Kauneus

Tekeekö järvivesi hiuksille ihmeitä? Vertasimme järviveden huhuttua vaikutusta kampaamon tehohoitoon – tulos yllätti: ”Yhtäkkiä tukkani on kuin permanentin jäljiltä”

Hiustenpesu järvivedellä tekee kutreille hyvää, sillä järviveden pH on hiusystävällisempi kuin vesijohtoveden. Voiko tutusta mökkirituaalista olla haastajaksi jopa kampaamon tehohoidolle? Anna päätti ottaa siitä selvää.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock, Anna Ferrante

Järvivesi tekee hiuksille hyvää.

Hiustenpesu järvivedellä tekee kutreille hyvää, sillä järviveden pH on hiusystävällisempi kuin vesijohtoveden. Voiko tutusta mökkirituaalista olla haastajaksi jopa kampaamon tehohoidolle? Anna päätti ottaa siitä selvää.

Hiustenpesu järvivedellä? Siitä on jo vuosikausia aikaa, kun edellisen kerran olen tehnyt niin. Mökkisaunaan tulee nykyään modernisti vesijohtovesi hanasta, joten järvivesipesut ovat jääneet lapsuuden kesiin mummolan rantasaunassa.

Sieltä on muistissa hiusten pehmoisuus ja silkkisyys. Hiustenpesu järvivedellä tekee hyvää hiuksille, sanottiin jo silloin. Niistä tulee pehmeääkin pehmeämmät.

Mummolan saunasta muistissa on myös hiusten huuhteleminen järvessä.

Nykyään tiedetään, että sampoot ja hoitoaineet voivat olla vesiekosysteemille haitallisia, joten vastuullinen järvivedellä peseytyjä kantaa veden järvestä ja suorittaa huuhtelut pesuhuoneen puolella.

Nyt on aika testata uudelleen, tepsiikö järviveden taika aikuisen naisen kuiviin ja käsiteltyihin hiuksiin!

Lue myös: Ongelmana hiusten harveneminen, elottomuus tai katkeileminen? Etsimme täsmäratkaisut kuuteen yleiseen hiuspulmaan

Hiustenpesu järvivedellä avaa hiussuomuja vähemmän kuin hanavesi

Ennen kuin urakkaan ryhtyy, on kuitenkin varmistettava asiantuntijalta, onko järviveden maineessa hyvänä hiustenpesuvetenä oikeasti perää.

– Kyllä, järvivesi tekee hyvää tukalle, vahvistaa hiustutkija Annikki Hagros-Koski.

Vaikutus perustuu pH-arvoon ja siihen, miten veden happamuusaste vaikuttaa hiussuomujen aukeamiseen. Kun hius kastuu, sen suomut aukeavat aina jonkin verran. Aukeaminen aiheuttaa pörröisyyttä ja kiillon puutetta hiuksessa.

Hiusten pH-arvo on 4,7, ja mitä korkeampi veden pH-arvo on, sitä enemmän hiussuomut aukeavat.

Järviveden etu on hanavettä alhaisempi pH-arvo eli hieman alle seitsemän. Hanavesi sen sijaan on pH-arvoltaan yli kahdeksan. Ero voi vaikuttaa pieneltä, mutta sillä on kuitenkin hiusten kannalta merkitystä.

– Mitä happamampaa vesi on, sitä vähemmän se avaa ja turvottaa eli vaurioittaa hiusta. Mitä korkeampi pesuveden pH-arvo on, sitä enemmän se räjäyttää hiussuomut auki, Hagros-Koski selventää.

Osa Suomen järvistä on happamoituneita, ja hiustenpesu niissä on erityisen lempeää hoitoa hiuksille.

hiustenpesu
Suomalaisten järvien pH-arvo vaihtelee alueittain, mutta keskimäärin se on vesijohtovettä alhaisempi – eli hiuksille sopivampi.

Lue myös: Hiuksiin jätettävä hoitoaine on käsitellyn ja kuivan tukan pelastaja – näin käytät sitä oikein ja vältät latistavan vaikutuksen

Testissä hiustenpesu järvivedellä

Ei kun siis kokeilemaan omassa tutussa mökkirannassa, mitä hiustenpesu järvivedellä saa aikaan!

Laiturilta katsottuna vesi näyttää ruskehtavalta ja melko kirkkaalta. Merkkejä rehevöitymisestä tai sinilevästä ei ole. Täytän siis ämpärit ja raahaan ne saunaan.

Menen löylyihin pyyhe päässä, sillä muistan hiustutkija Annikki Hagros-Kosken sanat, joiden mukaan paraskaan järvivesi ei tee ihmeitä, jos hiukset päästää kärsimään saunan kuumuudessa. Nimittäin myös lämpö avaa hiussuomuja ja kuivattaa hiusta. Siksi hiukset on tärkeä suojata saunan lauteilla.

Lisäksi hoitoaine on hyvä napata mukaan, vaikka hiukset pestäisiinkin järvivedellä.

– Happaminkaan järvivesi tuskin pääsee aivan lähelle hiusten pH-arvoa eli 4,7:ää. Kun otetaan vielä huomioon saunan lämpö ja mahdollinen auringolle altistuminen, hiussuomut avautuvat väistämättä jonkin verran.  Hoitoaine tarvitaan lopuksi niitä sulkemaan, Hagros-Koski huomauttaa.

