Kauneus

Hiustrendit 2023: pinnalla rohkeammat tyylit – hiusasiantuntija haastaa sitkeän uskomuksen

Hiustrendit 2023 korostavat yksilöllisyyttä. Vuosi 2022 oli pehmeiden Adele-kiharoiden kulta-aikaa, mutta ensi vuonna on aika räväyttää.

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Mv Photos, Instagram, Netflix

Vuonna 2023 nähdään entistä enemmän lämpimiä sävyjä ja yksilöllistä tyyliä.

Hiustrendit 2023 korostavat yksilöllisyyttä. Vuosi 2022 oli pehmeiden Adele-kiharoiden kulta-aikaa, mutta ensi vuonna on aika räväyttää.

Pehmeät laineet, luonnolliset sävyt ja kerrostetut leikkaukset olivat suosiossa vuonna 2022. Mitkä ovat hiustrendit vuonna 2023? Redkenin ja L’Oréalin hiuskouluttaja Jukka Tikkinen uskoo käynnissä olevan eräänlainen siirtymävaihe kohti uutta, rohkeampaa kautta.

Tällaisia muutoksia Tikkinen ennustaa tulevaan.

Hiustrendit 2023 – neljä halutuinta tyyliä:

1. Lämpimät sävyt

Lämpimämmät sävyt ovat tehneet ujosti tuloaan jo jonkin aikaa, mutta suomalaiset tuntuvat kuitenkin pitävän varsin tiukasti kiinni ajatuksesta, että kylmät sävyt pukisivat vaaleita pohjoismaalaisia paremmin. Tikkinen kuitenkin haastaa uskomuksen:

– Kun vaaleaa ihoa vasten on mattaisen viileäksi taitettu hius, lopputuloksena on vain entistä kalpeamman näköinen naama.

Sen sijaan jo pienikin määrä lämpöä voi tuoda eloa kasvoille – ja juuri sitä on tulevana vuonna luultavasti yhä enemmän luvassa. Kullan, pronssin ja kuparinhohtoisia värejä tullaan näkemään entistä enemmän.

Trendi ei kuitenkaan tarkoita heittäytymistä punapääksi, vaan lämpöä saa myös hienovaraisilla muutoksilla.

– Viileän vaaleasta voi siirtyä esimerkiksi astetta lämpimämpään, ikään kuin kauramaidonvaaleaan sävyyn. Pieni lämpö tekee ihmeitä, ja muutoksen jälkeen voi jopa yllättyä, kuinka levänneen ja raikkaan näköisenä kampaajan penkistä poistuu, Tikkinen naurahtaa.

Hiustrendit 2023: lämpimät sävyt
Suosittua White Lotus -sarjaa tähdittävä Sydney Sweeney on päivittänyt vaaleat kutrinsa lämpimämpään sävyyn.

Kultaan taittavaa vaaleaa on myös helpompi ylläpitää kuin viileitä sävyjä.

– Viileät vaaleat muuttuvat helposti sameiksi ja likaisen sävyisiksi. Kullan ja pronssin sävyt säilyvät parempina pidempään.

Muutos lämpimiin sävyihin näkyy Tikkisen mukaan kaikilla tummuusasteilla.

– Vaaleanruskeaan sopivat kauniisti hunajankultaiset tai kupariset sävyt. Tummemman ruskean voi taittaa kevyesti pähkinänruskeaan sävyyn. Muutoksen ei tarvitse olla radikaali, Tikkinen muistuttaa.

Hiustrendit 2023: Lämpimät sävyt
Hailey Bieberin hiuksissa voi erottaa pähkinänruskeita sävyjä.

2. Rohkeat värit  

Lisäksi ilmassa on viitteitä siitä, että neutraaleista ja luonnollisista sävyistä siirrytään myös entistä räväkämpiin sävyihin.

– Ennustan ensi vuodelle yksilöllisyyden paluuta, ja tästä on merkkejä ilmassa jo nyt etenkin nuorten keskuudessa. Enää ei haluta näyttää ihan samalta kuin kaikki muut, ja se pätee myös hiuksiin.

Suositun Wednesday-Netflix-sarjan myötä goottihenkiset vaikutteet ovat rantautuneet ainakin TikTokiin. Sarja kertoo kauhukomediaklassikko Addam’s Familyn Wednesday-tyttärestä, jonka tyyliä imitoidaan nyt tanssiliikkeitä ja kampausta myöten. Wednesdayn korpinmusta hiuskuontalo onkin hyvä inspiraationlähde myös ensi vuotta ajatellen, sillä intensiivinen musta tekee taas tuloaan.

Hiustrendit 2023: mustat hiukset
Jenna Ortega näyttelee Addam’s Familyn tytärtä Netflixin suositussa Wednesday-sarjassa.

Mielestäni tumma on makeimmillaan melkein mustana, kun hiuksiin valikoituu todella tummanruskea yönsinertävällä tai kylmän violetilla vivahteella.

Tummissa hiuksissa nähdään myös punaisen, violetin ja burgundyn sävyjä.

– Tumman punaviinin tai glögin sävyjä nähdään entistä enemmän, Tikkinen uskoo.

