksi sävytetyt.

On aika kokeilla, miten 2020-luvun tökötit saavat hiukset vaalenemaan kotona.

Niille, jotka haluavat vaalennustarinan lyhyen version, kerron sen pähkinänkuoressa:

1. Aloitin blondaustaipaleen puoli vuotta aiemmin. Karmivimpien juurikeltaisten aikaan käytin pipoa ihmisten ilmoilla.

2. Strategiani oli: hiljaa ja hiusta säästäen. Vaalensin värinpoiston jälkeen seuraavan kerran hiuksia kuuden viikon päästä, ja seuraavan kerran jälleen kuuden viikon päästä. Samalla hoidin tummaa juurikasvua piiloon.

3. Tällä haavaa juurikasvuni on kolmikuinen. Jos hetkittäin ahdistaa, ajattelen, että root shadow on hiusalan suuria nykytrendejä. Ja kuka sen lopulta erottaa rehellisestä juurikasvusta?

4. Värin ylläpito on helppoa valtavan hyvillä sävyttävillä sampoilla, jotka eivät enää maksakaan maltaita ja jotka saa ostettua parhaassa tapauksessa lähikaupasta.

Sitten pitkään ja yksityiskohtaiseen versioon.

Ensimmäinen sisäistettävä asia värjätyn tukan blondaamisessa on tämä: matka käy aina oranssin kautta. Hius ei muutu markettiruskeasta markettivaaleaksi yhdellä yrittämällä, piste. Kahdella yrittämällä voi onnistaa, mutta sitten hius on niin kuiva tuplakoettelemuksesta, että katumus lyö heti.

Oma taktiikkani oli elää talvea juuret pipon alla piilossa. Juurissa vaalennuksen jälki on aina armottomin ja luonnottomin, sillä todennäköisesti neitseellinen juurikasvu on aivan eri sävyä kuin ruskeiksi aiemmin värjätyt pituudet.

Lähtötilanteessa hiukset ovat ruskeiksi värjätyt.

Hiusten vaalennus kotona: Ensimmäinen vaalennuskerta

Värinpoisto tehdään aivan samalla koreografialla kuin hiustenvärjäys. Kemikaalit sekoitellaan omista kertapakkauksistaan pulloon, josta seos pursotellaan kuiviin, pesemättömiin hiuksiin.

Ensimmäisellä vaalennuskerralla karmiva juurivärierotus ei tunnu olevan vältettävissä, jos juurikasvua on senttiäkään. Värinpoisto vetää käsittelemättömän osan hiuksesta kellertävän blondiksi ja kaiken muun oranssiksi.

Yksi värinpoisto näyttää karulta selvästi vaaleammissa juurissa.

Värinpoisto on hiukselle niin kova kemikaalihyökkäys, että tämän lookin kanssa kannattaa elää – toinen värinpoisto heti perään vaalentaisi oranssia, mutta tekisi hiusteni kunnosta järkyttävän.

Rääkätty tukka katkeilisi ja tekisi yleisilmeestä harakanpesämäisen pörrön. Harjatessa tukka venyisi elottomasti kuin purukumi.

Nyt tukka on yhden värinpoiston jäljiltä vielä elvytettävässä kunnossa.

Oranssisuus taittuu omia aikojaan. Väliväriset pituudet ovat ihan kivat, kun juuret piilottelevat seuraavaan värjäyskertaan saakka.

Toinen vaalennuskerta

Annan hiusten kerätä voimia kuusi viikkoa. Nyt juurikasvua alkaa puskea tummana, ja on pakko tehdä jo jotain. Uutta värinpoistoa siis ja yleisilme oranssista vaaleaksi!

Ennen tätä käsittelyä minulla siis oli oranssit pituudet, blondit juuret ja tummaa uutta juurikasvua. Käsittelyn jälkeen minulla on: kolme eri vaalean astetta. Ne ovat sentään jokseenkin lähellä toisiaan.

En ole kuitenkaan kovin huolissani. On aika ottaa käyttöön hopeasampoot ja blondin tukan hoitotuotteet.

Käytän ja testailen iloisesti sekaisin eri valmistajien maineikkaita blondipesuja, jotka ovat tummanvioletteja nesteitä.

Keltaisuudesta pääsemiseksi sampoon täytyy antaa vaikuttaa monta minuuttia, mutta pelkään, että joka minuutti päässä kuivattaa hiusta rahtusen. Pullon kyljessä suositus on yleensä kaksi minuuttia – tuplaan aina neljään, mutta varon käsittelemästä ollenkaan latvatupsuja.

Pihin naisen balayage. Hopeasampoo tekisi kuivista latvoista vaaleammat, mutta en raaski rääkätä niitä.

Lopputulos on yleisilmeeltään jo aivan selvästi vaalea.

Hiuksia pitää kyllä helliä vaalennussampoon vastapainoksi. Käytössäni on tavallisesti hiusnaamio. Ensin puristelen suihkumärästä tukasta enimmät vedet pois, ja sitten levitän naamiota kaikkialle paitsi päänahan tuntumaan.