Tehokkaimmat hoitoaineet voi hänen mukaansa kuitenkin jättää pois.

– Järvivedellä pesemisen jälkeen useimmat kokevat, että hiuksista tulee pehmeät ja miellyttävät, vaikka kyseessä olisi kuivat ja käsitellyt hiukset.

Oma tukkani on luonnonkihara, erittäin kuiva ja kaiken lisäksi värjäyksillä käsitelty, joten kokemusta pörröisyydestä ja karheudesta on riittämiin. Tavallisesti lisään hiuksiini pesun jälkeen hoito- ja lämpösuihketta ja suoristan ne kuivumisen jälkeen raudalla.

Nyt annan hiusteni kuivua ilman hiuksiin jätettäviä hoitoaineita.

Lopputulos ällistyttää.

Hiustenpesu järvivedellä toi kiharat esiin.

Yhtäkkiä minulla on tukassani täydellinen, kuin permanentin jäljiltä oleva kiharapilvi. Hiukseni kihartuvat kyllä tavallisestikin jonkin verran, mutta ei näin paljoa!

Seuraavana päivänä harjaan kiharat auki, eikä lopputulos ole hassumpi silloinkaan.

hiustenpesu järvivedellä
Hiukset harjattuina järvivedellä pesun jälkeen.

Parasta hiuksissa on kuitenkin pehmeys, joka on kuin vauvan ihoa koskettaisi. Tämän kun saisi pulloon ja kotikylppäriin!

Illalla kokeilen, kuinka suoristaminen hoitosuihkeineen vaikuttaa tukkaan. Pehmeys säilyy, mutta jotenkin hiukset muuttuvat erilaisiksi – ehkä vähemmän luonnollisiksi?

Lue myös: Pörröiset hiukset aina pesun jälkeen? Ploppaus tuo esiin upeat luonnonkiharat – näin suosittu kuivauskikka toimii

Hiukset raudalla suoristettuina järvivedellä pesun jälkeen.

Testissä Olaplex-hoito

Sitten on aika kokeilla operaation haastajaa eli tehohoitoa kampaajalla.

Kyseessä ei olekaan mikä tahansa haastaja, vaan kehuttu Olaplex-hoito. Sitä käytetään muun muassa vaalennusten ja muiden vahvojen käsittelyjen yhteydessä suojaamaan ja hoitamaan hiusta ja korjaamaan jo syntyneitä vaurioita. Hoidon luvataan vahvistavan hiusta ja tekevän niistä kiiltävät ja elinvoimaisen näköiset.

– Olaplex-hoitoaineen vaikuttavat aineet korjaavat ja hoitavat hiuksen rakennetta sisältäpäin. Siksi se on niin tehokas, kertoo kampaaja-kosmetologi Zara Haiasi kauneushoitola Zara Star Beauty Cliniciltä.

Kampaamossa hiuksiini levitetään hoitoaine, jonka annetaan vaikuttaa viisitoista minuuttia. Hiustenpesu järvivedellä voittaa selkeästi elämyksellisyydessä kampaamon pesutuolissa istumisen, mutta onneksi varttitunti on melko lyhyt hoitoaika.

Ennen kuin kampaaja käsittelee hiukseni, annamme niiden kuivua itsekseen. Näin pääsen kokeilemaan, miltä tukka tuntuu heti hoidon jälkeen ilman ammattimaista viimeistelyä.

Pehmeää on! Tunne sormissa on silkkinen, ikään kuin hoitoaineen tuntu kuivassa tukassa. Ero tavanomaiseen kuivankarkeaan hiuslaatuuni on huomattava.

Kun kampaaja föönaa hiukset kuiviksi muotoilutuotteen kera, lopputulos on vielä silkkisempi ja melko kiiltävä.

Olaplex-hoito teki hiuksista silkkiset ja kiiltävät.

Kumpi vei voiton: hiustenpesu järvivedellä vai tehohoito kampaajalla?

Hiustenpesu järvivedellä tuotti kuitenkin hyvin samantyyppisen pehmeyden hiuksiin. Järviveden tuoma pehmeys on erilaista, vähemmän liukasta kuin tehohoidon, ja tuntui jättävän hiukseen enemmän volyymia.

Kaiken kaikkiaan järvivesi ei jää juurikaan jälkeen tehohoidolla saadusta lopputuloksesta.  Kauneusrituaalina hiustenpesu järvivedellä on omaa luokkaansa, parhaimmassa tapauksessa yhdistettynä vieläpä rantasaunan lämpöön ja uimiseen.

”Kauneusrituaalina hiustenpesu järvivedellä on omaa luokkaansa.”

Kaikkein parasta järvivedellä pestyissä hiuksissa on pehmeyden lisäksi tunne luonnonmukaisesta kauneudenhoidosta. Sitä ei millään kampaamohoidolla voi saada, vaikka muuten lopputulos hoitavuudessa, kiiltävyydessä ja silkkisyydessä järvivedellä pesun voittaisikin.

X