Suomen pop-kuningattaret Sanni ja Maija Vilkkumaa luottavat punaisen sävyihin.

Myös värjäystekniikoissa ollaan entistä rohkeampia. Muutokseen vaikuttaa 1990- ja 2000-lukujen suosio, joka ei ota hiipuakseen.

– Ysäri ja 2000-luvun alku olivat vahvojen värien ja värjäystekniikoiden aikaa. Ne, jotka nyt elävät tuon ajan huumaa muutenkin, tarttuvat varmasti myös aikakauden hiustyyleihin, Tikkinen sanoo.

Kasvoja kehystäviä, muita hiuksia astetta vaaleampia raitoja on jo nähty useana vuonna, ja niitä luultavasti nähdään myös jatkossa. Tikkinen pitää myös mahdollisena sitä, että jopa palkkiraidoitus tekisi paluun rohkeimpien ja trenditietoisimpien keskuuteen.

– Pahoin pelkään, että meidän on jälleen avattava sydämemme palkkiraidoille, Tikkinen naurahtaa.

Tekevätkö palkkiraidat paluun? Tässä Spice Girls -yhtyeen Geri Halliwellin tyylinäyte 90-luvulta.

90-luvun suosio vaikuttaa myös hiusten muotoiluun.

– Ysärillä suosittiin isoa tukkaa. Jos takissa on muhkeat olkapäät, pää ilman isoa tukkaa näyttäisi niiden rinnalla aivan nuppineulalta, Tikkinen sanoo.

Hiuksia muotoillaankin nyt ysäriltä tutuilla tuotteilla: muotovaahdoilla ja geeleillä.

Lue myös: 90-luvun hiukset aidoissa kuvissa Suomi-tyyliin! Näitä villejä leikkauksia ja etuheittoja rukoillaan pian kampaajalta

3. Huolettomat, lyhyemmät leikkaukset

Tikkinen uskoo, että jatkossa hiuksia myös lyhennetään rohkeammin. Siinä missä nyt on jo leikitelty kerroksilla, hän uskoo, että myös pituutta uskalletaan karsia ronskimmin.

Jos koko pituudesta ei uskalla tinkiä, otsatukasta on helppo lähteä liikkeelle. Pitkästä verho-otsatukasta voi siirtyä lyhyempään malliin.

Lily Allen viihtyy lyhyessä polkassa ja skarpissa otsatukassa.

Lyhyemmissä malleissa rennompi viimeistely nostaa suosiotaan, mikä näkyy myös leikkaustyylissä. Päältä kerrostettu tyyli kohottaa hiusta ja helpottaa rentoa muotoilua. Hiusten annetaan kuivua vapaasti ja ne pöyhitään muotoilutuotteen avulla malliinsa.

Mulletit, shagit ja wolf cutit pitävät pintansa varmasti vielä ensi vuonnakin. Nyt kun valtavirrankin silmä alkaa tottua näihin malleihin, useampi uskaltaa kokeilla sellaista itselleenkin.

Lyhyemmät, kevyemmät, rikotummat ja rennommat hiustyylit ovat Tikkisen mukaan tervetulleita.

– Nyt on nähty niin pitkään huolella stailattuja, kiharrettuja ja taivutettuja tyylejä, että on aika ottaa rennommin.

4. Hiustrendit 2023: Kiharat

Muutaman vuoden takainen curly girl -vallankumous sai monet korostamaan kiharoitaan. Ne, joilla kiharaa ei ole luonnostaan, ovat taivuttaneet kutrejaan muotoiluvälineiden avulla. Viime vuonna suosittiin myös lämpörullien tai ilmakihartimen avulla tehtyjä, glamouria henkiviä laineita.

– Uskon, että kiharat ovat tulleet jäädäkseen. Nyt kuitenkin siirrytään vapaampaan kiharaan, Tikkinen sanoo.

Lue myös: Eikö hiusten laittamiseen tunnu olevan aikaa aamuisin? Testaa silloin papiljottikiharoita – katso ohjeet!

Näyttelijä Zendaya nähdään luonnonkiharassaan Euphoria-sarjassa.

Viimeisteltyjen bouncy curls -kiharoiden sijaan korostetaan hiuksen luonnollista taipuisuutta tai luonnonkiharaa – paitsi jos sellaista ei ole.

– Uskon, että myös permanentti tekee paluun – joskin luultavasti ensin nuorten miesten keskuudessa, Tikkinen sanoo.

Lue myös: Kaikki haluavat nyt kylmät kiharat! Näin saat ihanat kiharat helposti ja ilman lämpöä – katso videolta, miten se onnistuu sukkien avulla

Kiharat hiukset
Sarah Jessica Parkerin kiharapilvi ihastutti jo vuonna 1999.

Kihara saa nyt näkyä, mutta Tikkinen muistuttaa, että huolettoman näköinen kiharapilvi vaatii huolellista hoitamista.

– Kihara ei ole pese ja pidä -tukka, vaikka tähtäisikin huolettomaan lopputulokseen. Kihara hius vaatii hyvän muotoilun ja stailauksen, jotta se pääsee oikeuksiinsa.

X