Näin hiukset pysyvät kauemmin puhtaan oloisina ja saan harvennettua pesukertoja kahteen tai kolmeen viikossa. Naamio saa muhia hiusten pituuksissa ainakin viisi minuuttia.

Käytän hiusnaamiota aika lailla jokaisen sampoopesun päätteeksi, ja suurkuluttajana minulle käyvät marketin edulliset purnukat. Mutta hopeasampoo on käytössä vain joka toisella hiustenpesulla, ettei violetti pigmentti vetäise sävyä tuhkaiseksi. Joka toisella kerralla päähän menee bulkkisampoota.

Suurimmaksi menoeräksi hiustaipaleella osoittautuvat rakennekorjaavat tuotteet.

Vannon käsi sydämellä ihmeaineiden nimeen – rakennekorjaavat nesteet tekevät vaalentamisen karheuttamista latvoista hämmästyttävät sileät. Hiukset kiiltävät samalla kun lompakko itkee. Yhdestä pikkusormen kokoisesta putkilosta maksan 12 euroa!

Sävy on nyt oikea – miten juurikasvu kitketään kotona?

Huomaan, että uuden vaalennuksen tarve alkaa näkyä juurissa kuuden viikon päästä edelliskerrasta. Se ei tarkoita, että vielä tarttuisin väripakettiin.

Pidän tummasta juurikasvusta, se tekee vaaleasta minusta vain särmikkäämmän. Hiusalalla puhutaankin juurikasvun peittämisen sijaan nykyään root shadow -värjäyksestä, joka antaa juurten olla tummia ja vain häivyttää kontrastia värjättyihin hiusosuuksiin.

Mutta kyllä kymmenessä viikossa on jo kohdallani vaalennuspakko. Lapan värinpoisto-cocktailin taas päähäni.

Juurikasvun vaalentamisessa pelottavinta on, jääkö jokainen edellinen juurikasvu näkymään omana hieman eri tavalla kellertävänä vaakapalkkinaan. Ja kyllä, heti möhnät pois pestyäni huomaan, että asia on juuri näin. Neitseellinen juurikasvu on nyt suorastaan oranssia.

Värinpoistopaketissa suositellaankin laittamaan varsinaista hiusväriä perään, mutta minä säästän sekä hiusta että kukkaroa. Muutaman päivän voi elää lippiksessä tai huivikampauksessa.

Kaikki seuraavat hiustenpesut teen hopeasampoolla, kunnes juurikasvun sävy on haluamani. Ensimmäiset kaksi suihkukertaa annan vaikuttaa tutut neljä minuuttia, ettei vastarääkätty hius ota nokkiinsa kuivahtamalla liikaa. Kolmannella kerralla elän reunalla ja annan hopeasampoon muhia melkein 10 minuuttia.

Nyt ollaan taas tavoitevärissä! Vertailukuvassa vasemmalla on sävy heti värinpoiston jälkeen ja oikealla sävy kolmen hopeapesun jälkeen. Kuvia voi liu’uttaa.

Jatkossa voin taas käyttää joka toinen kerta tavallista sampoota aina kunnes koittaa juurikasvun värjäysaika.

Hiusten vaalennus kotona: Tilanne 6 kuukauden jälkeen

Elämää blondina on nyt takana runsaat puoli vuotta. Eniten ilahduttaa, kuinka vaalea tukka tuo silmien väriä aivan erilaisella tavalla esiin, kuinka huulipunat toimivat kuin uudella tasolla ja miten blondaus valaisee kaltaiseni tummiin pukeutujan kokonaishabitusta. Tässä viihdyn.

Väri ei ole tasasävyä juuresta latvaan, mutta tällä mennään.

Tulee vielä takuulla päivä, kun palaan brunetiksi. Silloin on helpottavaa tietää, että jälleen ruskeasta vaaleaksi vaihtaminen on kotikonstein työläämpää, mutta vain hiukan.

Näitä tuotteita käytin

Värinpoistot:

  • L’Oréal Paris Super Blonde Crème
  • Schwarzkopf Blonde L1++

Värinpoistoja kertyi puolessa vuodessa viisi, yhteensä noin 50 e.

Hopeasampoot:

  • Fanola No Yellow
  • Schwarzkopf Blondme Cool Blondes

Sampoisiin on kulunut noin 30 euroa.

Hiusnaamiot:

  • Garnier Fructis Hair Food Banana
  • Organic Shop Vibrant Raspberry & Acai

Aina ei ole aikaa naamiolle. Pika-apuna tilanteissa oli hiuksiin jätettävä hoitoaine:

  • Davines All in One Milk

Hoitoaineisiin on kulunut noin 30 euroa.

Rakennetta korjaavat hoidot:

  • Kevin Murphy Everlasting Colour
  • K18 Leave-in Molecular Repair

Rakennekorjauksiin on kulunut noin 100 euroa.

Kuudessa kuukaudessa vaaleiden hiusten ylläpito on maksanut runsaat 200 euroa.

X